Ξέρουμε πολύ καλά εδώ στο Menshouse πόσο εγκληματούμε, μάλλον, εις βάρος κάποιων νησιών. Όχι για αυτά που ούτως ή άλλως, και να μη γράφαμε, θα είχαν τον ίδιο τουρισμό, αλλά για μέρη όπως το νησί που θα συζητήσουμε εδώ, στο οποίο μπορεί να έχουμε μία συμβολή ώστε να αυξηθεί το τουριστικό του φορτίο παραπάνω από αυτό που αντέχει ή θέλουν οι ντόπιοι.
Αναμφίβολα, όταν μιλάμε για τουρισμό και εισροή χρήματος σε έναν τόπο, η πρώτη σκέψη, η αυθόρμητη, είναι πως πρόκειται για καλό και πως θα ενισχυθούν οι ντόπιοι για να ζήσουν καλύτερα τον χειμώνα που το νησί τους αδειάζει. Αλλά, κοιτώντας τη μεγάλη εικόνα, ίσως και να οδηγεί σε καλύτερο μέλλον έναν τόπο το να υποδέχεται τόσο όσο ή και λίγο λιγότερο.
Όταν όμως εμφανίζονται μέσα με διεθνή απήχηση κι όχι το κάθε Menshouse, όπως η Daily Mail, τότε δεν έχει και πολύ σημασία τι γράφουμε εμείς.
Η ψηφιακή έκδοση του μέσου, έγραψε ένα άρθρο για ελληνικά νησιά που είναι στη σκιά της Σαντορίνης και της Μυκόνου, ψιλοάγνωστα και πολύ φθηνά, ειδικά για το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Διότι σίγουρα ένα από αυτά δεν είναι και τόσο φθηνό για έναν μέσο Έλληνα.
Στη λίστα της Daily Mail υπάρχουν η Αμοργός, η Τήλος, η Χίος, η Σάμος και τα Κύθηρα, επιλογές προφανείς για όσους ζούμε στην Ελλάδα και γνωρίζουμε όλα τα νησιά της. Γενικά, τα νησιά που δεν είναι στις Κυκλάδες, που δεν είναι τα μεγάλα από τα Δωδεκάνησα ή τα μεγάλα των Επτανήσων και 2 από τις Σποράδες, μοιάζουν ανεξερεύνητα ή λιγότερο «πειραγμένα» και γι’ αυτό έχουν πολύ καλές τιμές.
Θα εστιάσουμε στα Κύθηρα, μεταξύ των 5, μιας και η Τήλος είναι πολύ μικρό νησί, η Αμοργός δεν χρειάζεται ιδιαίτερο μάρκετινγκ, οπότε μένουν τα άλλα τρία.
Τα Κύθηρα βρίσκονται ανάμεσα σε Πελοπόννησο και Κρήτη, μπορείς να τα επισκεφθείς είτε οδικώς μέχρι νότιο άκρο Πελοποννήσου κι από κει καράβι είτε με αεροπλάνο από Ελ. Βενιζέλος. Το αεροδρόμιό τους είναι πολύ πολύ μικρό, σε φάση που μόλις περνάς τον έλεγχο στον γυρισμό, είσαι ήδη στην πύλη σου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αν δεν έχεις ξαναπάει στο νησί, καλό είναι να φτάσεις εκεί με το φως της ημέρας, μην πάρεις δηλαδή τη βραδινή πτήση της Sky, γιατί είναι αρκετά περίεργο το οδικό δίκτυο και η διαδρομή μέχρι το οποιοδήποτε μέρος είναι το κατάλυμά σου.
Είτε μείνεις στη Χώρα, είτε στον Αβλέμονα, είτε στο Καψάλι, είτε στο Διακοφτί, είτε στην Αγία Πελαγία, σε πολλά σημεία δεν είναι ακριβώς δρόμοι αυτοί πάνω στους οποίους οδηγείς.
Στα Κύθηρα είναι έντονο το φράγκικο στοιχείο, ειδικά στα ονόματα των χωριών, που έχουν κάτι το παιχνιδιάρικο και μια επτανησιακή κατάληξη. Άλλωστε, προς έκπληξη όσων το ακούνε πρώτη φορά, τα Κύθηρα είναι ένα από τα Επτάνησα, παρά το ότι διοικητικά ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής.
Πίσω από τα γνωστά προαναφερθέντα σημεία, υπάρχουν τα Καλησπεριάνικα, τα Κοντολιάνικα, τα Καστρισιάνικα, τα Πιτσινιάνικα και κάμποσα ακόμα -άνικα.
Στο παρελθόν, σου έχουμε κάνει εδώ έναν πλήρη οδηγό για το νησί, για παραλίες, για ιδανικότερο μέρος να μείνεις, για το πού να πιεις και να φας, για κρουαζιέρα σε σπηλιές, κι αφού δεν έχουμε ξαναπάει, για να ξέρουμε από πρώτο χέρι έξτρα εστιατόρια, θα προσθέσουμε και το Φεστιβάλ Πορτοκαλιάς που γίνεται στο τέλος του καλοκαιριού, με δυνατό line-up. Φέτος θα γίνει για 4η χρονιά, πέρσι είχε Ιουλία Καραπατάκη και λοιπές δυνάμεις της έντεχνης-λαϊκής μουσικής.
Πάμε και στα των τιμών. Τα μεταφορικά είναι κάπου στα 150 ευρώ για πρώτη εβδομάδα Αυγούστου, ενώ μπορείς να βρεις καταλύματα με μέση τιμή τα 950 ευρώ στην κορύφωση της high season, για 6 βράδια, ήτοι 160 ευρώ το βράδυ για δύο άτομα. Σίγουρα, αν ψάξεις τώρα, θα βρεις και τα 500άρια και τα 600άρια, σε χαμηλότερης ποιότητας κατάλυμα, σαφώς, με λιγότερες ανέσεις. It’s up to you.
Αναμφίβολα, τα Κύθηρα, που βρίσκονται και πολύ κοντά στη Σαντορίνη (περίπου 3.5 ώρες με το πλοίο) μπορούν να υποστηρίξουν περισσότερο από κάθε άλλο νησί – μαζί με την Ανάφη – ότι είναι μια δεύτερη Σαντορίνη, στα μάτια μας πιο όμορφο, ειδικά στις παραλίες του και με την πιθανότητα να πετύχεις πολυκοσμία να είναι στο μηδέν.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Και, φυσικά, διαθέτουν τον Αβλέμονα, μια από τις πιο ξακουστές διεθνώς παραλίες, που δεν είναι παραλία με την απόλυτη έννοια, είναι κολπίσκος, βράχια, που βουτάς στα νερά, τα οποία είναι πανέμορφα και έχεις μόλις βγεις και πολλές καλές γαστρονομικές επιλογές.
Αν είχαμε τα λεφτά, θα πηγαίναμε δυο βδομάδες στο νησί, θα μέναμε στον Αβλέμονα, θα κάναμε την πρώτη εβδομάδα βόλτες σε διαφορετικές παραλίες να δούμε το νησί και τη δεύτερη βδομάδα δε θα το κουνούσαμε από τον Αβλέμονα.
Χρειάζεται να υπερθεματίσουμε κι άλλο;