Έχουμε την αίσθηση πως πολλές φορές δεν αντιλαμβανόμαστε τον νησιωτικό πλούτο αυτής της χώρας. Λέμε έτσι αόριστα για πολλά νησιά, αλλά είναι μόνο όταν αρχίζουμε να εξετάζουμε επιλογές διακοπών που το καταλαβαίνουμε. Κάπου εκεί εμφανίζεται κι η Λήμνος.
Πρόκειται για ένα νησί που βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο και είναι μαζί με τη Θάσο και τη Σαμοθράκη τα βορειότερα νησιά αυτού του μεγέθους.
Σε αντίθεση με τα άλλα δύο όμως, η Λήμνος, αν και φέρει όλη αυτή τη μυθολογία ως νησί του Ηφαίστου, δεν έχει τόση δημοφιλία κάθε καλοκαίρι. Η Θάσος είναι κοντά στα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας, η Σαμοθράκη το ίδιο και έχει κερδίσει τους φοιτητές, η Λήμνος όμως είναι και σχετικά πιο μακριά, αλλά και όχι με μεγάλο – εγχώριο τουλάχιστον – τουρισμό.
Όχι ότι αυτό είναι απαραίτητα κακό. Απλώς, σε μια περίοδο 3-4 ετών που τα καλοκαίρια, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, τα περισσότερα νησιά γεμίζουν τόσο και έχουν τέτοιες τιμές που είναι απλησίαστα, η Λήμνος θα μπορούσε να είναι ένα νησί που να σφύζει από τουριστική κίνηση με το που μπει ο Ιούλιος.
Οκ, έχει το μειονέκτημα ότι απέχει πολύ, αλλά είναι κι ένα νησί που δεν έχει τόσο ακριβά ακτοπλοϊκά όσο θα περίμενε κανείς. Για να πας για παράδειγμα τον Ιούλιο, θα πας στο λιμάνι του Λαυρίου και τα ακτοπλοϊκά δε θα σου πάνε πάνω από 60 ευρώ πήγαινε-έλα.
Κι επειδή το ταξίδι διαρκεί 9 ώρες, αν επιλέξεις business class, η τιμή θα φτάσει στα 80. Αρκεί να σκεφτείς ότι για να πας Πάρο ή Νάξο, θα δώσεις τόσα για να είσαι στη χαμηλότερη κλίμακα. Κι αν σε ταλαιπωρεί όλο αυτό, η Λήμνος έχει αεροδρόμιο. Τα αεροπορικά βέβαια είναι 3 φορές πάνω σε τιμή, οπότε μια χαρά και το πλοίο.
Είναι δηλαδή η Λήμνος ένας συμφέρων οικονομικά προορισμός. Όχι μόνο στα μεταφορικά, αλλά και στην εκεί διαμονή. Για τέλος Ιουλίου, μπορείς να βρεις εντυπωσιακά καταλύματα, με ανέσεις, με 100 ευρώ το βράδυ για δύο άτομα. Αν δηλαδή πάει ένα ζευγάρι για 6 βράδια, διάστημα αρκετό για να δεις το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, το κόστος είναι στα 600 ευρώ.
Η Λήμνος είναι ένα φανταστικό νησί και μοναδικό γιατί χαρακτηρίζεται από πετρώματα, από ηφαιστειακή γεωμορφολογία. Αυτό έχει μετατρέψει το νησί σε έναν τόπο αντιθέσεων.
Μπορείς δηλαδή στα αριστερά σου να βλέπεις τη θάλασσα και στα δεξιά σου μια μικρή έρημο, τη μικρή Σαχάρα της Ελλάδας.
Είναι τέτοια η μορφολογία που η Λήμνος θα μπορούσε άνετα να είναι στις Κανάριες Νήσους, κάπου ανάμεσα στην Τενερίφη και τη Γκραν Κανάρια.
Επιπλέον, χαρακτηρίζεται από το φαινόμενο των αμμοθινών, που είναι πετρώματα που σχηματίζονται από τη διάβρωση και την απόθεση της άμμου, αλλά υπάρχουν συνήθως σε παράκτιες περιοχές. Εδώ έχουμε αμμοθίνες όχι μόνο κοντά, αλλά και σε απόσταση από τη θάλασσα. Ειδικά οι αμμοθίνες του Φαρακλού, μοιάζουν με καρβέλια ψωμιού που φούσκωσαν από το έδαφος.
Η Λήμνος διαθέτει και παραλίες που, επειδή δεν τις έχουν επισκεφτεί πολλοί από τους μη ντόπιους, δεν έχουν πάρει την απαραίτητη προσοχή. Για παράδειγμα, η παραλία Μικρό Φαναράκι με τη Σπηλιά της Φώκιας, είναι ένα μαγευτικό μέρος.
Οι δημοφιλέστες παραλίες του νησιού όμως είναι η Κέρος, το Πλατύ, το Γομάτι, το Διαπόρι και η Νεφτίνα, που θεωρείται η κορυφαία λόγω του ότι διαθέτει ψιλή, ολόλευκη άμμο, σμαραγδένια νερά, δέντρα και ένα ρυάκι στη μέση της ακτής.
Εκτός από τους δύο μεγάλους οικισμούς, δηλαδή τα Μύρινα και τον Μούδρο, η Λήμνος σε προσκαλεί να δεις και αξιοθέατα όπως τον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστίας, τη σπηλιά του Φιλοκτήτη, το γεωλογικό πάρκο Φαρακλού, το Ιερό των Καβείρων και τον προϊστορικό οικισμό της Πολιόχνης.
Είναι κι ένα νησί που φημίζεται για τα ντόπια προϊόντα, ιδίως τα τυριά του και τα γλυκά του, τους ξακουστούς σαμσάδες και τα γλυκά του κουταλιού.
Τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψεις μόνος σου. Η νυχτερινή ζωή είναι low profile, αλλά δεν είναι αυτό που σε πάει στη Λήμνο. Η Λήμνος είναι αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας τον Σολωμό.
Είναι Λήμνος προς την ελευθερία!
* Πηγή φωτογραφίας: Thassos Private Cruises