Μπάνιο, βόλτα, σβήσιμο: Το νησί με τις καλύτερες ταβέρνες στην Ελλάδα δεν έχει αντίπαλο και φέτος
Βρείτε μας στο

Αν και στη συνείδηση των περισσότερων η Τήνος είναι συνυφασμένη με την μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου και την εμβληματική εκκλησία της, όσοι την έχουν επισκεφτεί μπορούν να ορκιστούν στην Παναγία ότι το νησί έχει να προφέρει πολλά περισσότερα από τον λεγόμενο θρησκευτικό τουρισμό.

Στην πραγματικότητα (και για να παραμείνουμε σε χριστιανικό κλίμα) πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο για αυτούς που θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με… καλοπέραση. Οι δεκάδες κορυφαίου επιπέδου παραλίες εγγυώνται ατελείωτες ώρες χαράς και ξεκούρασης στα νερά του Αιγαίου, ενώ όπου σταθείς και όπου βρεθείς είναι βέβαιο ότι η μύτη σου θα σαγηνευτεί από κάποια μυρωδιά καλομαγειρεμένου φαγητού που θα σε οδηγήσει σε μια κοσμική ή και παραδοσιακή επιλογή που θα ικανοποιήσει και τους πλέον απαιτητικούς ουρανίσκους.

Μπάνιο, βόλτα, σβήσιμο: Το νησί με τις καλύτερες ταβέρνες στην Ελλάδα δεν έχει αντίπαλο και φέτος

Λένε πως η Τήνος είναι από εκείνα τα νησιά που ο καθένας πρέπει να τα ανακαλύψει ο ίδιος. Και αυτό διότι οι διαθέσιμες επιλογές είναι αμέτρητες, με αποτέλεσμα να είναι σίγουρο ότι ορισμένες από αυτές θα σου ταιριάξουν καλύτερα.

Οι διακοπές δεν εξαντλούνται στην χώρα και στο λιμάνι της. Βγαίνοντας από εκεί και επισκεπτόμενος τα γύρω χωριά θα διαπιστώσεις μόνο σου τι κολλάει καλύτερα στα γούστα και στα θέλω σου. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, να θες κι εσύ να ανακαλύψεις τις χαρές της. Ο μόνος «κίνδυνος» για τους επισκέπτες είναι ότι είναι πολύ πιθανό να ερωτευτούν ένα σημείο ή μια συγκεκριμένη πτυχή του νησιού και να χάσουν τα υπόλοιπα. Και γι’ αυτό, φυσικά, υπάρχει λύση. Να την επισκεφτείς ξανά και ξανά!

Μπάνιο, βόλτα, σβήσιμο: Το νησί με τις καλύτερες ταβέρνες στην Ελλάδα δεν έχει αντίπαλο και φέτος

Οι πιο πολλοί πιθανότατα θα ξεκινήσουν την… τουρνέ τους από την παραλία της Κολυμπήθρας. Οργανωμένη, πολύβουη, συγκεντρώνει μπόλικο κόσμο και αποτελεί τον ορισμό του socializing, ενώ αν δεν είστε και τόσο… ινσταγκραμικοί τύποι, μπορείτε να πεταχτείτε μέχρι τα Καλύβια για να απολαύσετε τα κρυστάλλινα νερά τους ή την Παχιά Άμμο η οποία αποτελεί την τέλεια λύση για εκείνους που θυσιάζουν λίγη από την άνεσή τους για περισσότερη ησυχία και απομόνωση, πίσω από τις εντυπωσιακές αμμοθίνες που θυμίζουν κάτι από έρημο.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Στον Άγιο Ρωμανό θα βρεις φυσική σκιά από τα δέντρα και σμαραγδένια νερά, ενώ στο Βαθύ μπορείς να συνδυάσεις μια βόλτα μέχρι το γραφικό εκκλησάκι του Άι Χαραλάμπη με μια βουτιά στην κοντινή και σχετικά άγνωστη παραλία. Αν ψάχνεις ακόμη περισσότερη ιδιωτικότητα, η Καντάνη θα σε αποζημιώσει απόλυτα και κάνοντας μερικά χιλιόμετρα παραπάνω θα βρεθείς στον πολυσύχναστο Άγιο Σώστη από όπου θα… πάρεις μάτι και την γειτονική Μύκονο.

