5 στάσεις που πρέπει να κάνετε αν ταξιδεύετε με τον Υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο
Βρείτε μας στο

Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική διαδρομή στον κόσμο έχει συμπληρώσει ήδη 100 χρόνια ζωής από την ολοκλήρωση της κατασκευής της. Διασχίζει περισσότερα από 9000 χιλιόμετρα, εξυπηρετεί εκατομμύρια εργαζόμενους καθημερινά και για πολλούς ταξιδιώτες αποτελεί ένα όνειρο ζωής.

Αν είστε κι εσείς έτοιμοι να κάνετε σπίτι σας ένα τρένο και γείτονες τους συνταξιδιώτες σας από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, εμείς σας προτείνουμε μερικά από τα πιο συναρπαστικά σημεία της διαδρομής που δεν πρέπει να χάσετε.

Μόσχα

Όλα ξεκινούν εδώ! Η πρωτεύουσα της Ρωσίας είναι από μόνης της ένα ατελείωτο πολιτιστικό αξιοθέατο και το κέντρο των πολιτικών εξελίξεων της χώρας. Αν επιβιβαστείτε σε κάποιο από τα τρένα του Υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου χωρίς να αφιερώστε μερικές μέρες για να την εξερευνήσετε, μάλλον θα το μετανιώσετε.

Η Μόσχα φιλοξενεί περίπου 70 μουσεία και αμέτρητα μνημεία, οπότε βάλτε τις προτεραιότητές σας. Στα must see είναι οπωσδήποτε η Κόκκινη Πλατεία, το Μαυσωλείο του Λένιν, το Κρεμλίνο, το Κρατικό Iστορικό Mουσείο της Ρωσίας και ο Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου.

Αμέτρητα φεστιβάλ και εκδηλώσεις για κάθε γούστο διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και προσελκύουν πλήθος κόσμου, με το Χειμερινό Φεστιβάλ και το Φεστιβάλ Χρυσής Μάσκας να κατέχουν δεσπόζουσα θέση.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η Μόσχα έχει κάνει εντυπωσιακή είσοδο και στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη με πανάκριβα εστιατόρια και καταπληκτικό φαγητό. Σε κάθε περίπτωση, μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε μοσχαράκι Στρογγανόφ και πελμένι, ένα ζυμαρικό που μοιάζει με τα ραβιόλια κι έχει χαρακτηριστεί ως «η καρδιά της ρωσικής κουζίνας».

Τώρα που απολαύσατε μια σύντομη περιήγηση σε μια από τις πιο σημαντικές πολιτιστικές πρωτεύουσες του κόσμου, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το ταξίδι σας!

Εκατερίνμπουργκ

Με πλούσια ιστορία στη μεταλλουργία και ρόλο-κλειδί στις μεταφορές κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, το Εκατερίνμπουργκ απλώνεται στα Ουράλια Όρη, στα όρια Ευρώπης και Ασίας. Η πόλη είναι επίσης γνωστή για το μακάβριο παρελθόν της, αφού το 1918 εκεί εκτελέστηκαν από τους μπολσεβίκους επαναστάτες ο Τσάρος Νικόλαος Β’ και η οικογένειά του, σηματοδοτώντας το τέλος της δυναστείας των Ρομανόφ μετά από 300 χρόνια κυριαρχίας.

Περπατήστε κατά μήκος του ποταμού Iset, επισκεφτείτε τον οβελίσκο και βρείτε τον εαυτό σας να πατάει ταυτόχρονα σε δύο ηπείρους, απολαύστε την υπέροχη νυχτερινή ζωή που προσφέρει η πόλη, δείτε κάποιο από τα πολλά μουσεία και κάντε μια βόλτα με την τελευταία γραμμή μετρό που εγκαινιάστηκε επί Σοβιετικής Ένωσης.

Μπόνους: Οι λάτρεις της ποίησης δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το μεγάλο πάρκο της πόλης που έχει πάρει το όνομά του προς τιμήν του σπουδαίου Ρώσου ποιητή Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι.

Νοβοσιμπίρσκ

Μια από τις παραδοσιακά πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της χώρας λόγω του πολύ σκληρού κλίματός της (η μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου είναι – 25οC), η Σιβηρία, είδε τον πληθυσμό της να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς χάρη στις αγροτικές επιδοτήσεις και την ολοκλήρωση του Υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου.

Το Νοβοσιμπίρσκ είναι σήμερα η μεγαλύτερη πόλη της Σιβηρίας και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας με πληθυσμό που ξεπερνά το 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Η φήμη της πόλης είναι αλληλένδετα συνδεδεμένη με την ολοζώντανη ακαδημαϊκή κοινότητα του Akademgorodok, που φιλοξενεί 35 ερευνητικά κέντρα και μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο.

