Σαρώνουν σε κρατήσεις στο Airbnb: Τα 3 νησάκια που βγάζουν τη γλώσσα σε Πάρο, Μύκονο και Σαντορίνη
Βρείτε μας στο

Όταν ο βασιλιάς μοιάζει να ηττάται από τους δελφίνους, τότε είναι η στιγμή για να διεκδικηθεί στο στέμμα. Μύκονος και Σαντορίνη είναι οι ηττημένοι βασιλιάδες του φετινού καλοκαιριού και ένα ακόμα δείγμα έρχεται μέσω της Airbnb.

Για την ακρίβεια, στην Airbnb, οι επιλογές των χρηστών, παίρνουν το στέμμα κι από τη φετινή βασίλισσα, από το νησί που παίρνει πλέον τη θέση της Μυκόνου, την Πάρο.

Το καλοκαίρι του 2024 θα είναι, ούτως ή άλλως, ένα καλοκαίρι ανακατατάξεων και θα σχηματιστεί ένας νέος χάρτης νησιών με βάση τον τουρισμό που θα δεχτούν, θα είναι το καλοκαίρι που θα δούμε ποια νησιά θα κερδίσουν τους εγχώριους τουρίστες, όσους μένουμε στην Ελλάδα και πια δεν θέλουμε να ξεπαραδιαστούμε για 5 μέρες διακοπών.

Σε αυτή την «αναδιανομή», εμφανίζονται νέες επιλογές. Προσφάτως, είδαμε πως η Κίμωλος αναδείχθηκε ως το νησί με τα πιο καθαρά νερά, η παραλία Πράσσα για την ακρίβεια, η Κάρπαθος γοητεύει, η Σάμος έχει κερδίσει πολύ έδαφος φέτος.

Τώρα, μια ανάλυση δεδομένων από την AirDNA, εταιρεία της Airbnb, δείχνει πως ψηλά στις προτιμήσεις των χρηστών για βραχυχρόνια μίσθωση βρίσκεται η Δονούσα. Για την ακρίβεια βρίσκεται στην κορυφή σε όλη την Ελλάδα.

Η Δονούσα έχει πέραση εσχάτως, αφού πριν μερικές εβδομάδες, η Guardian είχε εκτεταμένο αφιέρωμα και αποκαλούσε την παραλία Λιβάδι ως την καλύτερη στο Αιγαίο. Η Δονούσα βρίσκεται στις Μικρές Κυκλάδες και είναι προσβάσιμη με πλοίο από τον Πειραιά, με το ταξίδι να διαρκεί περίπου 7 ώρες.

Επόμενο νησί, είναι οι Λειψοί που βρίσκονται στην 6η θέση και αποτελούν ένα νησί-πρότυπο, κυρίως για λόγους τουριστικής βιωσιμότητας. Το καλοκαίρι του 2023 ήταν το μόνο νησί από τα λεγόμενα μικρά, που είχε πληρότητα τον Αύγουστο και κέρδισε τις εντυπώσεις και τον Σεπτέμβριο.

Πέρσι, είχε λάβει τα εύσημα για το πλάνο ανθοφορίας των θαλασσών, με τις αρχές να φυτεύουν μέσα στο νερό με στόχο να δημιουργήσουν θαλάσσια λιβάδια και να ενισχύσουν τους μικρούς υφάλους. Έτσι, στον βυθό στα νερά του νησιού, θα δει κάποιος σημαντικές εκτάσεις από χόρτο να καλύπτει την επιφάνεια του υποθαλάσσιου εδάφους.

Άντεξε μόνο 18 επεισόδια: Η πολυδιαφημισμένη ελληνική σειρά με το ονειρικό cast που αγνόησαν επιδεικτικά οι τηλεθεατές
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άντεξε μόνο 18 επεισόδια: Η πολυδιαφημισμένη ελληνική σειρά με το ονειρικό cast που αγνόησαν επιδεικτικά οι τηλεθεατές

Στους Λειψούς έχουν καταργήσει τις ξαπλώστρες και τις πισίνες στο πλαίσιο της βιωσιμότητας, όπως και το πλαστικό και το 2023 όλα τα σπίτια στο νησί απέκτησαν σύστημα διαχείρισης του νερού, ώστε να μην υπάρχει σπατάλη και να ανακυκλώνεται.

Το καλοκαίρι του 2023 η χρήση νερού στους Λειψούς ήταν κατά 4.000 κυβικά μικρότερη σε σχέση με το 2022.

Τρίτο νησί στη λίστα, 8ο στην δεκάδα της Airbnb, είναι ένα νησί που έχει αποκτήσει δημοφιλία γιατί βρίσκεται δίπλα στο Νο1 δημοφιλέστερο. Μιλάμε για την Αντίπαρο, την οποία επισκέπτονται πρωτίστως όσοι πάνε στην Πάρο, και για αρκετούς είναι ανώτερη της Πάρου σε φαγητό και παραλίες.

Η Αντίπαρος έχει τη φήμη της κοσμοπολίτικης, είναι το νησί του Τομ Χανκς και είναι μάλλον παράδοξο ότι έχει τόση απήχηση στην Airbnb, μιας και έχει επηρεαστεί από την άνοδο των τιμών στην Πάρο και, αν όχι φέτος, του χρόνου θα την διακρίνει μια ακρίβεια ως και δυσβάσταχτη.

Σε περίπου 3 μήνες θα ξέρουμε πάντως πώς θα μεταφραστεί αυτή η δημοφιλία των 3 νησιών στην Airbnb, διότι ο ανταγωνισμός φέτος είναι τεράστιος.

* Photo credits: Unsplash/ Dimitris Kiriakakis