Αν η Γαλάνη δεν είχε ταυτιστεί με «αριστερές» πεποιθήσεις, θα δεχόταν τέτοια επίθεση;
Βρείτε μας στο
Editorial

Αν η Γαλάνη δεν είχε ταυτιστεί με «αριστερές» πεποιθήσεις, θα δεχόταν τέτοια επίθεση;

Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε εκείνη και την Κοινωνική Κουζίνα Ο Άλλος Άνθρωπος ανέδειξε ένα ενδιαφέρον κοινωνικό case study.

Μέσα σε ένα 24ωρο η υπόθεση «Δήμητρα Γαλάνη-Ο Άλλος Άνθρωπος» πέρασε απ΄όλα τα στάδια και φαίνεται να φτάνει σε σημείο που ξεθυμαίνει, εκτός κι αν δώσει κάποια από τις δύο πλευρές συνέχεια.

Ας τα δούμε όμως από την αρχή, ώστε να καταλήξουμε και στα δύο ενδιαφέροντα στοιχεία που αναδεικνύει ως φαινόμενο των social media αυτή η υπόθεση.

Πρώτα ήρθε μια ανάρτηση story στο Instagram και στάτους στο Facebook από τον κ. Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, επικεφαλής της Κοινωνικής Κουζίνας Ο Άλλος Άνθρωπος, όπου κατονόμαζε με περιγραφή και τα αρχικά του ονοματεπώνυμου την κ. Γαλάνη ως υπαίτια για την ενόχληση που είχαν από τη δημοτική αστυνομία.

Η Κοινωνική Κουζίνα εδρεύει εδώ και χρόνια στον Κεραμεικό και έχει εκεί το βασικό της συσσίτιο. Καθώς φαίνεται, η κυρία Γαλάνη ζει σε κοντινό δρόμο και σύμφωνα με την αρχική κατηγορία, ενοχλήθηκε από τη μεγάλη ουρά στο συσσίτιο και φώναξε τις αρχές.

Και εκεί που μοιράζαμε τσουπ περνάει ηλικιωμένη τραγουδίστρια αριστερού και καλά ρεπερτορίου με την τζιπαρα της και…

Δημοσιεύτηκε από Κωνσταντινος Πολυχρονοπουλος στις Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

Η ίδια, μετά από την τεράστια έκταση του ζητήματος, τοποθετήθηκε στο Facebook περιγράφοντας την δική της πλευρά και το πώς τελικά αντιμετώπισε το συσσίτιο.

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Διαβάζοντας όσα έχουν γραφτεί τις τελευταίες ώρες στα social media θα ήθελα να τοποθετηθώ για να κλείσει αυτό το θέμα…

Δημοσιεύτηκε από Dimitra Galani στις Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Πολυχρονόπουλος και η σελίδα της κουζίνας επανήλθαν με μια προσπάθεια εκτόνωσης και από τα όσα γράφτηκαν, φάνηκε ότι μάλλον το μέγεθος της κατηγορίας βασίστηκε σε μια παρεξήγηση τελικά.

 

Πολύ στεναχωρημενος με το όλο συμβάν.Τέλος στην ανθρωποφαγία αντί να προβάλουμε την ανάγκη των ανθρώπων προβάλουμε…

Δημοσιεύτηκε από Vegan Ο Αλλος Ανθρωπος στις Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

Χωρίς να έχω καμία διάθεση να υποστηρίξω τη μία ή την άλλη πλευρά, από τη στιγμή που δεν ξέρουμε ποια είναι η πλευρά της αλήθειας, δεν χρειάζεται κιόλας να αποδοθούν κατηγορίες προς την κ. Γαλάνη σε περίπτωση που έφταιγε ή να ζητηθούν τα ρέστα από την Κοινωνική Κουζίνα σε περίπτωση που βιάστηκε να δημοσιεύσει κάτι πριν κάνει το fact check.

Ούτε χρειάζεται να προβούμε σε αυτή την ευκολία που προέβησαν οι περισσότεροι στα social media κατηγορώντας για τα πάντα την κ. Γαλάνη και επιχειρώντας να εξευτελίσουν κάθε σημείο του χαρακτήρα και της ζωής της. Δεν έχω καμία σχηματισμένη άποψη για την κ. Γαλάνη ως άνθρωπο, δεν τρελαίνομαι ιδιαιτέρως με τη μουσική της παρακαταθήκη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τη μειώνω, την αγνοώ ή την απαλείφω, θεωρώ από την άλλη σπουδαίο το έργο του κ. Πολυχρονόπουλου και της Κουζίνας, ιδίως από τη στιγμή που έγινε vegan κουζίνα.

