3 εκδοχές, 1 απόλαυση: Η παραλία με το αστείο όνομα και τα κρυστάλλινα νερά που αντανακλούν το φως του ήλιου σαν καθρέφτης
Βρείτε μας στο

Στη νοτιοανατολική πλευρά της Άνδρου, εφόσον έχετε αρκετή υπομονή και δεν… βαρυγκωμάτε στις πρώτες δυσκολίες, θα βρείτε της Γριάς το πήδημα!

Και πριν αρχίσετε να βάζετε πονηρά πράγματα στο μυαλό σας, ξεκαθαρίζουμε ότι πρόκειται για μια υπέροχη παραλία με δύσκολη –σχετικά πρόσβαση- αλλά φανταστικά νερά, τόσο καθαρά που αντανακλούν το φως του ήλιου λες και πρόκειται για καθρέφτη!

Απέχει περίπου 38 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Γαυρίου και 23 από την Χώρα της Άνδρου. Η προσέγγισή της έχει ορισμένες δυσκολίες και περιλαμβάνει περιπλανήσεις σε στενούς δρόμους, ακόμη και χωματόδρομους ή και μονοπάτια.

Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί είναι εκείνοι που προτιμούν να ακολουθήσουν την διαδρομή με τα πόδια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Arnon Arieli (@arnon_arieli)

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

,Ωστόσο είναι τόσο ήρεμα και καθαρά τα νερά της που αξίζει να δείξετε υπομονή μέχρι να απολαύσετε τις ομορφιές της, με χαρακτηριστικότερο βέβαια τον περίφημο βράχο ύψους περίπου 15 μέτρων, στον οποίο κάποιοι βλέπουν το σχήμα μιας ηλικιωμένης γυναίκας που φοράει το μαντίλι της. Πάντως –αν και μοιάζει η εύκολη απάντηση- δεν οφείλει σε αυτό το γεγονός το παράξενο και αστείο όνομά της.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδοχές για το πώς ονομάστηκε έτσι η παραλία της Γριάς το πήδημα και –όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό- όλες περιέχουν μια ηλικιωμένη γυναίκα και τοποθετούν χρονικά τα… βαφτίσια στην εποχή της Τουρκοκρατίας.

Η επικρατούσα θεωρία θέλει την ιστορία να συνδέεται με το Κάστρο της Γριάς ή Κάστρο της Φανερωμένης ή Πάνω Κάστρο το οποίο βρίσκεται στο κοντινό χωριό του Κοχύλου. Σύμφωνα με τον μύθο, αυτό το κάστρο ήταν το πιο σημαντικό για τον έλεγχο της μεσαιωνικής Άνδρου και γι’ αυτό οι Τούρκοι επιθυμούσαν διακαώς να το καταλάβουν. Έτσι έστειλαν εκεί μια ηλικιωμένη γυναίκα και την έγκυο κόρη της, τάχα μου για να ζητήσουν βοήθεια.

Στην πραγματικότητα, όμως, στόχος τους ήταν στη συνέχεια οι δυο τους να ανοίξουν μια πύλη προκειμένου να εισέλθουν οι Τούρκοι, όπως και συνέβη. Αλλά γεμάτη τύψεις για την ειδεχθή πράξη της, η γριά δεν άντεξε, έτρεξε μέχρι την άκρη κι έπεσε στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η μαγευτική παραλία στην οποία το τραγικό τέλος της έδωσε και το όνομά της.

Η δεύτερη εκδοχή έχει να κάνει και αυτή με την Τουρκοκρατία, με την διαφορά ότι αυτή την φορά οι Οθωμανοί κυνηγούσαν για κάποιον λόγο την ανυπεράσπιστη γριούλα η οποία μη έχοντας άλλη λύση και κάποια δίοδο διαφυγής, προτίμησε να δώσει τέλος στην ζωή της…

Τέλος υπάρχει και ο τρίτος αστικός μύθος. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση δεν προκύπτει εμπλοκή κανενός εχθρού ή επίδοξου κατακτητή της Άνδρου. Σύμφωνα με αυτόν, η γυναίκα που πήδηξε είχε προηγουμένως παντρευτεί τρεις φορές, όμως ισάριθμες έχασε τους συζύγους της, μένοντας χήρα. Ο καημός της για τα χτυπήματα της μοίρας ήταν τέτοιος που αυτοκτόνησε…

Όπως και να έχει, όποια κι αν είναι η αλήθεια (εφόσον υπάρχει τέτοια) η παραλία είναι πανέμορφη και μάλιστα σε παλιότερο αφιέρωμά του ο βρετανικός “Τελεγκραφ” την συγκαταλέγει στις καλύτερες της Ελλάδας και σίγουρα αξίζει να την βάλετε και στην δική σας λίστα!