Σε μια παγκόσμια αγορά, για να κερδίσει κάτι ο ένας, πρέπει να χάσει κάτι ο άλλος, όταν φτάνουμε σε ένα σημείο υπερκάλυψης της διαθέσιμης πίτας. Έτσι συμβαίνει και στον τουρισμό, με τα τουρκικά παράλια να βλέπουν ένα ελληνικό νησί να τους παίρνει το κομμάτι.
Όχι ολόκληρο φυσικά, αλλά μέρος αυτού, με την Σάμο να γίνεται πόλος έλξης για τους Τούρκους που βλέπουν στη δική τους μεριά του Αιγαίου να υπάρχει αδικαιολόγητη ακρίβεια, αντιστρόφως ανάλογη με τα λεφτά που μπαίνουν στις τσέπες τους.
Η κατάσταση στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια στα παράλια, στην Αλικαρνασσό, στη Σμύρνη, στο Τσεσμέ κ.α., έχει ξεφύγει και τα τουριστικά θέρετρα έχουν αρχίσει να…μυκονιάζουν, κοιτάζοντας μόνο τις πολύ μεγάλες τσέπες.
Η πελατεία τους όμως δεν είναι μόνο αυτή. Και οι μεγάλες τσέπες δεν επαρκούν για να καλυφθεί η χασούρα από τη μεσαία και μικρομεσαία αστική τάξη.
Οι τιμές τους ήρθαν να κάνουν ένα δυνατό κόμπο με την τουριστική βίζα που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Μάρτιο και συνολικά τα νησιά της Ελλάδας που κοιτάζουν Τουρκία κι έχουν καθημερινές ανταποκρίσεις με καράβια, εκμεταλλεύονται στο έπακρο την υπεροχή τους.
Μπορεί εμείς να λέμε για τρομερή ακρίβεία στα νησιά, αλλά αυτό το λέμε γιατί σνομπάρουμε το Ανατολικό Αιγαίο και κοιτάζουμε μόνο τη Σέριφο, τη Σίφνο, την Πάρο, τη Νάξο, την Τήνο κτλ. Αν έχετε κοιτάξει όμως προς Λέρο, Λήμνο, Σάμο, θα έχετε δει ότι τα καταλύματα εκεί είναι πολύ φθηνά, όπως και η εστίαση.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ειδικά η Σάμος, δείχνει να έχει κάνει τη μεγάλη ρελάνς, κινούμενη για δεύτερο καλοκαίρι σε ανεβασμένα επίπεδα για τα δεδομένα της. Πέρσι, το νησί προωθείτο στο εξωτερικό ως ιδανικό για φυσιολάτρες, για όσους αγαπούν την πεζοπορία και θέλουν να εξερευνήσουν την άλλη πλευρά του εαυτού τους. Κι αυτό έφερε την πρώτη άνθιση.
Φέτος, η άνθιση θα προκύψει από τον σχεδόν τετραπλασιασμό των Τούρκων, αφού εκτιμάται ότι από τους 40.000 που επισκέφθηκαν το νησί το 2023, φέτος θα κάνουν τη διαδρομή προς Σάμο 150.000 Τούρκοι!
Όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι τέτοια η πληγή στον τουρισμό της Τουρκίας στα παράλια, που ακόμα και Άραβες τουρίστες παίρνουν με ευκολία το πλοίο για να περάσουν στην Κω, τη Σύμη και, ιδίως, τη Σάμο.
Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιούνιο του 2024 οι τιμές σε ξενοδοχεία και εστιατόρια άγγιξαν σε αρκετές περιπτώσεις αύξηση άνω του 90%, ποσοστό εξωφρενικό για μια χώρα που έχει πληθωρισμό άνω του 70%!
Πολύ ενδεικτική είναι η μαρτυρία ενός Τούρκου που ζει στο Βέλγιο, ο οποίος επέλεξε ελληνικό νησί και all inclusice ξενοδοχείο στις αρχές του Ιουλίου, δίνοντας ένα ποσό κοντά στα 650 ευρώ. Για τις ίδιες ακριβώς παροχές-υπηρεσίες, στην Τουρκία θα έδινε πάνω από 4.300 ευρώ!
Belçika'dan Türkiye'ye gelen bir kişi, Türkiye'de 146 bin lira istedikleri tatili Yunanistan'da 20 bin liraya yaptığını açıkladı.https://t.co/iYy5LH26i8
— Onedio (@onediocom) July 10, 2024
Ακόμα και τοπικές ιστοσελίδες της Τουρκίας πάντως, γράφουν διθυράμβους για τη Σάμο, αποκαλώντας την ένα εντυπωσιακό νησί με «γαλαζοπράσινες παραλίες, καταπράσινα τοπία και ιστορικές ομορφιές. Ως η γενέτειρα του διαχρονικού φιλοσόφου και μαθηματικού Πυθαγόρα, η Σάμος υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά και επιστημονικά κέντρα της αρχαιότητας που αξίζει να επισκεφθούν σήμερα οι Τούρκοι ταξιδιώτες».
Κρήνη (Τσεσμέ) απέναντι από τη Χίο, Κουσάντασι, Αϊδίνιο απέναντι από τη Σάμο, και Αλικαρνασσός (Μπόντρουμ) απέναντι από την Κω, είναι τα σημεία από τα οποία φυλλορροεί ο τουρκικός τουρισμός προς τέρψιν του ελληνικού.
Τα όσα αναφέρει το Bloomberg επιβεβαιώνονται κι από τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, τον κ. Πάρη Παπαγεωργίου που τονίζει ότι η εισροή τουριστών εκ Τουρκίας, αλλάζει τα πλάνα για την διάρκεια της τουριστικής περιόδου στο νησί.
«Ήδη είναι χιλιάδες οι αφίξεις τουριστών από τη γείτονα χώρα στη Σάμο οι οποίοι έσπευσαν αμέσως να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες προκειμένου να βιώσουν τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που προσφέρει το νησί μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η αγορά της Τουρκίας μπορεί να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και στην ενίσχυση των επαγγελματιών του τουρισμού ειδικά στην αρχή της σεζόν».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σε μια περίοδο που αρκετές περιοχές της χώρας ταλανίζονται από προβλήματα, όπως είναι η έλλειψη νερού, ενώ στις Κυκλάδες σημειώνεται υπερσυσσώρευση τουριστών και φτάνει τις υποδομές και τους ντόπιους στα όριά τους, νησιά όπως η Σάμος μπορούν να συμβάλλουν και στην οικονομία του τουρισμού, αλλά και να αποσυμφορήσουν νησιά, είτε άμεσα, δηλαδή φέτος, είτε του χρόνου, που προβλέπεται ένα ακόμα πιο γεμάτο καλοκαίρι.
Όντας ένα νησί μεγάλο, η Σάμος έχει μια σπανιότητα. Είναι από τα πολύ λίγα νησιά όπου δεν υπάρχει ένας κεντρικός οικισμός όπου μαζεύεται ο κόσμος και ένας δεύτερος συμπληρωματικός. Μπορείς να μείνεις στο Βαθύ, μπορείς να μείνεις στο Κοκκάρι, μπορείς στο Πυθαγόρειο, μπορείς στο Καρλόβασι, μπορείς στο λιμάνι και, φυσικά, στη Χώρα που βρίσκεται προς τα νοτιοδυτικά στο νησί.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Για να μάθεις για όλα τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της Σάμου, τσέκαρε και τον οδηγό που σου είχαμε κάνει εδώ.