Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε πάμε ολοταχώς για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία...
Βρείτε μας στο

Δεκαήμερο αποπροσανατολισμού; Δεκαήμερο ενδείξεων και ξεκάθαρων προειδοποιήσεων; Όπως κι αν δει κανείς αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με επίκεντρο την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, μόνο ήρεμος δε μπορεί να κάθεται.

Η κατάσταση θυμίζει πολύ απ΄αυτό που συνέβη πριν δύο καλοκαίρια με τις απανωτές NAVTEX του Ερντογάν και το Όρουτς Ρέις, αλλά τότε ήταν εμφανές από ένα σημείο κι έπειτα πως επρόκειτο για ένα σκυλί που γαβγίζει και δε δαγκώνει.

Τώρα η θερμοκρασία είναι ανεβασμένη πολύ σε επίπεδο διπλωματίας και έχουμε διαρκώς από αξιωματούχους της Τουρκίας και χθες από τον ίδιο τον Ερντογάν, ευθείες απειλές. Όσο κι αν επιλέξεις ως κράτος να αγνοήσεις ή να το υποβαθμίσεις, δε σε αφήνουν οι ίδιες οι δηλώσεις που έχουν εμπρηστικό χαρακτήρα.

Τα όσα έχουν συμβεί ως σήμερα, δεν αφήνουν ενδεχόμενο αποφυγής ως προς το διπλωματικό επεισόδιο. Το ζήτημα είναι πόσο θερμό θα είναι αυτό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε κάποια πράγματα στα βραβεία του ΕΒΕΑ που δείχνουν ότι μάλλον θα είναι θερμό, στα όρια της ψυχροπολεμικής σύγκρουσης.

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Στο τέλος της 4ετίας. Τώρα είναι ώρα για διαφορετικές προτεραιότητες. Για εθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα. Για συνετή οικονομική διαχείριση και για διαρκείς παρεμβάσεις για ομαλή και δημιουργική καθημερινότητα».

Τους τελευταίους μήνες και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχουν πολλά hotspots διπλωματικών διενέξεων στον πλανήτη και ενδεχομένως η Ρωσία και η επιθετική της τακτική να είναι ο λόγος που δεν έχουν συμβεί κι άλλες μικροπολεμικές δραστηριότητες, όπως στην Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ για παράδειγμα.

Στη Νότια Κινέζικη Θάλασσα έχουμε την Κίνα να διεξάγει στρατωτικές εκπαιδεύσεις και την Αυστραλία με την Ιαπωνία να αποτελούν τα μάτια της Δύσης. 

Τώρα έχουμε την Τουρκία, έναν διαχρονικό συνομιλητή του Πούτιν και με διαμοιρασμό γνώσεων στον υβριδικό πόλεμο, να θέτει ζήτημα αυτοκυριαρχίας νησιών που είναι ελληνικά και να απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση γιατί «η Ελλάδα θα μετανιώσει όπως έναν αιώνα πριν».

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Εκτός από τα λόγια, υπάρχουν και οι πράξεις. Με την Τουρκία να έχει ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια ένα τεράστιο όπλο απέναντι στην Ελλάδα, τον άμαχο πληθυσμό προσφύγων που τους χρησιμοποιεί για να ασκεί πίεση στις ναυτικές δυνάμεις και να διχάζει την κοινωνία, η Ελλάδα διαβλέπει ότι θα υπάρξει πάλι μια κρίση στον Έβρο και γι΄αυτό ενισχύει με νέες ειδικές δυνάμεις και εξυφαίνει σχέδιο θωράκισης.

«Η γειτονική μας χώρα, καλό είναι να εγκαταλείψει τέτοιου είδους απειλητικές πράξεις και προκλήσεις στις οποίες επιδίδεται το τελευταίο καιρό, γιατί δεν έχουν το παραμικρό νόημα. Οι Έλληνες, όταν πρόκειται για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας είμαστε απολύτως ενωμένοι και ισχυροί».

Αυτά είναι λόγια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, στο δελτίο του ΑΝΤ1.

Η Τουρκία έχει σύρει την Ελλάδα σε έναν πόλεμο δηλώσεων, σε μια ρητορική όπου στη σκιά των λέξεων βρίσκεται η σύγκρουση, το διπλωματικό επεισόδιο, απλώς κανείς δεν τολμάει να το πει γιατί αν ειπωθεί, τότε θα πράγματα θα γίνουν επικίνδυνα και θα θυμίσουν κάτι από Ίμια και 1996.

Δε μπορεί κανείς επίσης να παραβλέψει ότι η Τουρκία ήταν ένας μεσάζων στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας, είχε δηλαδή μια από τις αμεσότερες επαφές με Ρώσους αξιωματούχους και με τον Πούτιν. Σε μια περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία επικεντρώνεται στο Ντόνμπας και ο Πούτιν απειλεί Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, με τον Ερντογάν να θέτει ΒΕΤΟ, κάθε θεωρία μπορεί να ισχύει.

Ακόμα και το ότι κάπου στην πορεία τα γεγονότα στην Ουκρανία προσέφεραν ένα εύκολο πάτημα στον Ερντογάν για να διεκδικήσει από το ΝΑΤΟ κάτι που μπορεί να αφορά το Αιγαίο και τα νησιά που εποφθαλμιά.

Μπορεί η Ελλάδα να έχει ανανεώσει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ, να έχει τη στήριξη της Γαλλίας, αλλά και η Ισπανία έχει εσχάτως στηρίξει την Τουρκία και σίγουρα δεν θα ήθελε η Ελλάδα να δει ένα ΝΑΤΟ να ζορίζεται και να προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες ζητώντας από την κυβέρνηση πράγματα που δεν πρόκειται να δεχτεί.