Θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 400 χιλιόμετρα (εφόσον αφετηρία σας είναι η Αθήνα), αρκετά από αυτά μακριά από τον πολιτισμό, μέχρι να αφήσετε το αυτοκίνητό σας και να περάσετε με πλεούμενο στο Παλαιό Τρίκερι. Ένα μικρό νησάκι του Παγασητικού που εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί κρυμμένος παράδεισος για όσους αναζητούν χαλαρωτικές διακοπές.
Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για κάτι εντελώς αχρείαστο αφού πρόκειται για ένα πολύ μικρό κομμάτι γης, περιτριγυρισμένο από τα γύρω βουνά. Από την μία πλευρά οι κορφές του Πηλίου, από την άλλη εκείνες της Εύβοιας, χωρίς να ξεχνάμε βέβαια και αυτές της Στερεάς Ελλάδας.
Αυτοί οι ορεινοί όγκοι κάνουν ακόμη πιο εντυπωσιακή την εικόνα του νησιού που σου δίνει την εντύπωση πως βρίσκεται σε λίμνη, η οποία ολοκληρώνεται με την όμοια με νορβηγικά φιορδ ακτογραμμή και η εμπειρία απογειώνεται από το γεγονός ότι και το ίδιο και το Παλαιό Τρίκερι είναι καταπράσινο σχεδόν μέχρι εκεί που ξεκινά η θάλασσα!
Οι μόνοι κάτοικοι είναι βέβαια ελάχιστοι και στο νησάκι δεν θα βρεις πληθώρα καταλυμάτων. Αυτό που μπορείς να βρεις όμως είναι δωμάτιο σε κάποιο παλιό κελί του μοναστηριού που δεσπόζει εκεί, με την διαφορά ότι υπάρχουν οι σύγχρονες ανέσεις και δεν χρειάζεται να… υποφέρει κανείς.
Αντίθετα, όσοι επισκεφθούν την παλιά μονή της Ευαγγελίστριας είναι βέβαιο πως θα αποζημιωθούν πλήρως. Οι τιμές ανά διανυκτέρευση σε κάποιο από τα δωμάτια που διατίθενται δεν ξεπερνούν τα 10 με 15 ευρώ και με αυτό τον τρόπο μπορεί να κάνει κανείς και μια βουτιά στην ιστορία δύο αιώνων του επιβλητικού κτίσματος.
Εδώ έχει κανείς την εντύπωση πως μένει σε φρούριο κτισμένο σχεδόν στο πιο ψηλό σημείο του νησιού. Και όταν λέμε ψηλό, εννοούμε περίπου 120 μέτρα, καθώς το Παλαιό Τρίκερι είναι μια επίπεδη λωρίδα γης με ακαθόριστο σχήμα.
Στα κάτι λιγότερο από 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα που είναι η έκτασή του κυριαρχεί το πράσινο, είτε από καλλιέργειες ελιών είτε από άλλα δέντρα και δεν θα χρειαστείς περισσότερες από 2 με 3 ώρες για να το γυρίσεις όλο με τα πόδια.
Για το μπάνιο σας οι επιλογές είναι μοιραία λίγες, αλλά όλες υπέροχες, με τις παραλίες της Πράσινης Άμμου, της Αφέτκας και της Αγίας Σοφίας να σας περιμένουν με τα γαλαζοπράσινα πηλιορείτικα νερά τους.
Κι επειδή διακοπές και καλό φαγητό πηγαίνουν πάντα χέρι-χέρι, δεν είναι υπερβολή να πεις ότι εδώ θα ανακαλύψεις έναν γαστρονομικό παράδεισο.
Όσοι το έχουν επισκεφθεί, θα σου πουν το μυστικό για να απολαύσεις τα περισσότερα από τα πιάτα.
Και αφού μιλάμε για Πήλιο και ουσιαστικά Μαγνησία, ήταν δεδομένο ότι θα καταλήγαμε στο τσίπουρο! Αυτό το απόσταγμα είναι που θα παραγγείλεις και στη συνέχεια θα το απολαύσεις συνοδεία μεζέδων.
Με δύο υποσημειώσεις, ωστόσο. Η πρώτη είναι ότι εδώ το μέγεθος των μεζέδων δεν έχει την παραμικρή σχέση με αυτά που ξέρουμε και η δεύτερη είναι ότι το τι και το πότε θα έρθει εξαρτάται αποκλειστικά από το μαγαζί.
Οι ταβέρνες βρίσκονται στο γραφικό λιμανάκι και τα πιάτα συνδυάζουν την βολιώτικη και την πηλιορείτικη κουζίνα. Με πολύ μικρό κόστος θα απολαύσεις όχι μόνο το φαγητό σου αλλά όλη την ιεροτελεστία, με ψαράδες να προσεγγίζουν με τα βαρκάκια τους τα μαγαζιά και να προσφέρουν τα ολόφρεσκα θαλασσινά τους στους μαγαζάτορες, πριν αυτά καταλήξουν στο πιάτο σας!