Σχεδόν 2.300.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν την Αίγινα το προηγούμενο καλοκαίρι, αλλά πολύ σύντομα αυτός ο όντως εντυπωσιακός αριθμός πιθανότατα θα ωχριά. Ήδη η πληρότητα για το 2024 αγγίζει το 70% και οι προβλέψεις κάνουν τους επαγγελματίες του νησιού να είναι αισιόδοξοι ότι η φετινή χρονιά μπορεί να σπάσει κάθε ρεκόρ!
Αυτή η τάση είναι που έκανε και τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων του νησιού, Σταύρο Καλαμάκη να κάνει λόγο για το «θαύμα της Αίγινας», εξηγώντας ωστόσο μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτό δεν είναι κάτι που συντελέστηκε μόνο του. «Είναι το απόσταγμα της δουλειάς που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια από τους φορείς του κλάδου. Το πείσμα και η επιμονή της τοπικής ένωσης των ξενοδόχων σε συνεργασία με τους επικεφαλείς της ΠΟΞ, του ΣΕΤΕ και της ΕΞΑΑΑ έφερε δράσεις που άλλαξαν την τουριστική ιστορία του νησιού», τόνισε μεταξύ άλλων σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Ποια είναι, όμως, τα πλεονεκτήματα που προσέθεσε στη «φαρέτρα» του το συγκεκριμένο νησί του Αργοσαρωνικού;
Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι εξελίξεις σε έργα υποδομής τα οποία άλλαξαν εντελώς την εμπειρία που έχουν οι επισκέπτες τόσο σε σχέση με την άφιξή τους όσο και κατά την διάρκεια της παραμονής τους.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με την Αθήνα από τον ΔΕΔΗΕ, καθώς πλέον η Αίγινα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με τις αυξημένες απαιτήσεις, ιδίως κατά την τουριστική περίοδο, ενώ έτσι κατέστη δυνατή και η διαρκής φωταγώγηση του ναού της Αφαίας.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και το έργο στην Αγία Μαρίνα, η οποία πια είναι σε θέση να φιλοξενεί 100 σκάφη και με αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνει ο κύριος Σταύρος Καλαμάκης στην ίδια συνέντευξή του, η Αίγινα μπήκε στον χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού με αξιώσεις. «Πρόκειται για έργα που έδωσαν πνοή στον τόπο και παράλληλα συνέδεσαν τον τουρισμό με τον πολιτισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Βέβαια για εμάς τους… υπόλοιπους, δηλαδή τους μη… σκαφάτους, όλο το… ζουμί είναι αλλού και έχει να κάνει με την σύνδεση μέσω θαλάσσης του νησιού με τον Πειραιά και την περιφέρεια της πρωτεύουσας γενικότερα.
Με τα νέα υπερσύγχρονα καταμαράν το ταξίδι από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας προς το νησί διαρκεί κάτι παραπάνω από μισή ώρα και για την ακρίβεια μόλις 35 λεπτά. Εάν, μάλιστα συνυπολογίσουμε και τον χρόνο που απαιτείται για το δρομολόγιο του μετρό από το αεροδρόμιο μέχρι τον Πειραιά, τότε υπό ιδανικές συνθήκες, ένας επισκέπτης χρειάζεται μόλις 70 λεπτά (σε καθαρό χρόνο) από τη στιγμή που θα προσγειωθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέχρι να περπατήσεις στους δρόμους της Αίγινας!
Αυτή την στιγμή το νησί διαθέτει περίπου 5.000 κλίνες, εκ των οποίων οι 3.500 αφορούν ξενοδοχεία και 1.500 ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ωστόσο το πραγματικό νούμερο εκτιμάται ότι είναι κατά πολύ μεγαλύτερο αφού σε 3.500 κρεβάτια υπολογίζεται η «δύναμη» των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το θέμα πλέον δεν αφορά μόνο τον απόλυτο αριθμό τους, αλλά και την προσφερόμενη ποιότητα, με τους ανθρώπους του νησιού να τονίζουν με κάθε τρόπο πως απαιτείται και σε αυτόν τον τομέα αντίστοιχη αναβάθμιση.
Άλλωστε η Αίγινα δεν περιμένει κόσμο μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αφού προσελκύει αρκετό κόσμο και τον υπόλοιπο χρόνο εξαιτίας του λεγόμενου «θρησκευτικού τουρισμού», λόγω και του φημισμένου μοναστηριού του Αγίου Νεκταρίου, ενώ τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι την επιλέγουν για μόνιμη κατοικία, ιδίως άτομα τρίτης ηλικίας τα οποία βγαίνουν στην σύνταξη.