Όλα είναι θέμα timing και οργάνωσης: Ακριβώς τότε πρέπει να κλείσεις αεροπορικό εισιτήριο αν θες να ταξιδέψεις φτηνά

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Εντάξει, θέλει και λίγο κόπο...

Σε έναν ιδανικό κόσμο οι διακοπές στο εξωτερικό θα έπρεπε να θεωρούνται κοινωνικό αγαθό. Το να αποδράς από την καθημερινότητα για διακοπές είναι πάντα μια αναγκαιότητα βέβαια αλλά ειδικά όταν αυτό γίνεται έξω από τα σύνορα της χώρας σου η ανανέωση είναι το κάτι άλλο. Άλλωστε πάντα η επαφή με άλλες χώρες, άλλες κουλτούρες, άλλους πολιτισμούς ανοίγει τους ορίζοντες μας.

Το πρόβλημα βέβαια είναι πως αυτή η συνήθεια δεν είναι και η πιο εύκολη οικονομικά. Τα αεροπορικά εισιτήρια άλλωστε πολλές φορές μπορεί να σε κάνουν να ματώσεις οικονομικά τόσο πολύ που εν τέλει να σου βγει ξυνή η «απόδραση». Ωστόσο αυτό δεν είναι ένας γενικός κανόνας. Στην πραγματικότητα αν έχει κάποιος την διάθεση να οργανωθεί και να «παίξει» έξυπνα στο κλείσιμο των εισιτηρίων μπορεί ακόμα και το ταξίδι στο εξωτερικό να γίνει πολύ προσιτό.

Για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί πως αν επιχειρήσει κανείς να κάνει μια κράτηση εισιτηρίων ένα πρωινό της Τρίτης τότε θα πέσει πάνω σε τιμές που είναι πολύ κομπλέ σε αντίθεση με αυτές που θα συναντήσει την Κυριακή το μεσημέρι. Και αυτό είναι απόλυτα λογικό με δεδομένο πως οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων αυξομειώνονται ανάλογα με την ιντερνετική ζήτηση που υπάρχει τη στιγμή που επιχειρεί κάποιος να τα κλείσει. Με δεδομένο λοιπόν πως το μεσημέρι της Κυριακής η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων σερφάρει στο διαδίκτυο σε αντίθεση με το πρωί της Τρίτης, που είναι το χρονικό σημείο με την πιο μικρή ιντερνετική κίνηση μέσα στην εβδομάδα, η παραπάνω διαπίστωση επιβεβαιώνεται.

Οι αποκλίσεις στις τιμές είναι πραγματικά σημαντικές: ένα αεροπορικό εισιτήριο που το πρωί της Τρίτης μπορεί να κοστίζει 57 ευρώ, το μεσημέρι της Κυριακής μπορεί να φτάσει τα 69 ευρώ σύμφωνα με τα πορίσματα της ψηφιακής μηχανής αναζήτησης ξενοδοχείων και πτήσεων στην Ευρώπη, Jetcost, η οποία προέκυψε μέσω μιας μεγάλης ανάλυση που έκανε σε 38 χώρες πέρυσι.

Η συγκεκριμένη μελέτη μάλιστα έχει βγάλει και τις κατάλληλες ώρες που μπορεί κάποιος να κλείσει εισιτήρια. Για την ακρίβεια, οι πτήσεις κοστίζουν περίπου 67 ευρώ στο χρονικό διάστημα από τις 08:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ, ενώ το ακριβώς επόμενο δωδεκάωρο οι τιμές πέφτουν στα 63 ευρώ. Αντίστοιχα, οι καλύτεροι μήνες για να πάει κανείς ένα ταξίδι στο εξωτερικό είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, δηλαδή η περίοδος που ακολουθεί μετά την χριστουγεννιάτικη σεζόν, όταν αυτόματα πέφτει η ζήτηση με δεδομένο πως οι περισσότεροι έχουν ήδη κάνει τις διακοπές τους στο εξωτερικό. Αυτονόητα, οι τιμές ανεβαίνουν εκ νέου όταν μπαίνει ο Ιούνιος, ανεβαίνουν ακόμα παραπάνω τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και κάνουν εντυπωσιακά βουτιά -για την ακρίβεια, μιλάμε για τις μισές τιμές…- με την είσοδο του φθινοπώρου.

Για το κλείσιμο φτηνών εισιτηρίων υπάρχουν επίσης, διάφορα άλλα κόλπα. Για παράδειγμα, μπορείς να μειώσεις σημαντικά το κόστος αν επιλέξεις ένα αεροδρόμιο που δεν είναι το «βασικό» μιας πόλης. Σίγουρα θα είναι πιο μακριά από το κέντρο της πόλης και ως εκ τούτου πιο δύσκολη η πρόσβαση σε αυτή αλλά μπορεί να μειωθεί η τιμή μέχρι και 50% μέσω μιας τέτοιας επιλογής.

Σε γενικές γραμμές, δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο… Εντάξει, θέλει και λίγο κόπο και αρκετό ψάξιμο αλλά το πιάσατε το point: με τη σωστή οργάνωση μπορεί εύκολα να διοργανωθεί ένα ταξίδι στο εξωτερικό χωρίς να φύγει μια περιουσία μόνο για τα αεροπορικά εισιτήρια. Τώρα το κατά πόσο είναι εύκολο να παραμείνουν φτηνές οι διακοπές και κατά τη διάρκεια της παραμονής σε μια άλλη χώρα, αυτό είναι μια άλλη ιστορία…