154μ. βάθος, γεμάτη ψάρια: Η κατολίσθηση που «γέννησε» την πιο εντυπωσιακή φυσική λίμνη στην Ελλάδα (Pics)

Η φύση στα καλύτερά της

Λες και η φύση είχε κέφια, χωρίς καμία προειδοποίηση, κάποια στιγμή μέσα στο 1963 έβαλε όλη της… τέχνη και έφτιαξε από το πουθενά την Στεφανιάδα. Μια λίμνη που δημιουργήθηκε μετά από μία κατολίσθηση και αποτελεί πόλο έλξης στα θεσσαλικά Άγραφα, μαγεύοντας τους επισκέπτες με τα μπλε νερά της και την ομορφιά της.

Όλα ξεκίνησαν από μια κατολίσθηση. Ένα φυσικό γεγονός που σπάνια συνοδεύει καλές ειδήσεις. Στην περίπτωση της Στεφανιάδας πάντως όλα κύλησαν ομαλά. Κι όταν λέμε «όλα», εννοούμε και τα υλικά που κατέβηκαν από την πλαγιά του όρους Σμίνικο μετά από ημέρες έντονων βροχοπτώσεων.

Αυτή η νεροποντή και όσα ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα να φράξει η κοίτη του Στεφανιώτη, ενός παραπόταμου του Αχελώου, το ρεύμα του οποίου μέχρι τότε ερχόταν από τα νότια και ενωνόταν με ένα άλλο ποτάμι, τον Πετριλιώτη.

Αυτά τα φερτά υλικά λειτούργησαν ως ένα φυσικό φράγμα, φτιάχνοντας τελικά μια μεγάλη κοιλότητα ανάμεσα στους ορεινούς όγκους που δεν άργησε να γεμίσει με νερό. Πολύ σύντομα φτάσαμε περίπου στη σημερινή εικόνα, με την Στεφανιάδα να προβάλλει ξαφνικά μέσα στη μαγεία του πράσινου τοπίου και να προσθέτει το δικό της υπέροχο μπλε, συνθέτοντας ένα εκπληκτικής αρμονίας και ομορφιάς σκηνικό που μαγεύει τους επισκέπτες.

Η Στεφανιάδα προβάλλει σε υψόμετρο περίπου 750 μέτρων και απέχει κοντά στα 2 χιλιόμετρα από τον ομώνυμο οικισμό από τον οποίο πήρε το όνομά της. Η περιοχή προφανώς προσφέρεται για βόλτες με κανό αφού η λίμνη (που είναι γεμάτη ψάρια) φτάνει σε ορισμένα σημεία ακόμη και τα 150 μέτρα βάθος (!), αλλά και για πεζοπορία.

Πολύ κοντινό σημείο ενδιαφέροντος το οποίο αξίζει να επισκεφθεί κανείς είναι η Ιερά Μονή Σπηλιάς η οποία είναι χτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων πάνω σε έναν εντυπωσιακό απόκρημνο βράχο.

Μέσα στην μονή υπάρχουν δύο εκκλησίες οι οποίες χτίστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που είναι και ο παλαιότερος, αλλά και αυτός της Ζωοδόχου Πηγής ο οποίος φτιάχτηκε μεταγενέστερα ενώ είναι και μεγαλύτερος σε μέγεθος.

Μπορείτε, πάντως να πάρετε μια ιδέα για την ομορφιά του τοπίου στο παρακάτω βίντεο (credits  Nature DroneMakis Theodorou):