Εδώ θα βρείτε τον μεγαλύτερο σταθμό του Υπερσιβηρικού, έναν από τους σημαντικότερους ζωολογικούς κήπους στον πλανήτη καθώς και το μεγαλύτερο Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου στον κόσμο που φιλοξενεί 2000 θεατές και ορθώνεται επιβλητικά στην πλατεία Λένιν στο κέντρο της πόλης.

Αφεθείτε στον μαγευτικό παλμό αυτής της σύγχρονης βιομηχανικής, επιστημονικής και πολιτιστικής μητρόπολης που υπόσχεται να σας ταξιδέψει σε μια άγνωστη Σιβηρία.

Λίμνη Βαϊκάλη

Έχοντας συμπεριληφθεί στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1996, η λίμνη Βαϊκάλη βρίσκεται κοντά στο Ιρκούτσκ. Το «Γκαλαπάγκος της Ρωσίας» είναι η πιο βαθιά και ταυτόχρονα η παλαιότερη λίμνη στον κόσμο με ηλικία που ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια χρόνια.

Με τεράστια βιοποικιλότητα και τοπία που κόβουν την ανάσα, η λίμνη Βαϊκάλη είναι πανέμορφη όποια εποχή του χρόνου κι αν την επισκεφτείτε. Το καλοκαίρι θα βουτήξετε στα πεντακάθαρα νερά της και θα απολαύσετε πεζοπορίες και διαδρομές μέσα σε ένα όργιο χλωρίδας και πανίδας. Τον χειμώνα τα πάντα μετατρέπονται σε πάγο, τα έλκηθρα πηγαινοέρχονται, ενώ τα κρυστάλλινα νερά είναι τόσο διαυγή που προσφέρουν ορατότητα σε βάθος 40 μέτρων. Ίσως όμως η πιο εντυπωσιακή εποχή του έτους είναι η άνοιξη, όταν οι πάγοι αρχίζουν να λιώνουν με εκκωφαντικούς ήχους και απίθανους σχηματισμούς.

Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί πόλο έλξης και για θρησκευτικό τουρισμό αφού είναι κέντρο του σαμανισμού και του βουδισμού, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών από τη Ρωσία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Βλαδιβοστόκ

Συγχαρητήρια! Εάν επιβιβαστήκατε στη Μόσχα και έχετε πλέον φτάσει στο Βαδιβοστόκ τότε μόλις διασχίσατε το 1/3 του κόσμου με τρένο!

Μπορείτε να διασχίσετε τη γέφυρα που οδηγεί στη νήσο Ρούσκι, να χαθείτε μέσα στην παραδοσιακή ψαραγορά, και να επισκεφτείτε πλήθος θεματικών μουσείων όπως το μουσείο για το υποβρύχιο S-56 που έδρασε στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια το Β Παγκοσμίου Πολέμου. Οι λάτρεις των αυτοκινήτων θα έχουν τη ευκαιρία να επισκεφτούν το The Antique Car Museum, ένα μουσείο με σοβιετικά μοντέλα που κατασκευάστηκαν από το 1920 έως το 1970

Και για όσους θέλουν να επιβραβεύσουν τον εαυτό τους για τη μεγάλη διαδρομή που τους οδήγησε στο Βλαδιβοστόκ εξασκώντας το ταλέντο τους στις στρατηγικές για κουλοχέρηδες, η πόλη, εκτός από απίθανη νυχτερινή ζωή, διαθέτει και πολλά καζίνο στα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας μαζί με άλλους τουρίστες από την Ανατολική Ασία.

Από εκεί και πέρα, αν το ταξίδι σας καλεί ακόμα, βρίσκεστε στο κατάλληλο μέρος αφού το Βλαδιβοστόκ είναι ένας τεράστιος κόμβος από τον οποίο μπορείτε εύκολα να επισκεφτείτε την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Ταξιδεύοντας στην εποχή της Covid-19

Πέρα από το ότι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον οικονομικό σας προϋπολογισμό όταν σχεδιάζετε ένα ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό, μην ξεχνάτε πως για την είσοδό σας στη Ρωσία πρέπει να έχετε visa και ταξιδιωτική ασφάλεια.

Τα δεδομένα της πανδημίας περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Η Ρωσία έχει ανοιχτά τα σύνορά της αλλά για να μπείτε στη χώρα θα χρειαστείτε αρνητικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το αν διαθέτετε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή όχι. Το πρώτο βήμα πριν κάνετε οτιδήποτε είναι να ελέγξετε τυχόν ταξιδιωτικούς περιορισμούς από την χώρα στην οποία βρίσκεστε.