Ξεκούραση, καλό φαγητό, ονειρικές παραλίες: Στο νησί με τα πιο φθηνά δωμάτια πας για 1 εβδομάδα και θες να μείνεις για πάντα (Pics)

Αν αφήσουμε στην άκρη τα πολύ πολύ μικρά νησάκια τύπου Αρκιοί, τότε αυτό εδώ είναι στα 2-3 πιο φθηνά σίγουρα.

What’s the catch? Αυτή είναι μια αμερικανιά που είθισται να λέει κάποιος όταν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό και αρνείται να το πιστέψει. Και η Κάσος είναι από τις περιπτώσεις που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι είναι αλήθεια σε επίπεδο διακοπών.

Ευρισκόμενη στο νοτιότερο άκρο των Δωδεκανήσων, σε απόσταση βλέμματος από τη Σητεία της Κρήτης, η Κάσος είναι μάλλον ένα ξεχασμένο νησί.

Η Κάσος αποτελεί έναν πολύ κρυφό προορισμό. Όλοι θα την επισκεφτούν για καμία μονοήμερη ή και καθόλου και θα προτιμήσουν τη Ρόδο, την Κω, την Αστυπάλαια, την Κάλυμνο, ακόμα και την Κάρπαθο από τα Δωδεκάνησα.

Φέτος όμως, που οι τιμές είναι απλησίαστες, η Κάσος έχει πλεονέκτημα. Είναι σαφώς ταλαιπωρία να πας, όμως έχει πολύ φθηνή διαμονή, έχει πολύ μικρές αποστάσεις και σαφώς πολύ φθηνή ζωή.

Για την ακρίβεια, μπορείς να βρεις πολύ καλό μέρος για να μείνεις με 50-60 ευρώ τη βραδιά, άρα να τη βγάλεις άνετα για 5-6 βράδια στο νησί. Σε συνδυασμό με το ότι αν μείνεις στο κέντρο της, στο Φρυ, η μεγαλύτερη απόσταση που έχεις να διανύσεις είναι 25-30 λεπτά, η Κάσος γίνεται αυτομάτως contender για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Εδώ θα μπορέσεις να χαθείς από όλους και όλα. Το νησί λόγω της απόστασης και του όχι τόσο ελκυστικού του μύθου, έχει χαμηλό τουρισμό, άρα πολλές από τις ανέσεις που θεωρείς δεδομένες, εδώ παραμένουν ανέσεις.

Τα πανηγύρια και τα παραδοσιακά γλέντια δίνουν και παίρνουν, οι παραλίες είναι κυρίως χωρίς ξαπλώστρες και στην ουσία άθικτες από τον πολύ κόσμο, υπάρχει μεγάλη παράδοση σε επίπεδο γαστρονομίας και οι επιδράσεις της κοντινής Κρήτης είναι πολλές.

Ο Εμπορειός είναι η μόνη οργανωμένη παραλία και διαθέτει γύρω της ταβέρνες. Στην Αμμούα τα πράγματα γίνονται πιο survivor, με μια καντίνα να κρατάει ψηλά το λάβαρο του πολιτισμού κι από κει και μετά το χάος. Αντιπέρατος, Χέλατρος, Αυλάκι και Τριτά προσφέρουν την απόλυτη ηρεμία και ικανοποιούν κι εσένα που θες άμμο και σένα που το θες το βότσαλο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bianca Morpurgo (@bianc_0707)

Η Κάσος όμως σε κερδίζει και με τις παραλίες στα κοντινά ξερονήσια της, όπως τα Μάρμαρα, που έχουν αποθεωθεί και θεωρούνται μια από τις 10 ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου. Είναι στο νησάκι Αρμάθια που είναι προσβάσιμο με καΐκι και τα τιρκουάζ νερά με τη λευκή άμμο σε ταξιδεύουν εκτός Ελλάδος.

Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι πεζοπορικό, η Κάσος έχει 6 οικισμούς όπου είναι συγκεντρωμένος ο ντόπιος κόσμος και είναι ένα νησί προσπελάσιμο στα βασικά του σημεία. Δε χρειάζεσαι καν αμάξι για πολλά, αν έχεις όρεξη να περπατήσεις 45-50 λεπτά.

Στην Κάσο, εκτός από το Φρυ που έχει και το πειρατικό καταφύγιο στο λιμανάκι της Μπούκας, μπορείς να απολαύσεις τα καλντερίμια και τα καπετανόσπιτα στην Αγία Μαρίνα, να απολαύσεις ελληνικό καφέ στο Αρβανιτοχώρι και να χαζέψεις με τα αρχοντικά στην Παναγία, όπου υπάρχουν και 6 εκκλησάκια.

Υπάρχει επίσης η διαδρομή προς τον Πρίωνα, το ψηλότερο σημείο της Κάσου και το μοναστήρι του Άη Μάμα που βλέπει το Λιβυκό Πέλαγος. Τέλος, στο Πόλι, την αρχαία πρωτεύουσα θα συναντήσεις τα ερείπια ενός κάστρου απ΄όπου θα δεις μια πανέμορφη θέα.

Στην ντόπια κουζίνα της Κάσου περίοπτη θέση κατέχουν το πιλάφι με κανέλα, οι μακαρούνες με σιτάκα (μια παραλλαγή της κρητικής στάκας), το σουπιοπίλαφο, τα κολοκυθοπούλια, το ροΐκιο γιαχνί, οι γλυκές ξιλικόπιτες και τα γλυκά μοσχοπούγκια με αμύγδαλο.

Στην Κάσο δε χρειάζεσαι συγκεκριμένες προτάσεις για φαγητό. Όπου και να κάτσεις, θα γευτείς κάτι σπάνιο. Εννοείται πως εδώ δεν έρχεσαι για να πιεις ποτό και να ακούσεις μουσική όχι ως τις 4-5, αλλά ούτε ως τη 1 ή 2. Είπαμε: εδώ όλα είναι ήρεμα κι εσύ είσαι ο βασιλιάς.