Σάμος
Βρείτε μας στο

Κάθε καλοκαίρι, συζητάμε για τα ίδια και τα ίδια νησιά, γεμίζουν τα ίδια και τα ίδια νησιά και συνήθως υπάρχουν 2-3 ακόμα που είναι γκεστ. Κάθε χρονιά αλλάζουν. Ο γκεστ της φετινής χρονιάς είναι η Σάμος που πάει για μια σεζόν που δεν πρέπει να έχει ξαναζήσει.

Από τις αρχές του καλοκαιριού η Σάμος έχει γίνει talk of the town στα διεθνή πρακτορεία και μπαίνει στις κορυφαίες επιλογές αρκετών Ευρωπαίων, ιδίως Σκανδιναβών.

Τον Ιούνιο το Traveling Lifestyle στις ΗΠΑ πρότεινε τη Σάμο ως έναν από τους πιο hot καλοκαιρινούς προορισμούς, ενώ βρετανικά ΜΜΕ έβαλαν το νησί 2ο στα 25 κορυφαία της Ευρώπης!

Όλα τα ξένα μέσα αναφέρονταν στο Πυθαγόρειο και στο Βαθύ, στα κρασιά του νησιού και την οινογευσία, αλλά και στην σπηλαιακή εμπειρία που προσφέρει.

Μετά, ήταν η σειρά μιας γνωστής Ολλανδής blogger, της Κλόε Σταρκ, να συμπεριλάβει την Σάμο στους 5 κορυφαίους περιπατητικούς προορισμούς της Ελλάδας. Και μετά, οι Σουηδοί κατέδειξαν την αγάπη τους για το νησί, με πρακτορεία να προτείνουν οπωσδήποτε μονοήμερη εκδρομή στη Σαμιοπούλα.

 

View this post on Instagram

 

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

A post shared by Visit Samos Island | Greece (@visitsamos)

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, φτάνουμε στην τελική ευθεία του καλοκαιριού, αλλά όχι της θερινής σεζόν, και η Σάμος πάει για να ζήσει το ενδοξότερο καλοκαίρι της, με πληρότητα που αγγίζει το 100% μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου!

Η Σάμος έχει βρεθεί σε τέτοια συνθήκη όχι μόνο για το φυσικό της περιβάλλον και τις εξορμήσεις που προσφέρει. Έχει γίνει επένδυση και στις υπηρεσίες διαμονής και εν γένει εμπειριών, με ξενοδοχειακές μονάδες όπως το Casa Cook Samos να έχουν αλλάξει το στάτους του νησιού.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου – Ικαρίας, Μάνος Βαλής εξηγεί ότι «είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι για την πορεία των κρατήσεων αλλά για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν οι επαγγελματίες του τουρισμού στο νησί μας.

Η Σάμος έχει μπει πλέον για τα καλά στον τουριστικό χάρτη και καθιερώνεται ως ένας βασικός προορισμός τόσο για ξένους όσο και για Έλληνες επισκέπτες. Επιπλέον, ο βασικός στόχος που θέσαμε σχετικά με την επέκταση της τουριστικής περιόδου και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες, φαίνεται ότι επιτυγχάνεται».

Το νησί ευνοείται επειδή έχει και αεροδρόμιο, επόμένως μπορείς να γλυτώσεις τις 10 περίπου ώρες της απόστασης και σε 45 λεπτά να βρίσκεσαι εκεί.

Κι από το αεροδρόμιο να πάρεις τους δρόμους για να επισκεφτείς τις παραλίες του και τα φανταστικά του ταβερνομεζεδοπωλεία.

Θα πας στο Μεγάλο και το Μικρό Σεϊτάνι, θα πας στην Ψιλή Άμμο, στα Αυλάκια στο Κλίμα, στο Ποτάμι, στον Βάρσαμο, τη Μυκάλη, το Λιβαδάκι και φυσικά το Ποτάμι και την Τσαμαδού. Θα πας και στους καταρράκτες.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Samos Island | Greece (@visitsamos)


Στο νησί του Πυθαγόρα θα χορτάσεις και από αρχαιότητα και μια γενικότερη μυσταγωγία, ειδικά αν επισκεφτείς το σπήλαιο και το Κάστρο του Πυθαγορείου.

Κι αφού εισπνεύσεις όση Σάμο μπορείς από τοπία, θα πάρεις σβάρνα ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία για να φας τοπικά εδέσματα όπως καμπούνια (φρέσκοι βλαστοί κρεμμυδιών με αυγά), μπουρέκια (ζύμη γεμιστή με γλυκιά κολοκύθα και κανέλα), κεσκέκι (σιγοψημένο κατσικάκι  ή χοιρινό κρέας με σιτάρι), κατάδες (σαμιώτικοι κουραμπιέδες γεμιστοί με μέλι και καρύδια) και σταρόζουμο (σιτάρι με ταχίνι, αλεύρι και σταφίδες).

Η Σάμος έχει 4 βασικούς οικισμούς όπου βρίσκεται όλη η ζωή: Καρλόβασι, Βαθύ, Κοκκάρι και Πυθαγόρειο. Εκεί θα πας οπωσδήποτε στο Κοχύλι, στο Ακρογιάλι, στο Ζακορέ, στο Alfa και τη Στέλλα. Το νησί έχει εξελιχθεί πολύ και έχει και πιο κοσμοπολίτικες γεύσεις, πέραν των παραδοσιακών.

Τα πιο παραδοσιακά θα τα βρεις στην Τράτα, στο Επιούζιον, στην Κάμαρα, στα Βοτσαλάκια και στην Αργώ. Νέα άφιξη και εξαίρετη επιλογή είναι το Ποτοκάκι που άνοιξε ο Λάμπρος Βακιάρος με τη μαμά του πριν μερικούς μήνες στο Πυθαγόρειο, ενώ θα σου βάζαμε στις προτάσεις και το Unan το ασιατικό και το Ηρώδειον. Γενικώς, αυτό το νησί θες 7-8 μέρες να το μάθεις καλά και στην κουζίνα του γιατί γίνεται υπέροχη προσπάθεια.

Έχει επίσης και κάμποσα πολύ καλά lounge bars όπως το Δε Bar και την Πλώρη στο Πυθαγόρειο, ή στις Μαούνες και το Solid στα βορειοανατολικά. Στο Κοκκάρι επίσης, δεσπόζει το Cafe del Mar.

Τι άλλο να πεις για τη Σάμο; Τίποτα. Τα υπόλοιπα – που είναι πολλά – πρέπει να τα ανακαλύψεις, να τα ζήσεις και να τα μοιραστείς με τους φίλους σου, όχι να τα πούμε εμείς και να χάσουν την αίγλη τους, που θα τα μάθουν τόσες χιλιάδες κόσμου.

* Κεντρική φωτογραφία: Unsplash/Bruno van der Kraan