Οι βράχοι κάνουν το τέλειο καμουφλάζ: Κι όμως υπάρχει ακόμα παραλία-μυστικό στην Κρήτη
Βρείτε μας στο
Διακοπές

Οι βράχοι κάνουν το τέλειο καμουφλάζ: Κι όμως υπάρχει ακόμα παραλία-μυστικό στην Κρήτη

Φυσική ομορφιά που δεν έχει (ακόμα) αλωθεί από τον υπερτουρισμό
Menshouse Team

Η αρχή ας γίνει από τα βασικά. Η Κρήτη περιλαμβάνεται στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας (και όχι μόνο). Σε κάθε γωνιά της, κυρίως στη νότια πλευρά, υπάρχουν δεκάδες μέρη που καλύπτουν όλα τα γούστα. Εκατομμύρια επισκέπτες καταφθάνουν ετησίως στη γη της.

Υπάρχουν σημεία που είναι πολυδιαφημισμένα και άλλα με μικρότερη προβολή. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα διαβάσετε πληροφορίες για την Τριόπετρα. Έναν παραθαλάσσιο οικισμό με δύο υπέροχες παραλίες που γνωρίζουν οι ντόπιοι και κάποιοι -όχι πολλοί- «ψαγμένοι» επισκέπτες.

Ανήκει στην Κοινότητα Ακουμίων του δήμου Αγίου Βασιλείου στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης, απέχει 52 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο και 13 από το χωριό Ακούμια, ενώ διαθέτει διψήφιο αριθμό μόνιμων κατοίκων.

Οι βράχοι κάνουν το τέλειο καμουφλάζ: Κι όμως υπάρχει ακόμα παραλία-μυστικό στην Κρήτη

Το όνομά της οφείλεται στο ακρωτήριο με τους τρεις χαρακτηριστικούς βράχους, οι οποίοι θαρρείς πως μόλις έχουν απολαύσει τη βουτιά τους και βγαίνουν από τη θάλασσα.

Νοτιοανατολικά τους, εντός όρμου, στέκει αγέρωχη η παραλία Μικρή Τριόπετρα ή «Κουμάντω». Βρίσκεται σε έναν κλειστό κόλπο, προστατεύεται από τους δυτικούς ανέμους και είναι αμμώδης με βράχια. Νότια υπάρχει ένα λιμανάκι και λίγο πιο πέρα εκβάλλει ο Ακουμιανός Ποταμός, ο οποίος χωρίζει την Τριόπετρα από τους Αμμόλοφους του Αγίου Παύλου.

Περίπου 1χλμ. βορειοανατολικά θα δει κανείς το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, κτισμένο σε υψόμετρο 85μ. Η θέα είναι φανταστική! Παράλληλα, στις «εμπορικές» περιόδους λειτουργούν καταλύματα και ταβέρνες.

Ο καβγάς της χρονιάς στο Mitsi Var: Ο Χίος περνάει γενεές δεκατέσσερις τον Λάνθιμο για τη νέα του ταινία (Vid) 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ο καβγάς της χρονιάς στο Mitsi Var: Ο Χίος περνάει γενεές δεκατέσσερις τον Λάνθιμο για τη νέα του ταινία (Vid)

Δυτικά των βράχων βρίσκεται η κύρια παραλία Μεγάλη Τριόπετρα ή «Στου Χατζή». Διαθέτει παχιά άμμο και βαθιά νερά, ωστόσο «βάλλεται» συχνά από ανέμους. Να σημειωθεί ότι σχηματίζεται μια σπηλιά σε σχήμα Δ, επομένως η σκιά δεν αποτελεί άγνωστη λέξη.

Το ανατολικό τμήμα έχει μέρη για φαγητό και διαμονή, ενώ στο σημείο εκβάλλει ένα ποταμάκι που φέρνει νερό από τις νότιες πλαγιές του βουνού Ασιδέρωτα, Σιδέροντα ή Σιδέρωτα. Αντίθετα, το δυτικό δεν είναι οργανωμένο και δίπλα του περνάει χωματόδρομος, ο οποίος πηγαίνει παράλληλα με την ακτογραμμή και οδηγεί προς τις Λίγκρες.

Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος, επομένως μπορεί κανείς να προσεγγίσει τις ακτές με αυτοκίνητο είτε από τα Ακούμια είτε από τα Σαχτούρια. Παρεμπιπτόντως, το παραθαλάσσιο μέτωπο αποκαλείται Ακουμιανή Γιαλιά από τους ντόπιους. Επίσης, η Τριόπετρα αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητος οικισμός το 1991.

Εν κατακλείδι, οι δύο παραλίες διαθέτουν καταγάλανα, πεντακάθαρα νερά και άπλετο χώρο για να ακουμπήσει κανείς τα προσωπικά του αντικείμενα.

Στα προτερήματα το γεγονός ότι ο τόπος δεν έχει καταπατηθεί από μπετόν και υπερβολικό αριθμό επιχειρήσεων. Το αντίθετο. Συγκαταλέγεται στις… ήρεμες δυνάμεις του νησιού, δεδομένου ότι βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος.

Στα αρνητικά, ανάλογα φυσικά με τη μέρα, κάποιοι θα συμπεριλάβουν τους ανέμους και τα κύματα. Επιπροσθέτως, σε μερικούς δεν θα αρέσει ότι οι επιλογές για φαγητό είναι λίγες. Ο καθένας με τα γούστα του (και τη διάθεσή του).

Οι βράχοι κάνουν το τέλειο καμουφλάζ: Κι όμως υπάρχει ακόμα παραλία-μυστικό στην Κρήτη

Αντί επιλόγου, μία ετυμολογική αναφορά. Αφού προηγουμένως διαβάσατε τόσες πολλές φορές τη λέξη Ακούμια με τα παράγωγά της, ενδεχομένως να ενδιαφέρεστε για περαιτέρω πληροφορίες. Αν όχι, αποχωρήστε… ησύχως.

Η μία εκδοχή τη θέλει να προέρχεται από το βυζαντινό όνομα κούμος, το οποίο είναι ο πρόχειρος οικίσκος για τη στέγαση/προφύλαξη ορνίθων και άλλων οικιακών ζώων.

Η δεύτερη άποψη λέει ότι η λέξη είναι παραφθορά του ονόματος της γνωστής βυζαντινής οικογένειας των Κομνηνών, κλάδος της οποίας μεταφέρθηκε στην Κρήτη επί Νικηφόρου Φωκά.

Σύμφωνα με τον Νικόλαο Παπαδάκη, καθηγητή και πρύτανη της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης, το όνομα του ιδρυτή του χωριού ήταν Κουμής και αναφέρεται στις τοιχογραφίες του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (σ.σ. το σωστό είναι Κουδουμνής).

Επικρατέστερη εκδοχή είναι η πρώτη, δεδομένου ότι σε άλλο σημείο της περιφερειακής ενότητας, πιο κοντά στο Ρέθυμνο, υπάρχουν και οι -παρεμφερείς- Κούμοι.

Επίσης, με το όνομα Κούμια το χωριό αναφέρεται σε άγιο δισκάριο της ενορίας του έτους 1917, γεγονός που ενισχύει το πρώτο ενδεχόμενο.

Αυτό που διαθέτει ξεκάθαρη ετυμολογική κατάσταση είναι η προαναφερθείσα Τριόπετρα. Αν και με τόση φυσική ομορφιά, όλα τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Επισκεφθείτε τη και δεν θα χάσετε!

*Πηγή Φωτογραφιών Unsplash