Αν πρέπει κάπως να κατασταλάξω και να ερμηνεύσω τις περιγραφές, τότε για την κ. Γαλάνη το μόνο που τεκμαίρεται είναι αυτό το μονόχνωτο και το «γεροπαράξενο» που έχουν όλοι οι άνθρωποι στην ηλικία της και δύσκολα θα ξεφύγουμε κι εμείς, ενώ ίσως το θυμικό να παρέσυρε σε λάθος ερμηνεία τον κ. Πολυχρονόπουλο που, σύμφωνα με όσα λέει, δεν ήταν παρών στον διάλογο της Γαλάνη με τις κοπέλες του συσσιτίου, αλλά βασίστηκε σε όσα του είπαν και σε ένα λογικό μεν, αυθαίρετο δε συμπέρασμα.

Αυτά όμως δεν είναι στοιχεία που πρέπει να υπεισέρχονται σε αυτή την περίπτωση, μιας και δεν έχουν καμία σημασία. Μόνο τα πραγματικά γεγονότα θα μετρούσαν.

Ένα από τα πράγματα για τα οποία μπορεί κανείς να είναι βέβαιος είναι η ραγδαία εξελισσόμενη τροπή που παίρνουν τέτοια περιστατικά στα social media. Είναι εντυπωσιακό αν το σκεφτείτε, το πως από το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής είχε κλείσει ένας κύκλος και είχε δοθεί ένα τέλος στην όποια ψηφιακή αντιδικία.

Εκείνο όμως που αξίζει να σταθεί κανείς είναι στην προσπάθεια διάλυσης της εικόνας και της προσωπικότητας της τραγουδίστριας. Κι αυτό δεν έγινε βασισμένο μόνο στα όσα της αποδόθηκαν. Βασίστηκε στο ότι έχει ταυτιστεί στη συλλογική συνείδηση ως καλλιτέχνιδα του εντέχνου, άρα πρέπει να πρεσβεύει αξίες αριστερής ιδεολογίας κι αυτό που της καταλογίζεται, αν ισχύει, αποτελεί μια πράξη κόντρα στην ιδεολογία κι είναι μεγάλη η αντίθεση.

Αν η κ. Γαλάνη είχε μια δεδηλωμένη προτίμηση προς την δεξιά για παράδειγμα, τότε, είμαι πεπεισμένος, ο ντόρος θα ήταν σε πολύ χαμηλότερη ένταση και με λιγότερη κινητοποίηση κόσμου στο προφίλ της.

Είναι σίγουρα αστείο που ο κόσμος στην Ελλάδα συνεχίζει να συνδιαλέγεται με τέτοιους όρους, ενώ φαινόταν κάπου στο 2014 να πεθαίνουν, αλλά αναθερμάνθηκαν στις εσχατιές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έχουν γίνει ξανά pop σε αυτό το ενάμιση έτος κυβέρνησης ΝΔ.

Δεν θα χρειαστεί κάποια εξονυχιστική αναζήτηση στο Google για να βρει κάποιος κείμενα με τίτλους όπως «Από σένα δεν το περιμέναμε αυτό Δήμητρα Γαλάνη». Φυσικά τα περισσότερα τέτοια κείμενα γράφονται από αρθρογράφους που πληρώνονται για να λειτουργούν με λογική social media και να στρέφουν απόψεις υπέρ ή κατά ανθρώπων χωρίς να έχουν μπει ποτέ στη διαδικασία να σκεφτούν το ψυχικό και ηθικό διακύβευμα.

Κι αυτό μπορεί ακόμα στα δικά μας μέρη να μην έχει αποβεί ως και μοιραίο, αλλά έχουν υπάρξει περιπτώσεις που άνθρωποι διαλύθηκαν για τα καλά από τέτοια συσσωρευμένη επίθεση που δεν άπτεται κιόλας της απόλυτης αλήθειας.

Κάποτε τα κριτήρια και η αυθόρμητη σκέψη μας θα πρέπει να αποκτήσουν ένα χαλινάρι…