Είναι δύσκολο να έχεις μπροστά σου το βάζο με το μέλι και να μη βουτήξεις το δάχτυλο. Είναι βασανιστικό να έχεις τον παράδεισο δίπλα σου και να μην μπορείς (χωρίς να χρειαστεί να… πεθάνεις) να βρεθείς εκεί. Στην περίπτωση όμως ενός από τους ομορφότερους και πιο ιδιαίτερους προορισμούς της Ελλάδας, της περίφημης Χρυσής, θα ισχύσει και φέτος η λογική των επιγραφών στα μουσεία: «Βλέπετε, αλλά μην αγγίζετε»!
Το πανέμορφο και γραφικό Γαϊδουρονήσι επί χρόνια ήταν προσβάσιμο στους τουρίστες. Σε απόσταση αναπνοής από την Ιεράπετρα της Κρήτης (μόλις 9 ναυτικά μίλια) προσέφερε τη δυνατότητα να ζήσεις μια μαγική εμπειρία:
Να κολυμπήσεις σε γαλαζοπράσινα νερά πάνω στα οποία μπορούσες να καθρεφτιστείς, να κυλιστείς σε εξωτικές παραλίες με λευκή άμμο και σπάνια κοχύλια, να περιπλανηθείς στο μεγαλύτερο φυσικά διαμορφωμένο κεδρόδασος της Ευρώπης (με έκταση 350 στρέμματα και δέντρα άνω των 200 ετών).
Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να πάρεις ένα από τα καραβάκια που έκαναν καθημερινά δρομολόγια και σε λιγότερο από μια ώρα ένιωθες ότι βρισκόσουν στη… Χαβάη. Όπως συχνότατα συμβαίνει όμως στη χώρα μας, τις ομορφιές όχι μόνο δεν τις σεβόμαστε, αλλά πολλοί επιχειρούν να τις εκμεταλλευτούν κιόλας.
Παρόλο που το νησί είχε ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους «NATURA 2000» και προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία, αυτή παραβιαζόταν κατά κόρον.
Από το 2001 ακόμα ο Συνήγορος του Πολίτη είχε διαπιστώσει παράτυπη επισκεψιμότητα στο νησί, αυθαίρετες και επικίνδυνες κατασκευές, δράσεις αναψυχής και µακροχρόνια διαµονή κατασκηνωτών.
Σε έλεγχο, δε, που είχαν κάνει οι δασικές υπηρεσίες το 2016 είχε εντοπιστεί (εκτός από παράνομο κάμπινγκ) και παράτυπη λειτουργία καντίνας: Σε χώρο παραπάνω από τον προβλεπόμενο βάσει της μίσθωσης και με χρήση δημόσιου νερού (το οποίο προοριζόταν για τις ποτίστρες επιβίωσης της άγριας πανίδας του νησιού).
Κατόπιν όλων αυτών η Χρυσή έπρεπε να προστατευτεί. Θέλοντας να αποκαταστήσει το φυσικό οικοσύστημα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης επέβαλε περιοριστικά μέτρα επισκεψιμότητας. Όπως συνέβη λοιπόν και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος (από την 1η Μαΐου 2025 έως την 31η Οκτωβρίου 2025) θα ισχύσουν απαγορεύσεις.
Συγκεκριμένα:
-Δεν επιτρέπεται η αποβίβαση επισκεπτών από επιβατηγά τουριστικά πλοία (ημερόπλοια), επιβατηγά τουριστικά ολικής ναύλωσης και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, παρά μόνο επιτρέπεται να κάνουν τον περίπλου του νησιού καθώς και στάσεις πλησίον των παραλιών.
-Επιτρέπεται στους επισκέπτες να κάνουν χρήση των παραλιών για μπάνιο, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πρόσβαση στην ενδοχώρα του νησιού και εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου.
-Το προσωπικό φύλαξης και εποπτείας, άτομα ή ομάδες που πραγματοποιούν επιστημονική έρευνα καθώς και φυσικά μόνο πρόσωπα που έχουν νόμιμα δικαιώματα, εξαιρούνται των παραπάνω περιοριστικών μέτρων.
Με λίγα λόγια, θα μπορείς ακόμα να επισκεφθείς τη Χρυσή το καλοκαίρι, αλλά… με μέτρο. Θα μπορείς να κάνεις βαρκάδα περιμετρικά και να κολυμπήσεις στα κρυστάλλινα νερά, όχι όμως να εξερευνήσεις το νησί και ν’ αναζητήσεις σκιά στους θαλασσόκεδρους. Γενικά θα μπορείς να πάρεις μια… τζούρα από τον παράδεισο, γνωρίζοντας ότι (θέλεις-δεν θέλεις) πρέπει να τον σεβαστείς.