Το ησυχαστήριο του Νουρέγιεφ: Στο ανέγγιχτο ελληνικό νησί που ήθελε να αγοράσει ο Μπιλ Γκέιτς το glamour απαγορεύεται
Βρείτε μας στο

Ένα νησί το οποίο διέθετε εξοχικό η Μαρία Κάλλας και που στα νερά του έχουν κολυμπήσει ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η Γκρέτα Γκάρμπο, θα περίμενε κανείς ότι θα ισοδυναμούσε σήμερα με κάποιο φημισμένο τουριστικό θέρετρο, με υποδομές αντάξιες των απαιτήσεων του διεθνούς τζετ σετ.

Τίποτε τέτοιο όμως δεν ισχύει όμως για τους Πεταλιούς, το νησιώτικο σύμπλεγμα που βρίσκεται στο νότιο Ευβοϊκό κόλπο και αποτελείται από 10 νησίδες, όλες ακατοίκητες. Το νησί εντυπωσίασε με την αφτιασίδωτη ομορφιά του τον Μπιλ Γκέιτς ο οποίος είδε ένα μέρος που θα μπορούσε να γίνει το ησυχαστήριο του.

Σημαντικότερες από τις 10 νησίδες, οι οποίες είχαν και κάποιο στοιχειώδη πληθυσμό πιο παλιά, είναι το Μεγανήσι ή Μεγάλο Πετάλι και το Χερσονήσι. Το Μεγανήσι, πέραν των φυσικών κόλπων με αμμώδεις παραλίες έχει τουλάχιστον 1500 στρέμματα αγροτικές εκτάσεις που είναι άρτιες και οικοδομήσιμες με δυνατότητα ανέγερσης κτιρίων συνολικής επιφάνειας 77 στρεμμάτων (επί συνόλου 16.000 στρ.). Στο Χερσονήσι βρίσκεται η βίλα της οικογένειας Εμπειρίκου, η οποία σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα έπιανε σε πιθανή πώληση πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Tο 1990 ένα τμήμα 200 στρεμμάτων του Μεγανησίου πουλήθηκε στον γιο του Πάμπλο Πικάσο, Κλωντ (!) που μαζί με την αδελφή του Παλόμα δημιούργησαν ένα μοναδικής αισθητικής κατάλυμα. Όταν αργότερα αποφάσισαν να το πουλήσουν, το διεκδίκησαν από εφοπλιστές μέχρι και Άραβες πρίγκιπες, ωστόσο τελικά πέρασε στον έλεγχο της εταιρείας La Reve Estates, συμφερόντων της οικογένειας Δαυΐδ.

Δύο χρόνια νωρίτερα είχε ξεκινήσει στο νησί η συνύπαρξη του Μαρή Εμπειρίκου με την οικογένεια του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση. Ο Εμπειρίκος είχε κληρονομήσει το 50% της εταιρείας Κτήμα Πεταλιοί από τον πατέρα του, τον γνωστό λογοτέχνη και ψυχαναλυτή Ανδρέα Εμπειρίκο, ενώ ο Καρνέσης απέκτησε το υπόλοιπο 50% που προηγουμένως κατείχε η οικογένεια Παπαληού.

Η συνεργασία των δύο οικογενειών για τα δικαιώματα πάνω στο νησί δεν υπήρξε ποτέ αγαστή, με τις εκατέρωθεν προσφυγές στη Δικαιοσύνη να καταδεικνύουν την ένταση της κόντρας. Τον Ιούνιο του 2020 η αντιπαράθεση κορυφώθηκε με την κατάθεση μιας αγωγής 186 σελίδων από την πλευρά του Μ. Εμπειρίκου κατά της κοινής εταιρείας Κτήμα Πεταλιοί και της διοίκησης της.

Μετά από νομικές αντεγκλήσεις και παιχνίδι πόκερ των δύο πλευρών, κρίθηκε σκόπιμο να βγει στο σφυρί οι τίτλοι των μετοχικών δικαιωμάτων της εταιρίας και η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε στα 2/3 της συνολικής αξίας, ήτοι στα 25.745.000 ευρώ. Mε αυτή την τιμή έγινε ο τελευταίος πλειστηριασμός στις 5 Mαρτίου 2020, που κατέληξε άγονος.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Την περίοδο που το ενδιαφέρον του Μπιλ Γκέιτς ήταν ζωηρό έγιναν γνωστά και τα οικονομικά στοιχεία που θα έπεφταν στο τραπέζι για την απόκτηση των Πεταλιών. Η αντικειμενική τους αξία βάσει δικαστηρίου ανέρχεται στα 38.615.000 ευρώ και η τιμή πώλησης περίπου στα 26 εκατ. ευρώ. Η αλήθεια όμως είναι ότι ένας ανέγγιχτος παράδεισος σαν αυτόν, έχει αξία ανεκτίμητη…