5 αδικημένα ελληνικά νησιά με αφθονία σε «περιπετειώδεις» παραλίες
Βρείτε μας στο

Ανάλογα με τη χρονιά που έχεις περάσει, αναζητάς και το αντίστοιχο είδος διακοπών. Αν δεν έχεις και οικογένεια και αποφασίζεις για τον εαυτό σου, τότε οι επιλογές σου αυξάνονται ακόμα περισσότερο. Ο λόγος που γράφεται τούτο το θέμα δεν είναι για να σου δώσει πληροφορίες για τον ελληνικό πλούτο του θέρους. Είναι για να δώσει φωνή σε ελληνικά νησιά που δεν έχουν πάρει την αρμόζουσα προβολή. Τηρουμένου του μεγέθους τους και της φυσικής ομορφιάς.

Σε κάποια απ΄αυτά μπορεί να έχεις πάει. Μπορεί και σε όλα. Αυτό σημαίνει πως το καλοκαίρι σου δεν παίρνεις 2 βδομάδες σερί και πας να αράξεις σε ένα νησί, φορώντας μόνο ένα λευκό φανελάκι του παππού και καθισμένος σε ένα μπαλκονάκι να λύνεις σταυρόλεξα και να τρως φέτα με καρπούζι. Αυτό σημαίνει πως δεν είσαι 60άρης με παιδιά και εγγόνια. Σημαίνει ότι θες να κοπιάσεις για να αντικρύσεις κάτι πολύ όμορφο. Σε αυτά τα ελληνικά νησιά θα βάλεις τσεκ σε πολλά από τη λίστα σου.

Σίκινος

5 αδικημένα ελληνικά νησιά με αφθονία σε «περιπετειώδεις» παραλίες

Με εξαίρεση το Διαλισκάρι, την Αλοπρόνοια και τον Άγιο Γεώργιο, όλες οι υπόλοιπες παραλίες απαιτούν από εσένα να κατέβεις από το αμάξι και να ξεκινήσεις το περπάτημα. Φαράγγια, απόκρημνα βράχια, βραχονησίδες είναι στοιχεία που θα συναντήσει το μάτι σου στην διαδρομή προς μια παραλία. Στη Σίκινο θα βρεις και μερικές θαλάσσιες σπηλιές που μπορούν να σου προσφέρουν την απομόνωση.

Σάμος

5 αδικημένα ελληνικά νησιά με αφθονία σε «περιπετειώδεις» παραλίες

Η Σάμος είναι από τα λιγότερο προβεβλημένα ελληνικά νησιά, αν και είναι από τα μεγαλύτερα, τόσο του Αιγίου όσο και του συμπλέγματος που ανήκει. Εκτός από τα περίφημα κρασιά, έχεις ποικιλία στις επιλογές για παραλίες. Υπάρχει και η ευκολία στην πρόσβαση με την οργάνωση, υπάρχει και το πιο φλου. Αυτό που θέλει να χύσεις πρώτα λίγο ιδρώτα για να δροσιστείς. Ειδικά αν μένεις στην ανατολική μεριά του νησιού. Η Λάκκα, η Μούρτια είναι δύο ενδεικτικά παραδείγματα.

Η παραλία Τσόπελα στα δυτικά είναι αυτή που κλέβει τις εντυπώσεις. Λίγο πριν μπεις στα τελευταία 7 χιλιόμετρα να ξέρεις ότι αποχαιρετάς κάθε έννοια “πολιτισμού”. Οφείλεις να έχεις μαζί σου νερό και ό,τι άλλο χρειαστείς. Μετά απλώς περπατάς στο μονοπάτι που οδηγεί στη θάλασσα. Το ίδιο ισχύει και για τις παραλίες του Άγιου Ιωάννη Παντελεήμονος, της Πλάκας και του ξακουστού Βάλσαμου.

