Φθηνές κι ανέμελες διακοπές: Στο νησί που λέει συνειδητά «όχι» σε ξαπλώστρες και «ντάμπα ντούμπα» απολαμβάνεις τη θάλασσα με μηδενικό κόστος
Βρείτε μας στο

Ποια είναι τα απολύτως απαραίτητα για να απολαύσεις μια απολαυστική βουτιά σε μερικές υπέροχες παραλίες του Αιγαίου; Μα φυσικά το μαγιό σου, μια πετσέτα κι ένα βιβλίο, όπως λένε και οι άνθρωποι στους Λειψούς οι οποίοι επιλέγουν να παροτρύνουν τους επισκέπτες τους σε διακοπές γεμάτες χαλάρωση, λέγοντας απολύτως συνειδητά «όχι» σε… πολυτέλειες που μοιάζουν (και είναι) εντελώς αχρείαστες.

Στους Λειψούς, λοιπόν, οι ταξιδιώτες παροτρύνονται να μην φέρουν μαζί τους ούτε καν αυτοκίνητο! Έτσι κι αλλιώς οι αποστάσεις είναι τόσο μικρές που ακόμη και με τα πόδια οι περισσότερες από τις ομορφιές του νησιού είναι προσβάσιμες και –ακόμη πιο σημαντικό- είναι το γεγονός ότι παραμένουν ομορφιές! Δηλαδή σε πολύ μεγάλο βαθμό ανέγγιχτες από την υπερβολική χρήση και επισκεψιμότητα που θα της τραυμάτιζε για πάντα.

Φθηνές κι ανέμελες διακοπές: Στο νησί που λέει συνειδητά «όχι» σε ξαπλώστρες και «ντάμπα ντούμπα» απολαμβάνεις τη θάλασσα με μηδενικό κόστος

Άλλωστε παραδείγματα για το αντίθετο υπάρχουν παντού γύρω μας καθώς πολλοί (κάποτε) επίγειοι παράδεισοι όχι μόνο της Ελλάδας αλλά της Μεσογείου γενικότερα, έχουν στην ουσία «στραγγιστεί» από την υπερεκμετάλλευση, ενώ παράλληλα με αυτόν τον τρόπο οι διακοπές χάνουν και την πραγματική ουσία τους που δεν είναι άλλη από την χαλάρωση προκειμένου να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν έχει μόνο οικολογικό αποτύπωμα, με τις καθαρές παραλίες. Έχει και στην τσέπη αφού το κόστος των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων για αυτοκίνητο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, οπότε η προοπτική των μικρότερων εξόδων μετακίνησης αποτελεί επιπλέον δέλεαρ και φυσικά έχει αντίκτυπο και στην οικονομία του νησιού αφού οι επισκέπτες έχουν περισσότερα διαθέσιμα χρήματα για τις διακοπές τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η επίσης συνειδητή απόφαση των αρχών και των επιχειρηματιών των Λειψών να μην έχουν ξαπλώστρες προς ενοικίαση στις παραλίες, προωθώντας την ιδέα του μπάνιου με μηδενικό κόστος, όπως ήταν παλιότερα και όπως θα έπρεπε να είναι, εδώ που τα λέμε.

Φθηνές κι ανέμελες διακοπές: Στο νησί που λέει συνειδητά «όχι» σε ξαπλώστρες και «ντάμπα ντούμπα» απολαμβάνεις τη θάλασσα με μηδενικό κόστος

«Πώς χάθηκε αυτός ο παικταράς;»: Το υπέρογκο ποσό που λύγισε το πιο σπάνιο ταλέντο των Ακαδημιών του ΠΑΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τεστ μνήμης: Θυμάσαι τον παικταρά του ΠΑΟ με το σπάνιο ταλέντο που τον λύγισε το υπέρογκο ποσό;

Στους Λειψούς μπορείς να απολαύσεις την βουτιά σου έχοντας μόνο τα απαραίτητα αξεσουάρ καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα χρειαστείς ούτε καν ομπρέλα. Η φυσική σκιά από τα δέντρα ή κάποιο κοντινό στην θάλασσα καφέ (χωρίς τα συνηθισμένα σε άλλες περιπτώσεις ντάμπα-ντούμπα από άθλια μπιτσόμπαρα) φτάνει και περισσεύει για να σε ικανοποιήσει!

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου 50 με 60 χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί, θέλοντας κι αυτοί –πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον- να απολαύσουν πραγματικές διακοπές που πολύ δύσκολα πια μπορούν να βρουν οπουδήποτε αλλού…

Φωτο από Tripadvisor