Facebook: Μετά το dating app, η πολιτική
Βρείτε μας στο
Editorial

Facebook: Μετά το dating app, η πολιτική

Το προφητικό βιβλίο του Ντέιβιντ Έγκερς έχει μπει σε διαδικασία πραγμάτωσης.

Πριν από 2 χρόνια περίπου, είχε βγει στις αίθουσες η ταινία Κύκλος με τον Τομ Χανκς και την Έμμα Γουάτσον. Πρόκειται για μια ταινία βασισμένη στο βιβλίο του Ντέιβ Έγκερς με τον ίδιο τίτλο.

Ο Κύκλος είναι ένα brand στον τομεά των social media. Λάθος. Είναι το μοναδικό brand. Είναι ένας κολοσσός. Τα έχει εγκολπώσει όλα και τα πάντα περνάνε απ΄αυτόν. Ακόμα και το καλημέρα που θα πεις στον φίλο ή τη φίλη σου στο σπίτι, φτάνει στον Κύκλο. Φιλτράρεται από κει. Κι αν δεν συμβεί, τότε αρχίζουν να σε αντιμετωπίζουν ως άρρωστο ή τρελό. Κι αν δεν υποτάσσεσαι, τότε σε αντιμετωπίζουν ως κίνδυνο και ως τέτοιο σε δίνουν στο κοινό.

Ο Κύκλος επιβάλλει να μοιράζεσαι τα πάντα και να αποδέχεσαι κάθε πρόσκληση. Ακόμα κι από τον πιο άγνωστο. Αν το κάνεις, κερδίζεις πόντους στην ιεραρχία. Αν όχι, μπαίνεις στο στόχαστρο και υφίστασαι κοινωνικούς περιορισμούς.

Ο Κύκλος είναι ένα μέσο που επεκτείνεται πολύ σιγά, έρπεται, δεν το καταλαβαίνεις. Πρώτα ξεκινάει με στόχο να σε φέρει κοντά με μακρινούς φίλους ή συγγενείς. Μετά σου προσφέρει πράγματα που αναζητάς. Μετά σου προσφέρει το χιούμορ και την καθημερινή χαλάρωση. Στη συνέχεια σου προσφέρει τις γνωριμίες, φιλικές κι ερωτικές.

Κάποια στιγμή αυτό δεν φτάνει. Ο Κύκλος θέλει να ορίζει τις ζωές των ανθρώπων. Όλων των ανθρώπων. Θέλει να τους παρέχει πρόσβαση παντού. Με τα μάτια ή με το σώμα. Κάποια στιγμή στον Κύκλο εγκαινιάζεται η Διαφάνεια. Τοποθετούνται δηλαδή κάμερες στα γραφεία πολιτικών κι αυτοί πλέον δε μπορούν να κρύψουν τίποτα. Ούτε μπορούν να κρατήσουν κάτι μακριά από την κοινή γνώμη. Αυτό δεν αποτρέπει μόνο τα κακά. Καταστρέφει και τα καλά.

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Γιατί πριν από λίγες μέρες το Facebook ανακοίνωσε τον λανσάρισμα του δικού του dating app για κινητά που είναι διαθέσιμο ήδη σε 20 χώρες.

Στην επίσημη δήλωσή του ο Ζάκερμπεργκ είπε ότι «μου αρέσει που σε κάθε μου ταξίδι, με συναντούν άνθρωποι και μου λένε ότι γνωρίστηκαν μέσα από το Facebook και έχουν παντρευτεί ή έχουν κάνει οικογένεια. Θέλω να προσφέρουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους για σχέσεις ουσιαστικές που θα κρατήσουν».

Με αυτή την κίνηση το Facebook θέλει να κατασπαράξει το Tinder και όποια άλλη εφαρμογή για dating επιφανειακής φάσης υπάρχει. Η διαφορά εδώ είναι το βάθος της σχέσης που υπόσχεται να σου προσφέρει. Οι άνθρωποι σήμερα βρίσκουν εύκολα το σεξ. Το πρόβλημα είναι ότι αδυνατούν να δεθούν. Κι αν μπουν στη διαδικασία να το κάνουν, το θέλουν με το μικρότερο δυνατό ρίσκο. Το Facebook Dating αυτό υπόσχεται. Γίνεται ο έμπιστος των ανθρώπων που έχουν απελπιστεί με τα ραντεβού τους, με τις σχέσεις τους κτλ.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Και τον έμπιστο δεν τον προδίδουμε ποτέ. Τι θα γίνει λοιπόν αν το Facebook αποφασίσει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς; Τι θα γίνει αν κάποια στιγμή ετοιμάσει τη δική του Διαφάνεια;

Δεν είναι κανένα μυστικό ή τρομερή σοφία ότι ο κόσμος οδεύει με αργούς ρυθμούς προς την ύπαρξη μιας οικουμενικής κυβέρνησης. Κάποια στιγμή, νομοτελειακά, θα έρθει. Κι αν λοιπόν αυτή η κυβέρνηση είναι το Facebook; Γιατί ο Ζάκερμπεργκ μπορεί να έχει το πρόσωπο ενός ήρεμου και ζεν ανθρώπου, αλλά φέρνει πολύ στον Τομ Χανκς στην ταινία.

Σας μοιάζει υπερβολικό και τρομολαγνικό το σενάριο; Είναι όντως; Γιατί το dating app θα έχει πρόσβαση σε άπειρες πληροφορίες που σε αφορούν, ώστε να σου προσφέρει τα ακριβή ματσαρίσματα με ανθρώπους. Θα μπορεί να ξέρει όλα όσα σε οδηγούν σε μια πολιτική ιδεολογία ή τοποθέτηση. Άρα θα ξέρει ακριβώς τα στοιχεία που μπορούν να φτιάξουν μια κυβέρνηση που να έχει τη στήριξή σου και των πολλών.

Ας αφήσουμε στην ακρή ότι μετά την αγορά του Instagram to 2013 και τώρα με το dating app, θα σβήσει τον όποιο ανταγωνισμό. Κάτι που είναι κάπως αθέμιτο.

Το γεγονός όμως ότι με το dating app παρέχεται στο Facebook η δυνατότητα να καθορίσει και να χορηγήσει την προσωπική σου ευτυχία και την εύρεση του λεγόμενου έτερου ημίσεος, είναι ένα σενάριο που ούτε ο Έγκερς δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα πραγματοποιηθεί. 

Γιατί προς τα εκεί οδεύουμε. Σε ένα μέλλον όπου το Facebook θα καθορίζει και τα παιδιά μας. Και κάποια στιγμή θα έρθει μια εφαρμογή που θα λέγεται Facebook Politics και θα φαίνεται αθώα. Αλλά δεν θα είναι…