«Σκάσε Αμαλία»: Η μέρα που ένα ανοιχτό μικρόφωνο πρόδωσε την ατάκα του Καραμανλή στην καλλονή σύζυγό του
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 14 μπουκιές φαγητό, 74 κιλά «πρόκα»: Το σπαρτιάτικο πρόγραμμα διατροφής που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τηρούσε ευλαβικά

Κάρπαθος

5 αδικημένα ελληνικά νησιά με αφθονία σε «περιπετειώδεις» παραλίες

Επίσης ένα από τα ελληνικά νησιά που έχει απίστευτες ομορφιές, αλλά δεν ταιριάζει σε αυτόν που ψάχνει διακοπές με απόλυτη ξεκούραση. Χαλάρωση θα βρει. Ξεκούραση αρκετά λιγότερη απ΄αυτή που θα ήθελε. Η παραλία Δαμάτρια έχει μια ούτε εύκολη ούτε δύσκολη κατάβαση, αλλά σχετικά κουραστική. Ο Διακόφτης είναι μακριά από τον πολιτισμό, ο Ψωράρης έχει πολλά βράχια για να φτάσεις στην παραλία, η Κυρά Παναγιά έχει μεν μερικά μαγαζάκια για φαγητό, αλλά με κατάβαση, ενώ και ο Αργιλοπόταμος έχει ένα βαθμό δυσκολίας.

Ιθάκη

5 αδικημένα ελληνικά νησιά με αφθονία σε «περιπετειώδεις» παραλίες

Πιστεύω ότι ο λόγος που ο Οδυσσέας έκανε 20 χρόνια να επιστρέψει, δεν ήταν μόνο ο πόλεμος στην Τροία και μετά οι Λαιστρυγόνες και τα συναφή. Πιστεύω ότι είχε φτάσει μερικά χρόνια νωρίτερα στο νησί για να φιλήσει την άμμο και να αγκαλιάσει τα νερά από κάθε παραλία. Πρώτα πήγε στις Αφάλες που κρύβονται σε έναν κόλπο και έχουν αποκλειστικά βότσαλο και βραχάκια. Μετά πήγε στον κάπως απομονωμένο Άγιο Ιωάννη.

Στη συνέχεια αντίκρυσε τον Μαρμακά και τα Κουρβούλια. Από κει κατευθύνθηκε στην Πολιτεία για να λειάνει τον βυθό για τη χαμένη Πολιτεία του Βυζαντίου που κρύφτηκε εκεί αιώνες μετά. Το Γιδάκι με το πεζοπορικό του μονοπάτι ήταν ο επόμενο σημείο. Ακολούθησε το Σαρακήνικο και οι Αλυκές. Μετά κατέληξε στη Δέξα όπου λέγεται ότι έγινε ο ελλιμενισμός του πλοίο του.

Σαμοθράκη

5 αδικημένα ελληνικά νησιά με αφθονία σε «περιπετειώδεις» παραλίες

Δεν ξέρω αν χρειάζεται να αναπτύξουμε παραπάνω τι εστί Σαμοθράκη. Είναι ένα νησί-βουνό. Κοτζάμ Σάος στέκει αγέρωχος και αποκρούει τον άνεμο όταν λυσσομανά το χειμώνα. Γύρω από το βουνό και σε όλη την ακτογραμμή του νησιού θα βρεις λίγες εύκολα προσβάσιμες παραλίες και με ψιλή άμμο. Εδώ υπάρχει είτε χοντρή άμμος είτε βότσαλο. Σε κάποιες περιπτώσεις και σκέτα βράχια.

Αν μιλήσεις με 4-5 φοιτητές από Βόρεια Ελλάδα θα σου πουν ότι η Σαμοθράκη θέλει να έχεις και αντοχή. Ανεβαίνεις και κατεβαίνεις βράχια, υπάρχουν μονοπάτια που οδηγούν σε ξέφωτα που δεν τα διαβαίνεις με τη σαγιοναρούλα και είναι διακοπές με περιπέτεια στο πήγαινε και το γύρνα, αλλά με απόλυτη χαλάρωση και ηρεμία στο ενδιάμεσο. Και το ενδιάμεσο αξίζει ακόμα περισσότερο εξαιτίας του πριν και του μετά.