Ας βάλει κάποιος ένα stop στην Άλκηστη του MasterChef
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Ας βάλει κάποιος ένα stop στην Άλκηστη του MasterChef

Ας σκεφτούμε λίγο τι θα γινόταν αν ήταν άντρας που έλεγε αυτά που λέει η Άλκηστις.

Είναι σχετικά μεγάλος ο κατάλογος από άτομα που πήραν δημοσιότητα κάποια στιγμή στην τηλεόραση, τα οποία έκρυψαν πίσω από ένα ιδιαίτερο και συνήθως αστείο χαρακτηριστικό τους πολλά λανθασμένα, για να μην πω άσχημα, στοιχεία τους.

Τελευταίο παράδειγμα είναι η Άλκηστις του MasterChef. Μια κοπέλα που έχει ακουστεί περισσότερο απ΄όλους ως τώρα, κυρίως για τον αλέγρο και σταράτο χαρακτήρα της, όπως φαίνεται δηλαδή στην εκπομπή. Δεν γνωρίζουμε αν είναι και πιθανότατα δεν θα ήταν και αναγκαίο να μάθουμε.

Η κρητική καταγωγή της, η ντοπιολαλιά της, ο τρόπος που εκφέρει τα πράγματα, προσλαμβάνονται όλα με θετικό τρόπο από τους κριτές και ίσως κι από το κοινό. Υπερέχουν τόσο πολύ, ώστε καταφέρνουν να επισκιάσουν τα όσα τραγικά λέει σχεδόν σε κάθε επεισόδιο.

Καθώς φαίνεται, η Άλκηστις είναι ο νταής του MasterChef. Δε θυμάμαι, πέρα από τον Κοκολάκη του Mission, άλλον παίχτη σε τηλεριάλιτι που να απειλεί τόσο συχνά και να φωνάζει τόσο, γνωρίζοντας προφανώς ότι ποτέ δεν θα δαγκώσει. Ίσως να είναι εξωτερίκευση ανασφάλειας, ίσως δεν ξέρω κι εγώ τι. Καθόλου σημασία όμως δεν έχει ο ψυχισμός της κοπέλας.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι κάθε επεισόδιο περιλαμβάνει μια φράση του στυλ «Θα τον σκοτώσω/Θα χειροδικήσω/Θα τον χτυπήσω». Κι αυτό το λέω εγώ που έχω δει αποσπάσματα μόνο. Σε κάθε απόσπασμα που βλέπω, η Άλκηστις εκεί. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι όχι μόνο τα λέει, αλλά η παραγωγή του παιχνιδιού την προωθεί και την χρησιμοποιεί για να κρατά ψηλά τα νούμερα Δεν ξέρω μήπως τη νουθετούν να εκφέρεται με τέτοια επιθετικότητα.

Φτάνει όμως με αυτά που δεν ξέρω. Πάμε σε αυτά που ξέρω και ξέρουμε σίγουρα. Ο τρόπος που συμπεριφέρεται η Άλκηστις δεν θα έπρεπε να επικουρείται, αλλά να υποσκάπτεται και να της βάλουν ένα πολύ γερό φρένο. Ακόμα κι αν τα λόγια είναι μόνο λόγια, το μήνυμα που περνάει σε πολλά παιδιά που βλέπουν το MasterChef και μεγαλώνουν με τα μάτια στραμμένα στην εύκολη δημοσιότητα, κάνουν άμεσα τη σύνδεση στο μυαλό τους.

Η Άλκηστις απειλεί ότι θα δείρει και θα σκοτώσει. Κι ας είναι τρόπος του λέγειν. Η Άλκηστις έχει μεγάλο έρεισμα στο κοινό. Η Άλκηστις απασχολεί τις εκπομπές. Άρα, αν θέλουμε τα δύο τελευταία, θα πρέπει να κάνουμε το πρώτο. 

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Πείτε με υπερβολικό, αλλά αυτή είναι μια ακολουθία σκέψεων που θα την κάνουν παραπάνω από ένα παιδιά. Ουδόλως με ενδιαφέρει αν θα την εφαρμόσουν ή θα τους φύγει γρήγορα από το κεφάλι. Μόνο που εκτίθενται σε αυτή την εικόνα, το ζήτημα είναι σοβαρό.

Κι αν αυτό περνάει σαν αέρας και στα δικά σας αυτιά, ας το πάμε στον κύριο υπαίτιο αυτής της κατάστασης. Το Star, την παραγωγή του MasterChef και την τηλεόραση συνολικά. Γιατί αυτό που κάνει τώρα το Star, το έκαναν στο παρελθόν άλλοι και θα το κάνουν άλλοι στο μέλλον.

