Ο τελευταίος φθηνός, ανέγγιχτος παράδεισος: Το νησί που επιλέγουν όσοι αγαπούν την ηρεμία, το φρέσκο ψάρι και τα κρυστάλλινα νερά
Βρείτε μας στο

Ένα από τα δύσκολα σταυρόλεξα των Ελλήνων (επίδοξων) παραθεριστών αυτό το καλοκαίρι είναι η επιλογή προορισμού, καθώς από πέρυσι έχει ήδη αποκρυσταλλωθεί ένα καθεστώς κατακόρυφης αύξησης του κόστους σε τιμές εισιτηρίων και διαμονής στα τουριστικά καταλύματα.

Το κύμα ανατιμήσεων σε καύσιμα και ενέργεια, που για δεύτερη χρονιά χτυπάει τη χώρα έχει διαμορφώσει συνθήκες δυσβάσταχτου προϋπολογισμού διακοπών για την πλειονότητα των πολιτών, ιδίως βέβαια για οικογένειες με παιδιά.

Για μια τετραμελή οικογένεια π.χ., τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για το Ηράκλειο της Κρήτης εν έτει 2023 είναι 100€ πιο ακριβά απ’ ότι το 2021, ενώ… αποκαρδιωτική για πάρα πολλά νοικοκυριά είναι η κατάσταση που επικρατεί με τις τιμές εισιτηρίων για τις Κυκλάδες. Ενδεικτικά, για τη Σίφνο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, για τέσσερα άτομα με αυτοκίνητο, το κόστος της μετακίνησης υπερβαίνει τα 600€! Για τη Μήλο, το πήγαινε-έλα για ένα άτομο με το γρήγορο πλοίο της γραμμής – το ταξίδι διαρκεί περίπου 3,5 ώρες – είναι 150€ και με το αργό, διάρκειας 7 ωρών, 86 ευρώ! Χώρια βέβαια οι τιμές των καταλυμάτων, που επίσης έχουν πάρει την ανιούσα.

Τα αεροπορικά εισιτήρια για πολλούς προορισμούς στο εξωτερικό είναι σαφώς πιο φτηνά, αν κλειστούν έγκαιρα.

Φέτος λοιπόν έχει περισσότερη αξία να τσεκάρει κάποιος αν υπάρχει κάποια value επιλογή, τέτοια που δεν θα χρειαστεί να… αναπολήσει τις εποχές των διακοποδανείων για να αισθανθεί τη μαγεία του ελληνικού καλοκαιριού σε ένα νησί.

Ένας τέτοιος προορισμός λοιπόν είναι οι Φούρνοι, ο νησιωτικός σχηματισμός στο ανατολικό Αιγαίο, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ικαρία και τη Σάμο. Αποτελείται από τα νησιά Φούρνοι, Θύμαινα και 10 ακατοίκητες βραχονησίδες. Κατά το Μεσαίωνα, οι Φούρνοι είχαν την ονομασία «Κορσεοί Νήσοι» (νησιά των κουρσάρων), καθώς υπήρξαν διάσημο ορμητήριο πειρατών.

Ο τελευταίος φθηνός, ανέγγιχτος παράδεισος: Το νησί που επιλέγουν όσοι αγαπούν την ηρεμία, το φρέσκο ψάρι και τα κρυστάλλινα νερά

Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι

Βάσει της απογραφής του 2015 η συστάδα νησιών έχει 1313 κατοίκους, εκ των οποίων 1000 και πλέον κατοικούν στους Φούρνους. Το νησάκι διακρίνεται για την άγρια ομορφιά του, πρόκειται για έναν από τους τελευταίους ανέγγιχτους «παραδείσους» του Αιγαίου και προσφέρεται για στιγμές «αρχέγονης» ελευθερίας και απόλυτης χαλάρωσης. Την ίδια ώρα όμως και για φυσιολάτρες, που έλκονται από τις εξερευνήσεις.

Η μεγάλη ακτογραμμή των Φούρνων είναι γεμάτη υπέροχες παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Λίγοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα υδάτινο οικοσύστημα μεγάλης βιοποικιλότητας και μόνο οι πιο τυχεροί έχουν γίνει κοινωνοί της απαράμιλλης ομορφιάς του. Αυτές οι δαντελωτές ακτογραμμές δημιουργούν ένα μαγευτικό πλέγμα από μυστικά θαλάσσια περάσματα, φιορδ και βραχώδεις υφάλους.

Η διάρκεια του ταξιδιού από τον Πειραιά είναι 7 ώρες και τα εισιτήρια μετ’ επιστροφής στοιχίζουν περίπου 105€ το άτομο. Οι τιμές των κλινών είναι απολύτως προσιτές ακόμα και τον Αύγουστο, ξεκινώντας από 30€ το άτομο ανά βραδιά. Οι τουριστικές υποδομές βέβαια είναι ελάχιστα ανεπτυγμένες και για την περίοδο του δεκαπενταύγουστου η αναζήτηση διαμονής πρέπει να γίνει… χθες.

Ο τελευταίος φθηνός, ανέγγιχτος παράδεισος: Το νησί που επιλέγουν όσοι αγαπούν την ηρεμία, το φρέσκο ψάρι και τα κρυστάλλινα νερά

Η πραγματική ευχάριστη… έκπληξη ωστόσο είναι το κόστος της διατροφής. Με 15€-20€ ευρώ / άτομο μπορεί να απολαύσει κανείς εξαιρετικούς ντόπιους μεζέδες δίπλα στη θάλασσα, ενώ τεράστια είναι η διαφορά και στην τιμή του φρέσκου ψαριού συγκριτικά με τα φημισμένα Κυκλαδονήσια.

Για άγρια, ανόθευτη ομορφιά λοιπόν και για value for money διακοπές, το «νησί των πειρατών» σε περιμένει να πάρεις ως λάφυρα μοναδικές (και ουδόλως πολυέξοδες…) αναμνήσεις.