Δωρεάν, κόντρα στην ακρίβεια, 1 ώρα από την Αθήνα: Η ονειρώδης παραλία της Αττικής που θυμίζει Πάρο δεν έχει είσοδο (Pics)

Ποιος είπε ότι πρέπει να «ξηλωθείς» για να απολαύσεις τη θάλασσα;

Ελάχιστες είναι οι παραλίες που έχουν καθαρά νερά από τον Πειραιά έως την Βουλιαγμένη. Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, τα 11 εκ των 35 εξεταζόμενων δειγμάτων, βρέθηκαν ακατάλληλα για κολύμπι. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της πρωτεύουσας, καθώς και οι τουρίστες, θα πρέπει να απομακρυνθούν αρκετά χιλιόμετρα από την πόλη για να απολαύσουν τη θάλασσα με ασφάλεια.

Πέραν του σημαντικότερου ζητήματος που είναι η υγεία, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες καλούνται να δώσουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την εποχή μας, προκειμένου να εισέλθουν σε κάποια οργανωμένη πλαζ, να εξασφαλίσουν ομπρέλα/ξαπλώστρες κ.λπ.

Παράλληλα, το project του Ελληνικού ναι μεν αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, αλλά από τη στιγμή που η παραλιακή θα αποκτήσει τεράστια αξία, ποιος μπορεί να διασφαλίσει ότι οι τιμές δεν θα ανέβουν ακόμα περισσότερο;

Η ακρίβεια έχει εμφανιστεί σε όλους τους τομείς, επομένως ο μέσος πολίτης της χώρας δικαιολογημένα βλέπει καχύποπτα ή, αν θέλετε, με μία παράλληλη ματιά όσα συμβαίνουν γύρω του.

Όλα αυτά ενώ η κλιματική κρίση εκτοξεύει τη θερμοκρασία και έχει ήδη ζημιώσει αφάνταστα τη Μεσόγειο. Οι παρατεταμένοι και ανυπόφοροι καύσωνες στέλνουν τους ανθρώπους προς τη θάλασσα για να δροσιστούν. Προφανώς πάντα με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα τις ώρες που ο ήλιος τσουρουφλάει.

Ο συνδυασμός των προαναφερθέντων ωθεί τον κόσμο σε αναζήτηση κοντινών και φθηνών (ή δωρεάν) τοποθεσιών που δίνουν την ευκαιρία για μακροβούτια και όχι για… βουτιές στο ήδη πενιχρό μπάτζετ του καλοκαιριού.

Χάρακας

Ο Χάρακας είναι μία εκ των παραλιών της Αττικής που συγκαταλέγονται σε αυτή τη λίστα. Από πάνω της περνά η Λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου, ενώ λίγα βήματα πιο δίπλα υπάρχει ο ομώνυμος παραδοσιακός οικισμός. Δεν απέχει ούτε μια ώρα από το κέντρο της Αθήνας, εκτός πια αν η εκδρομή γίνει το Σαββατοκύριακο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολυκοσμία σε οδικό δίκτυο και αμμουδιά.

Είναι αρκετά μεγάλη και με πεντακάθαρα νερά. Ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά, δεδομένου ότι η θάλασσα δεν βαθαίνει απότομα. Ο χώρος στάθμευσης καλύπτει τις ανάγκες πάρα πολλών οδηγών. Πλέον δεν διαθέτει beach bar, παρά μόνο μία καντίνα που προσφέρει τα απολύτως απαραίτητα.

Στο διαδίκτυο γίνονται συστάσεις για διατήρηση της καθαριότητας από τη στιγμή που η παραλία είναι ελεύθερη. Άλλοι γράφουν ότι πρέπει να αυξηθούν οι κάδοι απορριμμάτων. Προφανώς άπαντες είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε το περιβάλλον. Και ιδίως όσοι καπνιστές έχουν την τραγική συνήθεια να παρατούν στην άμμο τα αποτσίγαρα. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Λαυρεωτικής καλείται να έχει συνεχώς στραμμένο το βλέμμα του σε αυτό το τόσο ωραίο μέρος.

Ο Χάρακας έχει ενταχθεί στον κατάλογο του δικτύου Natura 2000, γεγονός που μεγαλώνει περαιτέρω την αξία του. Αρκετοί σχολιαστές στο internet τον παραλληλίζουν με κυκλαδίτικη ακτή. Σαφέστατα για να απολαύσει κανείς περισσότερο το σημείο, θα πρέπει να αποφεύγει την κλασική κάθοδο του Σαββατοκύριακου. Εκτός πια αν ξεκινήσει χαράματα και επιστρέψει το απομεσήμερο.

Εν κατακλείδι, οι ενδιαφερόμενοι να οργανωθούν με ομπρέλα, ψυγειάκια, νερά, σνακ κ.λπ., να διατηρήσουν καθαρή την παραλία και να απολαύσουν χωρίς δεύτερη σκέψη τις βουτιές τους στα υπέροχα νερά.

Με τα τωρινά δεδομένα τουλάχιστον, ελλείψει beach bar, δυνατής μουσικής και… αντιτίμου, ο Χάρακας παραπέμπει σε πολύ παλιότερες εποχές. Μία επίσκεψη θα σας πείσει. Πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον.

Χάρακας