Βόλτες, μπάνιο, φοβερό φαγητό: Στο νησί με την «εκπληκτική θέα και τις διασημότητες» όποιος πάει, ξαναπάει (Pics)

Αν δεν αποφασίσει ενδιάμεσα να μείνει μόνιμα εκεί…

Αν υπήρχε στ’ αλήθεια χρονομηχανή θα βοηθούσε (και) στις διακοπές.

Με τη δυνατότητα να ταξιδέψεις στο παρελθόν, θα μπορούσες να βρεθείς (έστω για λίγο) σε μέρη με τη γοητεία μιας άλλης εποχής.

Τώρα θα πει κανείς, «εδώ δεν έχουμε να πληρώσουμε ακτοπλοϊκά που έχουν πάει στον θεό, θα πληρώναμε χρονομηχανή;»

Σωστό κι αυτό…

Αλλά δεν χρειάζεσαι στην τελική τέτοιο εργαλείο για να βρεθείς σε νησί με τη μαγεία αγνών και περασμένων εποχών.

Γιατί μπορείς στο πι και φι να ταξιδέψεις στην Ύδρα:

«Το νησί που σταμάτησε ο χρόνος», σύμφωνα με ρεπορτάζ από κοτζάμ CNN!

Σκλαβωμένη από τις ομορφιές και την ηρεμία του τόπου, η ρεπόρτερ του αμερικανικού δικτύου, Rochelle Beighton έκανε ένα εκτενές αφιέρωμα.

Και αποθέωσε το νησί που ακτοπλοϊκώς απέχει δυο ώρες από την Αθήνα, αλλά όσον αφορά στην ποιότητα ζωής μοιάζει να βρίσκεται εκατοντάδες χρόνια μπροστά…

«Η Ύδρα δεν διαφέρει εκ πρώτης όψεως από τους γείτονές της.

Όπως και άλλα νησιά του Αιγαίου, έχει ασβεστωμένους δρόμους, μυρωδάτο αέρα γεμάτο γιασεμί και εκπληκτική θέα στα λαμπερά γαλάζια νερά γύρω του.

Αυτό που την ξεχωρίζει όμως είναι ο αγαπημένος τρόπος μεταφοράς της.

Οι ντόπιοι αντιστάθηκαν στη βοή των αυτοκινήτων και αντ’ αυτού αγκαλιάζουν τον ρυθμικό ήχο από τις οπλές των αλόγων», γράφει χαρακτηριστικά η Beighton.

Και δεν υπερβάλλει καθόλου, ούτε έχει βάλει… σάλτσες για να γίνει πιο ποιητικό το άρθρο της.

Στην Ύδρα τα αυτοκίνητα όχι μόνο λείπουν απλώς, αλλά σκοπίμως κρατούνται μακριά.

Βάσει της τοπικής νομοθεσίας και του διατηρητέου χαρακτήρα της πόλης, απαγορεύονται μηχανοκίνητα οχήματα (πλην πυροσβεστικών, ασθενοφόρων και απορριμματοφόρων).

Έτσι, ο πληθυσμός των περίπου 2.500 ντόπιων και των τουριστών που συρρέουν το καλοκαίρι, κυκλοφορεί με μουλάρια, γαϊδουράκια και μικρά άλογα.

Μαζί τους λοιπόν μπορείς να περιπλανηθείς στα παραδοσιακά σπίτια με τις κεραμιδένιες σκεπές, τις έντονες μπλε πόρτες και παράθυρα…

Στις 300 εκκλησίες και τα 5 μοναστήρια που υπάρχουν στον τόπο…

Και φυσικά στο παλιό γραφικό λιμάνι με τις πολεμίστρες, τα κανόνια, τα μουσεία και τη ναυτική σχολή, που μαρτυρούν την σπουδαία ιστορική σημασία της Ύδρας:

Ως νησί που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, μέσω προσωπικοτήτων που κατάγονταν από εκεί (όπως οι Μιαούλης, Κουντουριώτης Κριεζής, Τσαμαδός, Σαχίνης, Τομπάζης, Σαχτούρης κ.α.)

 

Για όλους αυτούς τους λόγους η Ύδρα αποτελεί εδώ και δεκαετίες έναν από τους αγαπημένους προορισμούς Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Έχει γοητεύσει, δε, πάμπολλες διασημότητες και ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων…

«Η ηρεμία του νησιού έχει προσελκύσει δημιουργούς από παντού, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης Ιταλίδας ηθοποιού Σοφία Λόρεν, η οποία ερωτεύτηκε την Ύδρα στα γυρίσματα του ”Boy on a Dolphin” το 1957», αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του CNN.

 

Για να συμπληρώσει εξίσου χαρακτηριστικά:

«Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες έχουν επισκεφτεί ή ζήσει στην Ύδρα.

Η μαγνητική γοητεία του νησιού έχει τραβήξει τους ζωγράφους Μπρις Μάρντεν, Αλέξη Βερούκα, Παναγιώτη Τέτση, Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα και Τζον Κράξτον, καθώς και τον συγγραφέα Χένρι Μίλερ στις ακτές του, βρίσκοντας ο καθένας έμπνευση μέσα στα ήρεμα τοπία του.

Ο Καναδός τραγουδιστής και τραγουδοποιός, Λέοναρντ Κοέν ανακάλυψε την Ύδρα τη δεκαετία του 1960 και την έκανε σπίτι του για αρκετά χρόνια.

Ο χρόνος του στην Ύδρα απαθανατίζεται στο τραγούδι του ”Bird on the Wire”, το οποίο έγραψε εν μέρει όσο ζούσε εκεί».