Σάνα Μαρίν
Βρείτε μας στο

Τραβάει κάποιος βίντεο μια κοπέλα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής τους πράξης και το δημοσιεύει χωρίς τη θέλησή της. Revenge porn το αποκαλούμε. Τραβάει ένας άσχετος τη Σάνα Μαρίν ενώ χορεύει. Πολιτικό σκάνδαλο το λέμε.

Τα βίντεο της Φινλανδής Πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν από ένα πάρτυ που έγινε στις 7 Αυγούστου, φαίνεται πως είναι το πιο σοβαρό πολιτικό ζήτημα που απασχολεί τη Φινλανδία και πολύ θα θέλαμε να έχουμε κι εμείς τα προβλήματα τους.

Αλλά εμείς είμαστε πιο τυχεροί και έχουμε έναν Πρωθυπουργό που κάνει μοτοκρός και συμμετέχει σε τραπέζια 30 ατόμων στην Ικαρία εν μέσω σκληρής καραντίνας ή έχει πάνω του μια ΕΥΠ που παρακολουθεί με το Predator έναν πολιτικό και υποστηρίζει ότι δεν το γνώριζε ή βάζει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να πει ότι δεν χρησιμοποιεί η ΕΥΠ τέτοια συστήματα, αλλά τελικά εκτίθεται. Πραγματικά λυπόμαστε τα προβλήματα σας Φινλανδοί.

Μήπως όμως κι η Σάνα Μαρίν δεν είναι θύμα μιας παρακολούθησης; Και το δικό της Predator δεν είναι ένα κακόβουλο λογισμικό, αλλά ένας άνθρωπος, πιθανότατα ένας άντρας.

Εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα, εν μέσω και μιας ειδησεογραφικής ξηρασίας και φυσικά ενός κουκουλώματος των δικών μας σοβαρών ζητημάτων που αφορούν τις παρακολουθήσεις και τα pushbacks, τα ελληνικά μίντια έχουν αναγάγει τη Σάνα Μαρίν σε Πρωθυπουργό που έκανε το απόλυτο «έγκλημα». Ποιο είναι αυτό; Είναι κι αυτή άνθρωπος.

Δεν ξέρω πώς και γιατί έχουμε γίνει τόσο στερεοτυπικοί και υποβάλουμε τους εαυτούς μας σε τόσους περιορισμούς, αλλά το να είσαι πολιτικός, το να είσαι ηγέτης μιας χώρας, δεν αποτινάζει εντελώς από πάνω σου την ιδιωτική ζωή και το δικαίωμα να περάσεις καλά, να διασκεδάσεις.

Δεν υποστηρίζουμε προφανώς πως ένας ηγέτης ή μια ηγέτιδα θα το κάνει αυτό σε μια περίοδο καραντίνας για παράδειγμα ή σε μια δύσκολη περίοδο κοινωνικά για τον λαό της/του. Αλλά, απ΄όσο γνωρίζουμε, η Φινλανδία δεν αντιμετωπίζει κάποια εθνική καταστροφή, ούτε είναι σε καθεστώς lockdown.

Τι το κακό έκανε η Σάνα Μαρίν; Χόρεψε και ήπιε ποτό. Ίσως και να ήπιε λίγο παραπάνω. Αν δεν οδήγησε υπό την επήρεια αλκοόλ κι αν δεν έκανε κάτι εις βάρος του λαού, τότε ποιο είναι το πρόβλημα; Δεν έχει δικαίωμα να ζήσει τη ζωή της;

Το πρόβλημα είναι όχι αυτό που έκανε η Μαρίν, αλλά η παράνομη βιντεοσκόπησή της που επιχειρεί να την εκθέσει πολιτικά, αλλά, πολύ περισσότερο, στον γάμο της. Σε ένα από τα βίντεο η Σάνα Μαρίν φαίνεται να χορεύει με το τραγούδι των Black Eyed Peas «Tonight’s Gonna Be A Good Night» και ένας Φινλανδός τραγουδιστής χορεύει μαζί της και την έχει αγκαλιάσει.

Το τρομερό «έγκλημα» της Φινλανδής Πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

Δεδομένου ότι η 36χρονη είναι παντρεμένη με τον Μάρκους Ραϊκόνεν και έχουν ένα παιδί, στα συντηρητικά μάτια των νοτίων έχει μεταφραστεί ως φλερτ, ως απιστία και πολλά ακόμα. Δεν υπάρχει περίπτωση δηλαδή μια γυναίκα να έχει άντρα φίλο και να χορεύουν μαζί. Δεν υπάρχει περίπτωση ένας άντρας να χορεύει με μια γυναίκα χωρίς να έχει ερωτικούς σκοπούς.

Ακόμα όμως κι αν δεχτούμε κάτι τέτοιο, χάνεται το δάσος. Κι αυτό είναι η εν αγνοία και χωρίς τη θέληση βιντεοσκόπηση της Σάνα Μαρίν. Στο όνομα μιας διαφάνειας (;) ή πολιτικών σκοπιμοτήτων, ή απλά ηλιθιότητας, κάποιος παραβιάζει την ιδιωτικότητα ενός προσώπου και τελικά καλείται το πρόσωπο που παραβιάστηκε να δίνει εξηγήσεις.

Να πεις ότι έκανε ναρκωτικά που την κατηγόρησαν, πάει κι έρχεται. Η Σάνα Μαρίν έκανε πάντως κατευθείαν τεστ δίχως φόβο. Να πεις ότι κατεγράφη να παρανομεί, πάει κι έρχεται.

Αλλά να την καταγράφεις παράνομα ενώ απλά χορεύει και διασκεδάζει, λες και παίρνει μίζα κάτω από το τραπέζι, αυτό παραπάει.

Και παραπάει όλη αυτή η διαπόμπευση μιας πολιτικού για τον τρόπο που ζει την ιδιωτική της ζωή, λες και απαγορεύεται κάποιος να διοχετεύει την πίεση της ηγεσίας σε κάποιες στιγμές ανεμελιάς. Πρέπει ο Πρωθυπουργός να είναι ένα ρομπότ που 24 ώρες το 24ωρο θα ασχολείται με τη χώρα και δε θα έχει δικαίωμα ούτε μια στιγμή για τον εαυτό του.

Αυτή ίσως είναι η μεγάλη διαφορά μας με τους Σκανδιναβούς που αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα πράγματα και που, ακόμα και σε επίπεδο πολιτών, λιγότερο έχουν ασχοληθεί από εμάς με τα βίντεο της Μαρίν.