Η αλήθεια είναι πως όταν έρχεται η στιγμή να γράψει κανείς για τους Παξούς, παθαίνει ταραχή. Πέφτει… παξός και ξερός, για να χρησιμοποιήσουμε ένα παλιό διαφημιστικό σλόγκαν που ταιριάζει στην περίσταση. Γι’ αυτά τα νησιά (συμπεριλαμβανομένων και των Αντίπαξων) μπορούν να γράφτουν χιλιάδες λέξεις ή και καμία. Γιατί πολύ απλά οι φωτογραφίες και τα videos τα… λένε καλύτερα.
Αντικειμενικά, η φυσική ομορφιά τους δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Αποτελούνται από ασβεστολιθικά πετρώματα και οι ακτές είναι βραχώδεις, όμως, ως γνήσια τέκνα του Ιονίου, χαρακτηρίζονται από την πυκνή τους βλάστηση. Υπάρχουν δάση με βελανιδιές, πεύκα και κυπαρίσσια. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στους πολλούς ελαιώνες, απόρροια της επιθυμίας των Βενετών να καλλιεργηθεί η ελιά για να αυξηθούν οι πόροι.
Οι παραλίες είναι μικρές, στη συντριπτική πλειοψηφία τους με βότσαλα, ενώ οι Παξοί διαθέτουν αρκετά σπήλαια και θειούχες πηγές. Η χλωρίδα περιλαμβάνει περίπου 450 είδη, εκ των οποίων τα δύο είναι ενδημικά (Limonium antipaxorum και Centaurea paxorum). Επίσης, υπάρχουν πέντε εκπρόσωποι των ερπετών (σαύρες Agama stellio, Argyroides nigropunctatu, Lacerta trilineata, Lacerta viridis και φίδι Elaphe longissima) που αναφέρονται στο πρόγραμμα βιοτόπων Corinne.
Ενδεικτικά σημεία για κολύμπι είναι τα εξής: Χαράμι (στον κόλπο της Λάκκας), Ορκός, Μονοδένδρι, Λεβρεχιό, Μαρμάρι, Κήπος, Κηπιάδι, Κακή Λαγκάδα, Καμίνι, Μπάλος, Μογγονήσι.
Οι Παξοί δεν είναι μεγάλοι σε έκταση, όμως, ένα όχημα θα ήταν χρήσιμο για να γυρίσει κανείς όλο το νησί. Αν πάλι κάποιος είναι λάτρης της πεζοπορίας, τότε οι διαδρομές θα τον αποζημιώσουν. Εξάλλου υπάρχουν σημεία που δεν είναι προσβάσιμα με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα λόγω της πυκνής βλάστησης.
Στη δυτική πλευρά, εκείνη που βλέπει προς την Αδριατική Θάλασσα, πολλά τοπία προσεγγίζονται μόνο διά θαλάσσης. Σπήλαια, κολπίσκοι και συγκλονιστικά νερά, συνθέτουν ένα παραμυθένιο ντεκόρ. Τα καραβάκια από τον Γάιο και τον Λογγό εξυπηρετούν καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αψίδα του Τρυπητού (ή Καμάρα), το Αχάι, η Υπαπαντή, οι Γαλάζιες Σπηλιές, ο Ερημίτης… Μέρη που εντυπωσιάζουν τους πάντες.
Ο Ράφα Ναδάλ είναι ένας από αυτούς. Εσχάτως επισκέφθηκε Χαλκιδική, Κέρκυρα και Παξούς. Προφανώς μαγεύθηκε από την ομορφιά του Ιονίου. Εξάλλου λατρεύει τη θάλασσα και του αρέσει να περνά σεβαστή περίοδο των διακοπών του μέσα στο σκάφος που έχει ονομάσει «Μπετόβεν».
Μιας και το αφιέρωμα αφορά τους Παξούς, θα ήταν άδικο να μην παρατεθούν μερικές πληροφορίες και για τους Αντίπαξους. Μεταξύ τους απέχουν μόλις 3 ναυτικά μίλια και προφανώς τα δρομολόγια είναι πολύ συχνά. Το νησί, η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και οι βραχονησίδες αποτελούν προστατευόμενο βιότοπο του Natura 2000. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα.
Η βλάστηση του νησιού είναι θαμνώδης με δάση ελιάς και πεύκων. Στα προστατευόμενα είδη της χλωρίδας περιλαμβάνονται: κενταύρια των Παξών, λιμόνιο των Αντιπαξών, φύκη κυστόσειρα, λιθοθάμνια κ.ά. Στη θαλάσσια ζώνη υπάρχουν υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας και κοραλλιογενείς ύφαλοι σε βάθη άνω των 30 μέτρων. Επίσης, οι μεσογειακές φώκιες μοναχοί χρησιμοποιούν τα πολυάριθμα σπήλαια της περιοχής για αναπαραγωγή.
Στην προστατευόμενη πανίδα περιλαμβάνονται τα είδη: χελώνες καρέτα καρέτα, πράσινες θαλασσοχελώνες, ρινοδέλφινα, πτεροφάλαινες, κοινά βραχύρρυγχα δελφίνια, μωβ αχινοί, βραχοκάβουρες, πίννα η ευγενής, μαύρα αγριόσαλπα, σκάροι, ζωνοδέλφινα, ζιφιοί κ.ά.
Από πλευράς παραλιών, το Βουτούμι, η Βρίκα, η Μεσοβρίκα και το Ροδοβάνι είναι must προορισμοί. Με μία απλή αναζήτηση στο YouTube, ο «επισκέπτης» ταξιδεύει νοερά και ονειρεύεται την εφεύρεση της τηλεμεταφοράς για να βρεθεί στους Αντίπαξους. Στο μεταξύ, η σειρά “Maestro” έχει διαφημίσει ακόμα περισσότερο τα δύο νησιά.
Αντί επιλόγου, μερικές πληροφορίες για να γεμίσει κανείς το στομάχι του. Τα ψάρια, τα θαλασσινά, το ελαιόλαδο, το μέλι και το κρασί, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Η παστιτσάδα, το σοφρίτο, το μπουρδέτο, το σαβόρο (ή σαβούρο), το πατελιόριζο και η παραδοσιακή τσιλιγουρδόπιτα, φιγουράρουν σε περίοπτη θέση του μενού, για όσους φυσικά θέλουν να τιμήσουν τα τοπικά εδέσματα.
Δεν επιλέχθηκαν τυχαία οι Παξοί από τον Ναδάλ. Ο legend του τένις σου… πετάει το μπαλάκι για να επισκεφθείς κι εσύ αυτόν τον επίγειο παράδεισο.