«Εντάξει, πιστεύετε ότι ο κ. Πνευματικός εννοούσε όσα είπε;»
Βρείτε μας στο

Στην αρχή πιστεύεις ότι δεν μπορεί κάποιος να έκανε μια τόσο κυνική και απάνθρωπη δήλωση. Λες «δεν γίνεται, fake news της αντιπολίτευσης θα είναι». Το timeline σου γεμίζει με status σχετικά με τη δήλωση του κυρίου Πνευματικού και με σχόλια που τον κατακεραυνώνουν. Ψάχνεις στα μεγάλα ΜΜΕ να βρεις την ατάκα του, να τη δεις με τα ίδια σου τα μάτια, για να το πιστέψεις. Δεν βρίσκεις τίποτα. Όχι μόνο δεν την έχουν στα βασικά θέματα, αλλά για να τη βρεις πρέπει να ψάχνεις σαν τη Νικολούλη κάνα μισάωρο. Συντομη διακοπή. Φανταστείτε να είχε πει κάνας Κατρούγκαλος του Σύριζα αυτό:

«Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων».

Θα έπαιζε πρώτο θέμα σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ για δυο εβδομάδες το λιγότερο. Τώρα άκρα του τάφου σιωπή στα ΜΜΕ βασιλεύει. Το πιο καταπληκτικό δε είναι ότι κάποια Μέσα έπαιξαν μόνο το θέμα της απάντησης του κ. Πνευματικού ή της αποπομπής του χωρίς να έχουν βάλει την αρχική δήλωση. Θα μου πείτε απ’ το να έβγαζαν την είδηση με σχόλιο «Εντάξει, πιστεύετε ότι ο κ. Πνευματικός εννοούσε όσα είπε;» (όπως ακούστηκε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων χθες) καλύτερα που δεν την έβγαλαν καθόλου.

Δυστυχώς το πρόβλημα είναι αυτό ακριβώς. Ότι ο κ. Πνευματικός φυσικά και εννοούσε όσα είπε. Εάν ακούσετε τη συνομιλία του με τον Άρη Πορτοσάλτε θα καταλάβετε ότι είχε το χρόνο και ανέπτυξε έναν συγκεκριμένο συλλογισμό που κορυφώθηκε με την επίμαχη ατάκα. Είπε στην ουσία ότι κάποιοι ασθενείς με καρκίνο σε τελικό στάδιο, δεν αξίζουν να χαραμιστεί δημόσιο χρήμα για τις θεραπείες και πρέπει οι πόροι να διοχετευτούν αλλού.

Είπε κάτι παράλογο ο κύριος Πνευματικός αν δούμε τη ζωή των ανθρώπων με κουτάκια κι ένα τεφτέρι λογιστή; Όχι βέβαια. Μόνο που διάολε τόση κυνικότητα και δη από έναν γιατρό δεν αντέχεται. Δεν αντέχεται από ανθρώπους που βλέπουν δικούς τους να μάχονται με το θηρίο, από ανθρώπους που έχουν ήδη χάσει δικά τους πρόσωπα και στην τελική ούτε και από ανθρώπους που ξέρουν ότι αύριο μπορεί να είναι η δική τους σειρά.

Και το κερασάκι στην τούρτα φυσικά ήταν η διάψευση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας μετά τον χαμό που έγινε (στα social media μόνο). Ο κ. Πνευματικός είχε δυο επιλογές. Η πρώτη να μείνει σταθερός στην άποψή του και να την υπερασπιστεί μέχρι τέλους. Κρίνει ο κ. Πνευματικός ως μάταια την προσπάθεια διάσωσης των καρκινοπαθών σε τελικό στάδιο; Να σταθεί δίπλα σε αυτή την άποψη μέχρι εκεί που ορίζει η προσωπική του ηθική. Όχι μέχρι εκεί που ορίζει η πολιτική διεκδίκηση!

Και να πει: «Ζητάω συγγνώμη αν είπα κάτι που είναι πολύ σκληρό και κυνικό, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος, εάν δεν θέλουμε να ενισχύσουμε το ΕΣΥ. Χωρίς πόρους και χωρίς δανεικά η επιλογή του ποιος θα ζήσει είναι μονόδρομος». Και η δεύτερη αυτή που επέλεξε (ή που τον βοήθησαν να επιλέξει):

κροκάδα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ρισκάραμε… σαλμονέλα: Τα γλυκό της παιδικής μας ηλικίας που πλέον κανείς δεν τολμά να δώσει στο παιδί του

«Σήμερα το πρωί, είχα μία συζήτηση επιστημονικού καθαρά περιεχομένου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πάνω στα θέματα της υγείας. Δυστυχώς, κάποια από τα λεγόμενά μου, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν.

Ως δημόσιος λειτουργός της υγείας, όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου, έχω αποδείξει εμπράκτως την αγάπη μου προς τον ασθενή και την ξεκάθαρη και βαθιά πεποίθησή μου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και αποτελεί απόλυτη αξία. Με αυτό τον γνώμονα κινήθηκα πάντα κι αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή για μένα και στην επιστημονική μου προσφορά, αλλά και στην πολιτική μου δραστηριότητα.

Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας».

Είναι πολύ λυπηρό να ακούς από έναν γιατρό, από έναν καθηγητή ιατρικής έναν τόσο κυνικό και απάνθρωπο λόγο. Όμως είναι ακόμα πιο λυπηρό, στα όρια της ντροπής να βγαίνεις μετά και να λες ότι τα λόγια σου παρερμηνεύτηκαν. Εκεί η επιστήμη (που εσύ πρότεινες να σηκώνει τα χέρια ψηλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών) σηκώνει τα χέρια ψηλά για ‘σένα…