Αν δεν βρέξεις πόδι δεν πας: Η πιο εξωτική παραλία στην Ελλάδα που θα ζήλευε κι η Μύκονος δεν είναι σε νησί (Pics)
Βρείτε μας στο

Από όνομα δεν σκίζει. Δεν λέμε πως είναι χάλια, αλλά ειλικρινείς να ‘μαστε, ακούγεται κάπως αστείο αυτό το «Μπέλα Βράκα». Όλο πάντως το νόημα στο πρώτο σκέλος βρίσκεται: Μπέλα. Όμορφη, δηλαδή. Και ταιριάζει γάντι σε αυτή τη μοναδική παραλία στα Σύβοτα της Θεσπρωτίας. Τόσο υπέροχη, τόσο διαφορετική.

Εκεί που το πράσινο της φύσης συναντά το γαλάζιο της θάλασσας. Εκεί γεννάται η μαγεία. Σε ροζ απόχρωση εν προκειμένω – εξηγήσεις παρακάτω. Θα νιώσεις σαν να βρίσκεσαι σε κάποιο εξωτικό νησί στην Καραϊβική. Δεν είσαι, βέβαια. Ήπειρο πατάει το πόδι σου, καλά θυμάσαι. Άλλο αν αυτό που βλέπεις δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει φημισμένους μακρινούς προορισμούς.

Αν δεν βρέξεις πόδι δεν πας: Η πιο εξωτική παραλία στην Ελλάδα που θα ζήλευε κι η Μύκονος δεν είναι σε νησί (Pics)

Δύο είναι τα πράγματα που θα βάζαμε σε bullets γι’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αρχικά, πως στην πραγματικότητα αποτελεί τη στενή λωρίδα γης που ενώνει τα Σύβοτα με το νησάκι Μουρτεμένο. Κι επειδή αυτή (η λωρίδα) δεν είναι όλη εκτός θάλασσας για να το πας μέχρι απέναντι και να «αράξεις» θα χρειαστεί πρώτα να βρέξεις πόδι! Μια χαρά, έτσι κι αλλιώς για μπάνιο πας. Απλά να το ξέρεις και να το έχεις στο νου σου να μην κουβαλάς πολλά πράγματα ή να χωράνε όλα σε μια τσάντα – μην σου πέσει κάνα κινητό στο νερό και «τρέχεις».

Το δεύτερο χαρακτηριστικό που κάνει ακόμα πιο ξεχωριστή την Μπέλα Βράκα είναι το ροζ χρώμα που παίρνει η άμμος σε διάφορα σημεία της. Γι’ αυτό άλλωστε και θα ακούσεις να την αποκαλούν και «ροζ παραλία». Το πλούσιο κοκκινόχωμα της περιοχής, αναμιγνύεται με την λευκή άμμο της παραλίας και δημιουργούν αυτό το πραγματικά ξεχωριστό φαινόμενο. Κι όταν πέφτει ο ήλιος πάνω σε αυτήν την τόσο ιδιαίτερη άμμο, τότε ακριβώς πιστεύουν στα θαύματα ακόμα και οι πιο κυνικοί εκεί έξω…

Αν δεν βρέξεις πόδι δεν πας: Η πιο εξωτική παραλία στην Ελλάδα που θα ζήλευε κι η Μύκονος δεν είναι σε νησί (Pics)

Ποιο είναι το τίμημα της τόσης ομορφιάς; Η πολυκοσμία. Τις περιόδους και τις ώρες αιχμής πρέπει να ‘χεις μέσο για να βρεις να κάτσεις. Ή την τύχη σύμμαχο. Ποιες είναι οι εναλλακτικές; Αυτές που λίγο πολύ ισχύουν για όλες τις παραλίες που μαζεύουν κόσμο.

Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovision (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovisio

Είτε δηλαδή να πας νωρίς το πρωί για να πιάσεις θέση και να το απολαύσεις κάπως πιο private ή να περιμένεις να κάνεις την επίσκεψή σου προς Σεπτέμβρη ή και Οκτώβρη μεριά, όταν η τουριστική κίνηση αρχίζει να πέφτει, κάπως. Αν δεν κρατιέσαι βέβαια (και με το δίκιο σου), προφανώς οι καθημερινές του Ιουνίου είναι πολύ προτιμότερες.

Να σημειώσουμε επίσης πως η Μπέλα Βράκα δεν είναι οργανωμένη, αλλά προσφέρει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, ενώ υπάρχει και μια πλωτή καντίνα αν δεν ανήκεις στους «κοντρολαρισμένους» που προμηθεύονται τα πάντα από πριν.

Αν δεν βρέξεις πόδι δεν πας: Η πιο εξωτική παραλία στην Ελλάδα που θα ζήλευε κι η Μύκονος δεν είναι σε νησί (Pics)

Το νερό επίσης, μπορεί να μην είναι βαθύ καθώς δεν ξεπερνά τους 40 πόντους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η πρόσβαση από την στεριά στο νησί είναι εύκολη για όλους. Έχει μικρές πέτρες που κάνουν λίγο επίπονη την όλη διαδικασία. Να το έχετε υπόψη σας αν έχετε παιδιά ή κάποιο άτομο με κινητικές δυσκολίες – εκεί δυστυχώς ζορίζει πάρα πολύ το πράγμα.

Δίπλα στην Μπέλα Βράκα υπάρχουν και άλλες οργανωμένες παραλίες στις οποίες πηγαίνετε είτε από μονοπάτια είτε με βάρκα καθώς κάποιες από αυτές είναι απροσπέλαστες.

Μια ή άλλη, και για όσους μας διαβάζουν από Αθήνα, μόνο 5 ώρες είναι. Τόσο απέχει η μαγεία. Μόνο. Κι ύστερα, τα Σύβοτα, γενικά η Θεσπρωτία, έχει πολλά πράγματα για τον επισκέπτη, επιλογές γεμάτες ενδιαφέρον για να το συνδυάσει κανείς. Με κυριότερο must μια βόλτα ως τον ποταμό Αχέροντα. Αυτόν που ο μύθος μας έμαθε πως οδηγούσε στο σκοτεινό βασίλειο του Άδη.