Σκεφτείτε μόνο τούτο. Τι θα είχε συμβεί στην ελληνική τηλεόραση αν αντί για την Άλκηστη ήταν ένας άντρας που ξεστόμιζε τις απειλές της; Θα ασχολούνταν κάθε μέρα οι εκπομπές και θα έκαναν λόγο για έναν νταή, για έναν δήθεν μάγκα που δεν θα έπρεπε να προβάλλεται εν έτει 2019; Η απάντηση είναι θετική με όσο πιο βαθύ τρόπο γίνεται. 

Όταν βγήκε η Ιωάννα Μπέλλα και είπε τη φράση για το χαστούκι, ούσα μάλιστα θύμα στην υπόθεση, έπεσαν όλοι να τη φάνε. Οι ίδιοι άνθρωποι δεν ιδρώνουν στάλα που μια γυναίκα είναι ο θεωρητικός θύτης στην υπόθεση. Και γιατί να είναι; Μήπως το πρόβλημα τους είναι να μην προβάλλεται η βία; Όχι. Το ζήτημα τους πάντα είναι να εντάσσονται στην κατεύθυνση του ρεύματος.

Ας μην πάμε πολύ μακριά. Στο πρωινό του Star, του καναλιού που προβάλλεται το MasterChef, ήταν που ούρλιαζαν για τη δήλωση της Ιωάννας Μπέλλα. Μια από το πάνελ της Καραβάτου είχε κάνει λόγο κιόλας για έμφυλη βία. Τώρα που στο ίδιο τους το «σπίτι» η Άλκηστις εκφράζεται με τόσο τραγικό τρόπο, ο ήλιος λάμπει, οι σταγόνες της βροχής μας πιτσιλάνε και είναι όμορφη η ζωή.

Θα μου πει κάποιος «η ντόμπρα Άλκηστις σε πείραξε ρε; Λες και κανείς από εμάς δεν λέει κατά καιρούς “θα σε σκοτώσω” και τα συναφή». Και θα έχει δίκιο. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην το έχει πει αυτό πάνω στη ζοχάδα του. Η διαφορά ημών με την κάθε Άλκηστη είναι πως εκείνη δρα έτσι στην τηλεόραση. Σε ένα παιχνίδι που από πέρσι έδειξε ότι δημιουργεί ανθρώπους που, έστω και μέσω της ευκαιριακής διασημότητας, επηρεάζουν κόσμο.

Γι΄αυτό και το πρόβλημα, εκεί που στρέφονται τα δικά μου βέλη και θα έπρεπε όλων, δεν είναι στην κοπέλα. Είναι στο κανάλι και σε όλους αυτούς τους υποκριτές που λειτουργούν ηθικά μόνο όταν δεν αφορά τη γούνα τους. Απ΄όλους αυτούς που εξανίσταντο για τη Μπέλλα, μόνο τη Φαίη Σκορδά είδα να δυσανασχετεί με τη συμπεριφορά της Άλκηστης και να ζητά να διακοπεί το βίντεο.

Σε μιαν άλλη εποχή ίσως δεν θα υπήρχε λόγος να ασχοληθεί κανείς με τη συγκεκριμένη κοπέλα και την τακτική του MasterChef. Αλλά δεν είμαστε σε μια άλλη εποχή. Είμαστε σε αυτή την εποχή. Εδώ όπου όλα έχουν γίνει πλέον παρεξηγήσιμα, όλα έχουν ποινικοποιηθεί και διογκώνονται ακατάσχετα και με εκφυλιστικό τρόπο. 

Εδώ όπου συνομήλικοι μου και νεότεροι βλέπουν στο MasterChef και το Survivor την επίλυση των προβλημάτων της ζωής τους. Και παίρνουν κουράγιο από ιστορίες άγνωστων ανθρώπων που κατάφεραν να γίνουν έστω και αυτό το ατσούμπαλο πράμα που λέγεται influencer και φέρνει λεφτά στον λογαριασμό.

Σε τούτη την κοινωνία επομένως θα συμπεριφερθούμε με τον τρόπο που όρισε. Με διόγκωση. Με το τόσο παρωχημένο politically correct που ως ουσία έχει την πορεία της λέξης «τύραννος». Εντός αυτής της κοινωνίας η Άλκηστις είναι ένα άτομο που με το ύφος της προάγει τη βία στα αζύμωτα μυαλά ανηλίκων και στο μοντάζ της εκπομπής δεν περνάει καν από το μυαλό τους να κόψουν αυτό το απόσπασμα. Γιατί να το κάνουν άλλωστε;

Είπαμε. Η ηθική θα αφορά πάντα τα άλλα κανάλια. Στη δική μας ρούγα η ηθική θα σταματά στο κατώφλι του χρήματος και δεν θα εισέρχεται ποτέ!