Η υπόθεση στην Πάτρα, με τα τρία κοριτσάκια των Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου που πέθαναν χωρίς εξήγηση, οδεύει προς το τέλος της, με τις ιστολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας να αναμένονται από μέρα σε μέρα για να δώσουν απαντήσεις.
Οι ιατροδικαστές εκτιμούν πως το αποτέλεσμα αυτών των εξετάσεων, θα δώσει τη λύση και στις άλλες δύο περιπτώσεις, της Μαλένας και της Ίριδας.
Οι ιατροδικαστές, η ιατροδικαστική κοινότητα για την ακρίβεια, έχει μπει στο στόχαστρο των γονέων τα τελευταία 24ωρα, μετά και από ανακοίνωση του δικηγόρου τους κ. Λύτρα, που ζητά να μη βγαίνουν να εκφέρουν άποψη άνθρωποι που δεν έχουν αναλάβει να εξετάσουν τα τρία κορίτσια και δη τη Τζωρτζίνα.
Κι ενώ αυτή η ανακοίνωση δεν έχει καμία ουσιαστική βάση, αφού κάθε επιστήμονας με γνώση του τι διακυβεύεται οφείλει να καταθέσει άποψη και επιστημονική γνώση, για να μπορέσει το κοινό να συλλέξει πληροφορίες, υπάρχει κάτι στο οποίο θα πρέπει να δοθεί παραπάνω προσοχή. Όχι τώρα. Όταν καταλήξει κάπου αυτή η υπόθεση.
Γιατί αυτό που συνέβη στην Πάτρα, που ο κ. Θανάσης Κατερινόπουλος, ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας εν αποστρατεία, χαρακτήρισε την υπόθεση της 50ετίας, δημιουργεί απορίες και προς τους επιστήμονες. Όχι επιστημονικές υποδείξεις, αφού εμείς σίγουρα δεν είμαστε απόφοιτοι ιατρικής. Απλά απορίες. Μία κατά βάση.
Σε ένα διάστημα κατά το οποίο αιωρούνται σκιές πάνω από ιατροδικαστές για το πώς χειρίστηκαν τις τρεις υποθέσεις, υπάρχει μια φράση που είπε ο κ. Γρηγόρης Λέων, ιατροδικαστής που έχουμε δει κατά κόρον σε εκπομπές τις τελευταίες 15 ημέρες.
Ο κ. Λέων δείχνει να έχει φτάσει στο συμπέρασμα πως πρόκειται για δολοφονίες των τριών κοριτσιών. Και δη με τη μέθοδο του ασφυκτικού θανάτου. Οι αναρτήσεις του στα social media αυτό λένε.
Είπε όμως και κάτι άλλο την Παρασκευή που μας πέρασε ο κ. Λέων. Το είπε στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη.
«Οι απόψεις δεν κρίνονται πλειοψηφικά στην επιστήμη. Κρίνονται με βάση τη βιβλιογραφία, με βάση τα διδάγματα της επιστήμης». Αυτή η φράση δεν χρησιμοποιήθηκε τυχαία από έναν ευφυή και μετρημένο στα λόγια του άνθρωπο.
Ήταν αρχικά απάντηση στην επισήμανση της Κουτσελίνη για το ότι ο δικηγόρος των γονέων έχει μιλήσει με αρκετούς ιατροδικαστές που του απέκλεισαν το ενδεχόμενο δολοφονίας.
Τι λέει λοιπόν ο κ. Λέων; Πως ακόμα κι επιστήμονες, αν επιχειρούν να καταφύγουν σε απόψεις και όχι σε εξακρίβωση μέσω της επιστήμης των λεγομένων τους, τότε δεν είναι καθόλου αξιόπιστοι.
Λίγο μετά ο κ. Λέων είπε πως «όταν οι ιατροδικαστές κάνουν σωστά τη δουλειά τους, δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα».
Επομένως, αυτή τη στιγμή, τα ίχνη στα τρία κορίτσια που δεν έχουν βρεθεί για να αποδειχθεί αν δολοφονήθηκαν ή όχι, είναι γιατί κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Δεν την έκαναν καλά από καθαρή αφέλεια; Δεν την έκαναν γιατί το μυαλό ενός ανθρώπου δεν μπορούσε να σκεφτεί το ενδεχόμενο δολοφονίας; Σίγουρα πάντως ο ιατροδικαστής της δεύτερης κοπέλας και ο αρχικός της Τζωρτζίνας, έχουν μεγαλύτερο βάρος που δεν έκαναν σύνδεση των υποθέσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Λέων, ο ιατροδικαστής οφείλει πρώτα να εξετάσει το χειρότερο σενάριο και αφού το αποκλείσει, να πάει στα επόμενα. Στις περιπτώσεις των τριών κοριτσιών στην Πάτρα, τα στοιχεία δείχνουν πως δεν ακολουθήθηκε αυτή η τακτική. Οι ιατροδικαστές φαίνεται να πήγαν σε απλοϊκές λύσεις και να μη μπήκαν καν στη διαδικασία να εξετάσουν το ενδεχόμενο δολοφονίας.
Κι αυτή τους η στάση έφερε απώλεια πολύτιμου χρόνου και ενδεχομένως απώλεια ευκαιρίας να σωθεί έστω ένα από τα τρία κορίτσια, εφόσον αποδειχθεί ότι πρόκειται για ασφυκτικό θάνατο επί 3.
Αν λοιπόν η υπόθεση στην Πάτρα καταλήξει εκεί όπου φαίνεται να καταλήγει, ένα τεράστιο κρίμα και το γιατί, θα αφορά στους ιατροδικαστές που η ανεπαρκής λειτουργία τους, δεν προσέφερε έστω στη Τζωρτζίνα την ευκαιρία να ζήσει…