Πληρότητα 100%: Το νησί που θα πάνε όλοι το Πάσχα για να δουν την καθηλωτική τελετή του Ιερού Νιπτήρα
Βρείτε μας στο

Την ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί μιας τελετής που έχει τις ρίζες της στο Βυζάντιο θα έχουν όσοι επισκεφθούν φέτος την Πάτμο για να περάσουν εκεί το Πάσχα. Στο νησί που έτσι κι αλλιώς έχει συνδεθεί με την Χριστιανοσύνη λόγω της Αποκάλυψης του Ιωάννη, η πληρότητα για εκείνες τις ημέρες αγγίζει το 100% -και καθόλου άδικα.

Το Πάσχα υπάρχουν πολλών λογιών έθιμα σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα οποία δίνουν το δικό τους ιδιαίτερο χρώμα αυτή την εποχή. Πλέον, μάλιστα, πολλά από αυτά αναβιώνουν, κάποιες φορές και για καθαρά τουριστικούς λόγους. Ωστόσο ανάμεσα σε αυτά δεν συγκαταλέγεται η τελετή του Ιερού Νιπτήρα που αποτελεί αδιάλειπτη διαδικασία η οποία επαναλαμβάνεται εδώ και 400 χρόνια, αφού ούτε καν την περίοδο της τουρκοκρατίας δεν σταμάτησε!

Πρόκειται για μια αναπαράσταση της πράξης του Ιησού να πλύνει τα πόδια των μαθητών του πριν τον Μυστικό Δείπνο, θέλοντας να τους διδάξει ότι όφειλαν να παραμείνουν ταπεινοί και πάντοτε να υπηρετούν τους συνανθρώπους τους. Στους πρώτους αιώνες ήταν μια τελετή που συναντούσε κανείς κυρίως στα μοναστήρια, ενώ επί Βυζαντίου ήταν αρκετά συχνή από τους ίδιους τους αυτοκράτορες. Σταδιακά το έθιμο υιοθετήθηκε από διάφορες εκκλησίες, με την Πάτμο να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία εδώ και 400 χρόνια.

Πληρότητα 100%: Το νησί που θα πάνε όλοι το Πάσχα για να δουν την καθηλωτική τελετή του Ιερού Νιπτήρα

Ουσιαστικά το τελευταίο διάστημα με την ανάπτυξη του τουρισμού αποτελεί έναν από τους πόλους έλξης για τους επισκέπτες του νησιού και σύμφωνα με τα στοιχεία, φέτος η επισκεψιμότητα ξεπερνά κάθε προηγούμενο αλλά και κάθε προσδοκία, αφού η πληρότητα αγγίζει το 100%.

«Το Πάσχα στην Πάτμο επανέρχεται με πολλά ξεχωριστά έθιμα ανοικτά στο κοινό, μετά από τρία χρόνια… Κατάνυξη, τοπική κουζίνα και μοναδικές παραδόσεις θα κλέψουν την παράσταση. Μεταξύ άλλων, η τελετή του Ιερού Νιπτήρα, ένα έθιμο 400 ετών, θα εντυπωσιάσει τους επισκέπτες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δήμαρχος Πάτμου Λευτέρης Πέντες.

Βέβαια, από την στιγμή που πλέον κατάλυμα δεν υπάρχει ούτε για… δείγμα, όσοι θελήσουν να ζήσουν από κοντά αυτήν την υπερβατική εμπειρία, οφείλουν να… οργανωθούν από τώρα για την επόμενη σεζόν!

«Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)