telegram γυμνές φωτογραφίες

Το Telegram μας έδειξε ότι δεν είναι τόσο λίγοι οι παιδεραστές σε αυτή τη χώρα

Μια κοινότητα 15.000 ανθρώπων που ξεπουλάει την ιδιωτικότητα ενήλικων και ανήλικων γυναικών

Δεν ξέρω πια αν υπάρχει κάτι ως προς την σήψη της ανθρώπινης φύσης που να μπορεί να μας σοκάρει. Εμένα προσωπικά δε με σοκάρει. Αλλά επιτείνει την οργή μου και, υποθέτω, επιτείνει στο πολλαπλάσιο την οργή θυμάτων όπως αυτά στο Telegram.

Το Telegram μας έγινε γνωστό πριν έναν χρόνο γιατί αποτέλεσε το εργαλείο μέσα από το οποίο μπορούν να ενημερώνονται οι Ουκρανοί από την κυβέρνησή τους για την πορεία του πολέμου.

Κι ενώ στην Ουκρανία χρησιμοποιήθηκε για τόσο έντιμο σκοπό, εδώ στην Ελλάδα – ου μην και σε πολλές άλλες χώρες – το Telegram έγινε αυτόκλητα ένα παράνομο, εγκληματικό, παιδοφιλικό και κακοποιητικό Onlyfans.

Ο λόγος; Ομάδες ανδρών, αγοριών και γενικώς αρσενικών πάσης φύσεως (συμμετέχουν και αρκετά θηλυκά είναι η αλήθεια) έχουν συστήσει αρραγείς και στεγανοποιημένες ομάδες στις οποίες διαμοιράζουν φωτογραφίες γυναικών πάσης ηλικίας από 40 και κάτω, ακόμα και ανήλικων.

Αυτές οι φωτογραφίες δε, μπορεί να είναι είτε αληθινές είτε να έχουν περάσει από επεξεργασία, να τις έχουν πάρει δηλαδή από προφίλ στα social και να έχουν αφαιρέσει με κάποιο εργαλείο τα ρούχα.

Από όσα έχουν δημοσιευτεί, για να γίνει κάποιος μέλος σε αυτές τις ομάδες, πρέπει να έχει πρώτα να προσφέρει ένα σετ με γυμνές φωτογραφίες μιας γυναίκας, πληρώντας κάποια κριτήρια. Μόλις το κάνει, έχει μπει στην ομάδα και μπορεί να λαμβάνει το γυμνό υλικό που στέλνουν οι άλλοι.

Κάποιοι θα μπουν στη διαδικασία να στείλουν της αδερφής τους, της ξαδέρφης τους, μιας πρώην τους, ενώ άλλοι θα μοιραστούν φωτογραφίες πιο γνωστών γυναικών. Ο βασικότερος κανόνας είναι αυτές οι φωτογραφίες να μην έχουν δημοσιευτεί πουθενά.

Όλα τα παραπάνω σε πιάνει μια αηδία προς το ανθρώπινο είδος και μόνο να τα περιγράψεις. Πρέπει να γίνει όμως, για να καταλάβουμε όλοι ότι τελικά οι παιδεραστές, οι βιαστές, δεν είναι μια χούφτα άνθρωποι. Είναι παραπάνω από μια χούφτα.

Για να καταλάβουμε πως υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που τις περνάμε στο ντούκου και αποτελούν προθάλαμο βιαστών.

Εκείνο το αγοράκι στο σχολείο για παράδειγμα, που θα πάει να δείξει στους συμμαθητές του τις γυμνές φωτογραφίες της κοπέλας του για να κοκορευτεί και μετά είτε θα τις στείλει στα κινητά άλλων είτε οι άλλοι θα του πάρουν στα κρυφά το κινητό για να πάρουν τις φωτογραφίες, είναι μια ξεκάθαρη συμπεριφορά δυνητικού και μελλοντικού βιαστή.

Γιατί, ακόμα κι αν δεν προβεί ποτέ σε σωματική προσβολή γενετήσιας πράξης και βιασμό, είναι δεδομένο πως σε ένα τέτοιο μυαλό εκτρέφεται η σκέψη ότι μπορεί στο σεξ με την κοπέλα του να γίνει πιο απολυταρχικός, να αγνοεί την αρχική της άρνηση και να την πιέζει. Θα περάσει στο μυαλό του πως μπορεί για πάντα να δείχνει τις φωτογραφίες που του στέλνει μια κοπέλα για προσωπική του απόλαυση και χρήση, και σε μερικούς άλλους.

15.000 μέλη φαίνεται πως έχει αυτή η κοινότητα εγκληματιών στο Telegram και έχουν μάθει μάλιστα πως στα social media ζητάνε την παρέμβαση εισαγγελέα και δίνουν συμβουλές για το πώς να καλυφθούν. Εξηγούν το νομικό πλαίσιο ώστε να μη φοβηθούν και να συνεχίσουν. Πρόκειται άλλωστε για άτομα που βρίσκονταν σε αντίστοιχες ομάδες σε άλλη πλατφόρμα πριν 2 χρόνια, η οποία έπεσε.

Χρειάζεται να επαναληφθούν επομένως κάποια βασικά, συμφωνημένα διά του νόμου: οπουδήποτε δεν υπάρχει συναίνεση, υπάρχει βιασμός. Ακόμα κι αν μιλάμε για φωτογραφίες. Ακόμα κι αν πρόκειται για κοπέλες που πουλάνε γυμνό τους υλικό σε πλατφόρμες τύπου Onlyfans.

Δεν πρόκειται για ζήτημα διαφυγόντων κερδών. Πρόκειται για ζήτημα ηθικό, για ζήτημα σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ιδιωτικότητα του καθενός μας.

Όχι, δεν είναι το πρόβλημα η Χ κοπέλα που θα στείλει γυμνή της φωτογραφία  κάπου. Το κάνει γιατί υπάρχει μια συμφωνία ανταλλαγής με σκοπό την ικανοποίηση δύο ή παραπάνω μελών που τηρούν τον κανόνα της εχεμύθειας.

Το πρόβλημα ειναι αυτός ή αυτοί που καταπατούν αυτόν τον (θα έπρεπε) απαράβατο κανόνα. Σήμερα στο Telegram, χθες στο Share.org, αύριο ποιος ξέρει πού…Το Telegram είναι και μια εφαρμογή με έδρα το Ντουμπάι, παρέχει απόλυτη ασφάλεια στους χρήστες και δεν παραδίδει ονόματα στις αρχές ή πρόσβαση στα δεδομένα για να εντοπιστούν οι ip.

Άραγε ο εισαγγελέας θα ασχοληθεί; Δε μιλάμε απλά για διαμοιρασμό φωτογραφιών. Κάποιοι ζητάνε φωτογραφίες από 10χρονα. Μιλάμε για κύκλωμα παιδεραστών και όχι μόνο. Μήπως να αρχίσουμε να επανεξετάζουμε και τους νόμους περί εκδικητικού πορνό και του sextortion;

* Φωτογραφία: Unsplash/Dima Solomin