Το πιο διαχρονικό δίλημμα για διακοπές αναρωτιέται:
Βουνό ή θάλασσα;
Οι καιροί όμως αλλάζουν.
Ο κόσμος πάει μπροστά.
Και η τεχνολογία εξελίσσεται τόσο πολύ, ώστε να βάζει και τρίτη εκδοχή στη συζήτηση:
Διακοπές στον… ουρανό!
Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ότι μπορεί να προσφέρει το (υπερβολικά φιλόδοξο ειν’ η αλήθεια) κόνσεπτ του «Sky Cruise Hotel»!
Εμπνευσμένο από τον Hashem Alghaili (επιστήμονα και μοριακό βιοτεχνολόγο από την Υεμένη) το πρότζεκτ μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Γιατί παρουσίασε ένα ιπτάμενο ξενοδοχείο 5.000 επιβατών, που θα κινείται με πυρηνική ενέργεια και δεν θα χρειάζεται καν να προσγειωθεί για μήνες!
Ομολογουμένως η ιδέα φαίνεται κάτι παραπάνω από τολμηρή.
Το σχέδιο μοιάζει μη ρεαλιστικό και θυμίζει εύλογα ιπτάμενο… Τιτανικό!
Παρακολουθώντας όμως το σχετικό video που δημοσιεύτηκε στο youtube (βασισμένο σε τρισδιάστατο μοντέλο του καλλιτέχνη, Alexander Tujikov) νιώθεις σαν να μπήκες σε… χρονομηχανή.
Αν μη τι άλλο ψαρώνεις με τη χλιδή των λουξ δωματίων, των τριών καταστρωμάτων που επικοινωνούν με ασανσέρ και της τεράστιας αίθουσας εκδηλώσεων με θέα 360 μοιρών στους αιθέρες.
Και συνεχίζοντας το ταξίδι στο… μέλλον, φαντάζεσαι τον εαυτό σου να περιπλανιέται στο εμπορικό κέντρο, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τις πισίνες, τα εστιατόρια, τους κινηματογράφους, τις παιδικές χαρές, ακόμα και τις αίθουσες γαμήλιων τελετών!
Όλα αυτά δίπλα σε ειδικούς θαλάμους προσγείωσης μικρότερων μεταγωγικών αεροπλάνων που θα πηγαινοφέρνουν επιβάτες και εφόδια.
Όσο για το πώς θα μένουν όλα αυτά στον… αέρα;
Σύμφωνα με το κόνσεπτ, ένας πυρηνικός αντιδραστήρας θα τροφοδοτεί τους 20 κινητήρες του «Sky Cruise Hotel» με απεριόριστη ενέργεια, διατηρώντας το αποτύπωμα άνθρακα στο ελάχιστο.
Η πλοήγηση θα γίνεται με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης στο υπερσύγχρονο πιλοτήριο.
Θα μπορούν, έτσι, να προβλέπονται οι αναταράξεις και να αποτρέπονται με αντι-κραδασμική τεχνολογία, η οποία μιμείται την τεχνολογία ακύρωσης θορύβου.
Βάσει λοιπόν όλων αυτών των προϋποθέσεων, το ξενοδοχείο θα μπορεί να μένει ακόμα και χρόνια στους αιθέρες, χωρίς ν’ αγγίξει ποτέ το έδαφος!
Όπως είναι λογικό, βέβαια, η συγκεκριμένη φιλοδοξία αμφισβητήθηκε έντονα ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί.
Πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας άσκησαν κριτική, σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, πως «αν δεν ήταν η φυσική και η αεροδυναμική στην μέση, τότε αυτό το σκάφος θα μπορούσε πραγματικά να απογειωθεί».
Πέραν του ότι τέθηκε το εύλογο ερωτηματικό του κόστους, αλλά και της συντήρησης που θα χρειαζόταν ένα τέτοιο κατασκευαστικό «θηρίο».
Ενστάσεις που (κόντρα στα προβλεπόμενα του πρότζεκτ) ενδεχομένως να «προσγειώνουν» τον εμπνευστή τους.
Ίσως τον αφήνουν αδιάφορο και εξακολουθεί να «πετάει στα σύννεφα».
Σε κάθε περίπτωση όμως μονάχα το μέλλον θ’ αποδείξει αν έχει βάση ένα τέτοιο εγχείρημα ή ήταν απλώς… λόγια του αέρα!