Κωστόπουλος
Βρείτε μας στο

Είσαι ένας άνθρωπος που ψάχνει τι να φάει για μεσημεριανό. Έρχεσαι και με ρωτάς. Εγώ σου λέω να φας μακαρόνια με κιμά. Σου αρέσει η ιδέα και πας στο σούπερ μάρκετ να πάρεις τα υλικά. Όταν φτάνεις στο ταμείο βλέπεις ότι τα λεφτά σου φτάνουν μόνο για τα μακαρόνια. Ζητάς δανεικά από έναν περαστικό και τ΄αγοράζεις. Αυτό το σκηνικό επαναλαμβάνεται για ένα μήνα κάθε μέρα. Στο τέλος του μήνα έχεις φτάσει να χρωστάς πολλά λεφτά στον δανειστή. Δεν έχεις να αποπληρώσεις και ο δανειστής σου παίρνει έπιπλα από το σπίτι. Τότε εσύ έρχεσαι και ρίχνεις το φταίξιμο σε μένα. Τώρα θα πεις ότι δεν πρόκειται να με κατηγορήσεις γιατί το φταίξιμο ανήκει σε σένα που θαμπώθηκες από την πρόταση μου. Αν εδώ φταις εσύ, σε όλα τα λάθη της ζωής σου γιατί φταίει ο Πέτρος Κωστόπουλος;

Έχουν περάσει 7 χρόνια από την ημέρα που η ΙΜΑΚΟ πτώχευσε και χάθηκε για πάντα. Έχουν περάσει 10 χρόνια σχεδόν από τότε που πρωτοξεκίνησε η κρίση στη χώρα. Έχουν αλλάξει πόσες κυβερνήσεις, έχουν εφαρμοστεί μνημόνια, έχει αλλάξει το άπαν σύμπαν, αλλά εμείς ακόμα εκεί. «Κωστόπουλε φέρε τα λεφτά» και «Άντε παράτα μας ρε Κωστόπουλε. Εσύ δεν είσαι που έφαγες τόσα λεφτά και έπλασες αυτό το πρότυπο του Νεοέλληνα;» είναι δύο στάνταρ ατάκες που ακούγονται by default μόλις εμφανίζεται το όνομα Κωστόπουλος.

Και δεν είναι μόνο με αυτόν. Το Κωστόπουλος είναι η μία περίπτωση. Η άλλη λέει Λυμπέρης. Και οι δύο τους έχτισαν μιντιακές αυτοκρατορίες και θέλησαν να φτιάξουν μια εικόνα για τον άντρα σύμφωνα με τις δικές τους απαιτήσεις από τη ζωή. Βλέπετε κάτι εγκληματικό σε αυτό; Εγώ όσο κι αν προσπαθώ δεν βλέπω.

Τόσο ο Πέτρος Κωστόπουλος όσο και ο Αντώνης Λυμπέρης έχουν μια συγκεκριμένη φιλοσοφία ζωής. Με πρώτο στόχο τον εαυτό τους. Αυτή τη φιλοσοφία ζωής θέλησαν να την περάσουν και στους αναγνώστες των περιοδικών. Κάποιες φορές το έκαναν για διαφημιστικούς λόγους. Εννοείται. Γιατί, ξέρετε άλλον τρόπο που να λειτουργεί η διαφήμιση στα μέσα; Ιδίως στα έντυπα; Ένα brand δίνει κάποια λεφτά και ζητάει από κάποιον να μιλήσει γι΄αυτό.

Για πόσο ακόμα θα μας φταίει ο Κωστόπουλος για τα λάθη μας;

Έγραφε λοιπόν στα editorial του ο Κωστόπουλος για ρούχα ή ακριβά ρολόγια και αυτοκίνητα ή για τρόπους διασκέδασης. Ή για ακριβά πούρα. Το διάβαζαν 5 χιλιάδες άτομα κι απ΄αυτούς οι 1.000 ήθελαν αυτή την εικόνα. Από τους 1.000 όμως μόνο οι 200 είχαν την οικονομική δυνατότητα να το πετύχουν. Οι υπόλοιποι είτε έπαιρναν δάνεια είτε ξανοίγονταν με τέτοιο τρόπο που ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα ξεμείνουν και θα ψάχνονται.

«Τους έκανε πλύση εγκεφάλου» θα πει κάποιος. Ας δεχτούμε ως αληθινή αυτή την κατηγορία. Μόνο και μόνο που υποστηρίζει κανείς ότι η «δημαγωγία» κάποιου άλλου τον παρέσυρε, αυτομάτως εκείνη τη στιγμή παραδέχεται ότι δεν έχει δική του προσωπικότητα. Ότι είναι θύμα και αφελής. Ιδίως από τη στιγμή που δεν μιλάμε για μια παραπλανητική πληροφορία σε επίπεδο πολιτικής. Δεν έγραψε δηλαδή ο Κωστόπουλος ότι η Νέα Δημοκρατία έκανε κάτι που δεν ισχύει και παρέσυρε κάποιον να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Έγραψε ότι γουστάρει το SEIKO ή το σκάφος.

Πάμε και στην άλλη κατηγορία. Τα λεφτά που χρωστάει σε εργαζομένους του. Αρχικά αυτά είναι ζητήματα εργατικού δικαίου και αφορούν δύο πλευρές. Είναι μέρος της δικαιοσύνης να κρίνει το τι και πως. Όχι δικό μας.

Εξάλλου τόσες επιχειρήσεις που βάρεσαν κανόνι σε αυτή τη δεκαετία άφησαν σε πολύ χειρότερη κατάσταση τους υπαλλήλους τους. Υπαλλήλους που τους είχαν κακοπληρωμένους πριν. Κάτι που δεν συνέβη στην ΙΜΑΚΟ για παράδειγμα. Εν πάσει περιπτώσει, δεν είναι κάτι που το γνωρίζει κανείς τόσο καλά για να βγάλει πόρισμα. Κι αν δεν ανήκεις στις εμπλεκόμενες μεριές, ακόμα περισσότερο ισχύει αυτό.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Είμαστε 2018 κι ακόμα ρίχνουμε το ανάθεμα στον κάθε Κωστόπουλο. Γιατί στην πραγματικότητα δεν μας παίρνει να απευθυνθούμε στον ίδιο μας τον εαυτό. Μας βολεύει να είναι εξωτερικός ο φταίχτης κι όχι οι δικές μας επιλογές. Είναι πιο αβάσταχτο να αποδεχτούμε ότι παρασυρθήκαμε σε επιλογές που μας γονάτισαν αργότερα. Καλύτερα να φταίει ο Κωστόπουλος.

Ξέρω ξέρω. Θα ποστάρετε τη φωτογραφία του με τον Λαλιώτη. Επιχείρημα ίσης αξίας με το πλαστικό καλαμάκι που ποστάρει ένας Βορειοελλαδίτης κάτω από θέμα για σουβλάκια και καλαμάκια. Λες και πήρε κρατικό χρήμα η ΙΜΑΚΟ ή ο ίδιος.

Εδώ και 7 χρόνια που ο κακός Κωστόπουλος δεν έχει την ΙΜΑΚΟ ποιος μας φταίει που δεν ανακάμπτουμε; Ποιος φταίει που πολλοί πέφτουν ακόμα στην ίδια παγίδα; Όλο και κάποιος υπαίτιος θα βρεθεί.

Δεν μας παίρνει να φταίμε εμείς. Πού να μπλέκεις μωρέ…;