Αν ρωτήσει κανείς 100 επισκέπτες των Χανίων πώς τους φάνηκε η φυσική ομορφιά του νομού, οι… 101 θα απαντήσουν ότι ξετρελάθηκαν.
Η ομώνυμη πόλη, το Ελαφονήσι, τα Φαλάσαρνα, τα Σεϊτάν Λιμάνια, ο Μπάλος, τα Σφακιά, το Μαράθι, οι Άγιοι Απόστολοι, η Γαύδος, το φαράγγι της Σαμαριάς… Τι να πρωτοδείς και πού να πρωτοπάς; Δέκα ημέρες και μεταφορικό μέσο, κατά προτίμηση αυτοκίνητο, θα χρειαστείς για να δεις μόνο τα βασικά αξιοθέατα.
Ανάμεσα στους must προορισμούς συγκαταλέγεται και το Κεδρόδασος, μια παραλία που πολλοί χαρακτηρίζουν ως την κορυφαία ολόκληρης της Κρήτης. Η αλήθεια είναι ότι, μαζί με την Πρέβελη του νομού Ρεθύμνης, έχει τα πάντα. Και απευθύνεται στους πάντες, αρκεί αυτοί να το διατηρούν καθαρό.
Βρίσκεται 76-77 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων, στα όρια της Δημοτικής Περιφέρειας Καντάνου-Σελίνου, απέχει λίγα μόλις λεπτά από το εξίσου φημισμένο Ελαφονήσι και καλύπτει μια μεγάλη έκταση περίπου 110 στρεμμάτων. Η λευκή άμμος και οι αμμοθίνες δίνουν τροπική αύρα. Περιττό να σας αναφέρουμε ότι η θάλασσα έχει καταγάλανα νερά.
Το μέρος είναι γεμάτο με αρκεύθους. Υπάρχουν θαλασσόκεδροι, οι οποίοι θεωρούνται αρκετά ευάλωτοι στην ανθρώπινη παρέμβαση. Γενικώς αυτά τα δέντρα έχουν εξαιρετικά βραδεία ανάπτυξη, επομένως δεν πρέπει να αφαιρούνται κομμάτια ξύλου. Επίσης το ντεκόρ περιλαμβάνει μερικούς λείους βράχους.
Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 «Παραλία από Χρυσοσκαλίτισσα μέχρι Ακρωτήριο Κριός», η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως τόπος κοινοτικής σημασίας, ενώ σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, το Κεδρόδασος αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας και ανήκει στις «παράκτιες αμμοθίνες κέδρων», με δύο είδη από αυτά τα δέντρα: το Juniperus macrocarpa και το Juniperus phoenicea.
Τα παραπάνω, συν το είδος Ceratonia siliqua (Χαρουπιά), απαντώνται στον οικότοπο μαζί με άλλα θαμνώδη είδη, όπως τα Coridothymus capitatus (Θυμάρι), Pistacia lentiscus (Σκίνος), Anthyllis hermanniae και το ενδημικό Κρήτης Verbascum spinosum.
Προκειμένου να φτάσει κάποιος στη παραλία, θα πρέπει να πορευθεί ανατολικά του Ελαφονησίου. Οι οδηγοί συναντούν αρκετές δυσκολίες στον κεντρικό δρόμο από τη διασταύρωση της Χρυσοσκαλίτισσας, επειδή αντί για πινακίδα υπάρχει ένας ξύλινος στύλος της ΔΕΗ, ο οποίος φέρει μια κάθετη κόκκινη λωρίδα που υποδεικνύει την κατεύθυνση προς το Κεδρόδασος. Ακολουθεί ένας αγροτικός δρόμος 2,5 χιλιομέτρων που περνά ανάμεσα από πολλά θερμοκήπια. Οι διακλαδώσεις είναι κάμποσες και η σήμανση ανύπαρκτη. Μόνο κάποια πασσαλάκια με μικρά κίτρινα σημαιάκια και ένα βέλος πασχίζουν να εξηγήσουν πού είναι ο χώρος στάθμευσης.
Μόλις τελειώσει ο χωματόδρομος και αφιχθείς στο πάρκινγκ, θα δεις ένα κατηφορικό μονοπάτι με άμμο και βότσαλα. Προχωράς 600-700 μέτρα και ο επίγειος παράδεισος βρίσκεται στα πόδια σου. Προσοχή: Μην κάνεις το λάθος να πας χωρίς νερό και προμήθειες.
Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το μέρος ενδείκνυται για απομόνωση και κάμπινγκ. Το σήμα στα κινητά τηλέφωνα αποτελεί άγνωστη λέξη. Αν σου αρέσει ο γυμνισμός, τότε μόλις εμπλούτισες τις σημειώσεις σου με τα ιδανικά μέρη της Ελλάδας που υπάρχουν γι’ αυτόν τον σκοπό. Αντίθετα, αν δεν «ψήνεσαι» για διανυκτέρευση μακριά από τέσσερις τοίχους και την παραμικρή συνύπαρξη με… τσίτσιδους, ρίξε μερικές βουτιές για το καλό και αποχώρησε ησύχως.
Εάν θέλεις να μείνεις εντελώς απομονωμένος, υπάρχουν διάφορες παραλίες ανάμεσα στο Κεδρόδασος και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, η οποία στέκεται 1,5-2 χιλιόμετρα ανατολικότερα. Η περιοχή βρίσκεται πάνω στο μονοπάτι Ε4 και γίνεται να προσεγγιστεί (και) μέσω χωματόδρομου από την περιοχή της Παλαιόχωρας, όμως, να έχεις υπόψη ότι περιλαμβάνει ελάχιστα δέντρα.
Η πρώτη μεγάλη παραλία που συναντάς ερχόμενος από το Κεδρόδασος είναι η αμμουδερή Παχιά Αμμούτσα, η επόμενη βρίσκεται στην τοποθεσία «στου Καμπί τον Λάκκο», στην έξοδο μιας μικρής ρεματιάς, ενώ η τρίτη, κάτω από τον ναό, ονομάζεται Κόκκινο Αμμουτσάκι.
Τέλος, το μέρος θεωρείται ιδανικό για τους λάτρεις του windsurfing και του kitesurfing, καθώς συνήθως έχει αέρα και χαμηλό κυματισμό.