Τον τελευταίο ενάμιση μήνα με όλα αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα – ακραία μόνο γι΄αυτό που έχουμε μάθει να αντέχουμε κι όχι αν υπολογίσουμε την κλιματική αλλαγή και την εποχή – ο καιρός έχει γίνει ένα αστείο παρά μια χρηστική είδηση που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ΄όψιν.
Από τη μία αυτή η ονοματοδοσία που σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο είναι χρήσιμη γιατί έχει αποδειχθεί ότι τα ονόματα στα καιρικά φαινόμενα τρομάζουν περισσότερο τον κόσμο, άρα τον κάνουν και πιο επιφυλακτικό, τον ωθούν να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να πάθει το μικρότερο δυνατό κακό.
Λες και αν πεις σε κάποιον ότι έρχεται τυφώνας στο σπίτι του, θα σου πει «ντάξει μωρέ, σιγά μην έρθει», ενώ αν του πεις ότι θα έρθει ο τυφώνας Αλκιβιάδης, θα σου πει «ωχ, την έβαψα, πρέπει να προστατευτώ». Εγώ πάλι λέω ότι αυτός που είναι να προστατευτεί, θα το κάνει με βαπτισμένο ή αβάπτιστο χιονιά.
Αυτό το στοιχείο είναι που με κάποιον τρόπο οδήγησε και στο ξεχαρβάλωμα της σοβαρότητας ως προς την απλή ενημέρωση του κόσμου. Από την άλλη μεριά λοιπόν, είναι οι μετεωρολόγοι. Μετεωρολόγοι που ζήλεψαν από το επάγγελμα τον δημοσιογράφων και το έριξαν στους clickbait τίτλους και στις πηχυαίες εκφράσεις που είναι γεμάτες από αοριστολογία.
«Πτώση ως και 15 βαθμών στην Αττική» ακούς και αρχίζεις να τρέμεις. Και μένεις εκεί. Αφού περάσουν μερικά δεύτερα, κι αν είσαι τυχερός, μπορεί ο μετεωρολόγος να γίνει πιο επεξηγηματικός και να σου πει ότι αυτό αφορά τα ορεινά της περιφέρειας κι όχι τα πεδινά. Μπορεί να σου πει ότι τα βόρεια σημεία της Αθήνας θα έχουν θερμοκρασίες λίγο πάνω από το μηδέν, αλλά αυτό θα αφορά μόνο τις βραδινές ώρες.
Οκ, εμείς οι δημοσιογράφοι που σκορπάμε τρόμο με τους τίτλους μας, δεν είμαστε επαΐοντες και αυτός που διαβάζει τον τίτλο χωρίς την εξήγηση στο κείμενο, φέρει μερίδιο ευθύνης. Όχι ότι είμαστε αθώες περιστέρες. Κι εμείς τους τίτλους τους βάζουμε έτσι στηριζόμενοι στο ότι πολλοί θα μείνουν στον τίτλο και ίσως αναδημοσιεύσουν το θέμα.
Αλλά, ξαναλέω, έτσι έχει επικρατήσει δυστυχώς και δεν αλλάζει. Οι μετεωρολόγοι όμως που βγαίνουν στα κανάλια κυρίως και γίνονται το ίδιο καταστροφικοί με τους clickbait τίτλους, είναι επιστήμονες. Οφείλουν να μιλάνε με ακριβολογία σε εμάς τους αδαείς.
Δεν είναι κανένα κρυφό μυστικό ότι υπάρχουν άνθρωποι που άπαξ και τρομοκρατηθούν, δεν θα μπουν στη διαδικασία να εξακριβώσουν όσα άκουσαν. Θα πανικοβληθούν ή θα διαδώσουν αυτό που πέρασε μέσα τους ως σωστή γνώση.
Όπως εκφυλίστηκε το πράγμα, ακόμα και η ενημέρωση για τον καιρό έγινε μια κωμική επιθεώρηση, ένα stand up show. Ίσως να νιώθουν ότι είναι η στιγμή τους να νιώσουν ροκστάρ, αφού δεν παίζουν πλέον μετά το τέλος των δελτίων ειδήσεων, μετά τα αθλητικά και μετά από διαφημίσεις. Μπαίνουν ως και πρώτη μούρη.
Το δίχως άλλο γίνονται συνένοχοι σε ένα κακόγουστο παιχνίδι που έχει στηθεί από τα μέσα και δη τα κεντρικά δελτία ειδήσεων που για τα νούμερα θα έφερναν τσουνάμι μέχρι και στη Μογγολία. Σίγουρα δέχονται πίεση από διευθυντές ειδήσεων και τα team των καναλιών για υπερβολή στην υπερβολή, αλλά δε γίνεται να υποκύπτουν όταν μιλάμε για τέτοιες ακραίες μεταβολές του κλίματος.
Δεν είναι η στιγμή για να κερδίσουν δόξα. Μπορούν να το κάνουν στις απλές βροχές, στους αέρηδες, στην ηλιοφάνεια, άντε και στις καταιγίδες. Είναι στιγμή μόνο για σαφή και λεπτομερή ενημέρωση για τον καιρό.