Μιλώντας με ντόπιους ή άλλους τουρίστες θα μάθεις περισσότερα και για τις υπόλοιπες, δεκάδες (κυριολεκτικά) παραλίες και θα αντιληφθείς εάν κάποια από τις υπόλοιπες (Σάντα Μαργαρίτα, Λυχναφτιά, Αποθήκες, Απηγανιά, Λυχναυτιά, Μαλί, Ρόχαρη και πολλές πολλές άλλες), ταιριάζουν στα δικά σου γούστα.

Μπάνιο, βόλτα, σβήσιμο: Το νησί με τις καλύτερες ταβέρνες στην Ελλάδα δεν έχει αντίπαλο και φέτος

Κάθε μία από αυτές έχει να δώσει και κάτι διαφορετικό, δίνοντας στον επισκέπτη την ψευδαίσθηση ότι αλλάζει… νησί κι έτσι στην Τήνο είναι σχεδόν αδύνατο να βαρεθείς. Εάν, λοιπόν, στην εξίσωση μπει εκτός από το μπάνιο και τις βόλτες και το εξαιρετικό φαγητό, τότε καταλαβαίνεις το πραγματικό μεγαλείο του νησιού.

Από παντού σκάνε μυρωδιές που… διαολίζουν! Ειδικά αν σταθείς λιγάκι τυχερός και πετύχεις κάποιο από τα πανηγύρια στα χωριά, ετοιμάσου για μια εμπειρία ζωής όπου το λαούτο και το βιολί έχουν την τιμητική τους στα παραδοσιακά γλέντια, με ντόπιους και τουρίστες να γίνονται στο τέλος ένα και το αυτό. Όλα, πάντως, ξεκινάνε από τις γλυκές τυρόπιτες, ένα σήμα-κατατεθέν  της Τήνου. Σίγουρα όταν τις δοκιμάσετε θα δυσκολευτείτε να φάτε μόνο μία, αλλά θα πρέπει να βρείτε την δύναμη να το κάνετε. Πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ άλλωστε να κάνετε… κράτει και να κρατήσετε χώρο στο στομάχι σας για τις υπόλοιπες γαστρονομικές «αμαρτίες» που θα σας… διαολίσουν στην νησί της Παναγίας.

Μπάνιο, βόλτα, σβήσιμο: Το νησί με τις καλύτερες ταβέρνες στην Ελλάδα δεν έχει αντίπαλο και φέτος

Σε χωριά λιγότερο ή περισσότερο παραδοσιακά, όπως η Καρδιανή, ο Μουντάτος,  ο Κτηκάδος, ο Χατζηράδος, ο Βόλαξ, ο Κάμπος, η Στενή και ο Πύργος, ο οποίος είναι το μεγαλύτερο και ίσως ομορφότερο χωριό, θα βρείτε αμέτρητες επιλογές για καλό φαγητό.

Δίπλα στα τοπικά παραδοσιακά πιάτα ή και πριν από αυτά, ξεχωρίζουν τα ντόπια αλλαντικά και τυριά. Άλλωστε οι Κυκλάδες φημίζονται για τέτοιου είδους προϊόντα για τα οποία σας υπογράφουμε όχι μόνο ότι θα δοκιμάσετε μέχρι… σκασμού, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψετε με… απόθεμα πίσω. Εάν, βέβαια, βρείτε το κουράγιο και την δύναμη να αφήσετε έναν τέτοιο παράδεισο πίσω σας και να επιστρέψετε στην βουή της πόλης. Ωστόσο, μην ανησυχείτε. Η Τήνος θα είναι εκεί και το επόμενο καλοκαίρι και ανεξάρτητα από το πόσες φορές την έχετε επισκεφτεί, σίγουρα θα έχει για εσάς και άλλα μυστικά να ανακαλύψετε.