Όαση ηρεμίας: Το νησί με τα φθηνά καταλύματα και το ΑΤΜ νερού είναι χρόνια μπροστά απ’ τα άλλα

Μια πρωτοβουλία που αξίζει να βρει μιμητές

Στην θάλασσα που χωρίζει την Χίο από την Τουρκία βρίσκεται μια συστάδα μικρών νησιών, με το μεγαλύτερο εξ αυτών, την Οινούσσα (ή Αιγνούσα) που έχει δώσει το όνομά της σε όλο το σύμπλεγμα, να μετατρέπεται τα τελευταία χρόνια σε τουριστικό προορισμό για όσους θέλουν με λίγα χρήματα να βιώσουν λίγες στιγμές θερινής ραστώνης και χαλάρωσης.

Η Οινούσσα έχει έκταση μόλις κάτι λιγότερο από 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όμως παρά το μικρό της μέγεθος διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται ο ψαγμένος επισκέπτης και κυρίως μια υπέροχη ακτογραμμή γεμάτη από πανέμορφες –μικρές ή μεγαλύτερες- παραλίες, οι περισσότερες των οποίων έχουν ψιλή άμμο ή και λίγο βότσαλο.

Η ησυχία και η ηρεμία εδώ κυριαρχούν και δεν αφήνουν χώρο στις σκοτούρες και τα προβλήματα της καθημερινής ζωής, τα οποία οι παραθεριστές αφήνουν πίσω τους, έτοιμοι να απολαύσουν όλα όσα έχει να τους προσφέρει το μικρό νησί, ο πληθυσμός του οποίου τα καλοκαίρια εκτοξεύεται στους περίπου 2.500 κατοίκους.

Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι άνθρωποι που ζουν στην Αθήνα ή άλλες περιοχές της Ελλάδας κι έχουν εκεί το πατρικό τους ή κάποιο εξοχικό, καθώς ο αριθμός των κλινών και των καταλυμάτων είναι περιορισμένος. Οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν διάθεση να… ξεζουμίσουν το νησί στον βωμό του κέρδους.

Αντίθετα ποντάρουν στον ημερήσιο και ιστιοπλοϊκό τουρισμό, δεχόμενοι επισκέπτες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την γειτονική Τουρκία.

Ακόμη κι έτσι, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Οινούσσες το καλοκαίρι είναι αυτό με το νερό, πρόβλημα που βλέπουμε άλλωστε και σε πολλές άλλες περιοχές. Και απολύτως ενδεικτικός της γενικότερης προσέγγισης στην έννοια του τουρισμού στο νησί, είναι ο τρόπος που οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να το αντιμετωπίσουν.

Πώς; Μα τοποθετώντας έναν ταμιευτήρα αφαλατωμένου νερού και δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα στον καθένα να προμηθευτεί από εκεί το πόσιμο νερό του. Μετά την τοποθέτηση ειδικού κερματοδέκτη, μπορεί ο κάθε πολίτης –είτε μόνιμος κάτοικος είτε παραθεριστής- με μόλις 50 λεπτά να πάρει 40 λίτρα νερού!

Όπως καταλαβαίνετε εύκολα, αυτό το γεγονός έχει προεκτάσεις που δεν μένουν μόνο στο θέμα της οικονομίας. Στην ελεύθερη αγορά η προμήθεια αντίστοιχης ποσότητας θα συνεπαγόταν ένα υψηλό κόστος για κάθε οικογένεια, το οποίο βεβαίως μπορεί να καταναλώσει σε άλλες δραστηριότητες. Παράλληλα, όμως, υπάρχει και ο περιορισμός του περιβαλλοντικού αποτυπώματος καθώς περιορίζεται σημαντικά η χρήση πλαστικού.

Η ανταπόκριση όλων στο εγχείρημα μάλιστα είναι τόσο εντυπωσιακή, που όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος του τόπου, Γιώργος Δανιήλ, πέρα από το συγκεκριμένο «ATM νερού» το οποίο έχει την δυνατότητα αφαλάτωσης 6 κυβικών μέτρων, σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία ακόμη δύο, σε περιοχές εύκολες σε πρόσβαση από όλους.

Έχοντας, λοιπόν, γεμίσει τα… παγούρια σας, μπορείτε στη συνέχεια να κατευθυνθείτε στην παραλία της αρεσκείας σας, εκείνη που ταιριάζει στα δικά σας γούστα. Εάν είστε από εκείνους που προτιμούν την ησυχία και την διακριτικότητα, βορινά σημεία όπως ο Χόχλακας και η Κατσίκα θα είναι ό,τι πρέπει για εσάς, με την υποσημείωση βέβαια ότι είναι  εκτεθειμένες στα μελτέμια.

Για όλους τους άλλους υπάρχει ολόκληρο το υπόλοιπο νησί στο οποίο ξεχωρίζει το Μπιλάλι, η μοναδική οργανωμένη παραλία στις Οινούσσες όπου θα βρείτει κι ένα μικρό μπιτς μπαρ, ενώ άλλες πολύ όμορφες περιπτώσεις είναι το Φασόλι, η Φώκια, η Φουρκερού, ο Ασπαλαθρόκαμπος, το Μάρμαρο, ο Άγιος Ιωάννης, ο Χατζαλής, η Τσελεπή και πολλές άλλες.