Υπάρχουν απλά ελληνικά για να μας εξηγήσουν τι είναι τελικά η μαύρη τρύπα;
Βρείτε μας στο

Στην ηλικία των 15-16 ετών έρχεται η στιγμή που ως παιδιά πρώτης λυκείου καλούμαστε να επιλέξουμε την κατεύθυνση μας. Για καιρό νομίζουμε ότι είναι αποκλειστικά ζήτημα επιλογής και όχι ζήτημα απόρριψης κάποιου άλλου.

Είναι γεγονός ότι πολλά παιδιά επέλεξαν τεχνολογική και θετική κατεύθυνση γιατί δεν άντεχαν τα αρχαία. Παιδιά της θεωρητικής την επέλεξαν γιατί, εκτός του ότι αγαπούσαν τα αρχαία, δεν μπορούσαν να τα πάνε καθόλου καλά με τα μαθηματικά, τα τόξα, τους αξιωματικούς κανόνες, μα κυρίως με την φυσική. Πανέμορφη επιστήμη, αλλά απαιτεί να κρατάς στο χέρι σου ένα λεξικό με ορισμούς.

Από χθες το μεσημέρι, με τη δημοσίευση της πρώτης φωτογραφίας από μαύρη τρύπα, αυτοί που διάλεξαν τεχνολογική κατεύθυνση θα νιώθουν δικαιωμένοι και με το πάνω χέρι σε σχέση με μας τους θεωρητικούς. Και πολύ λογικά, αφού υπάρχουν μια σειρά από τεχνικούς ορισμούς που παλεύουμε να καταλάβουμε από χθες. Να τους καταλάβουμε ατομικά, αλλά και σε άμεση σχέση του ενός με τον άλλον.

Οπότε…ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΥΤΗ Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ (δε φωνάζω);

Αν περιμένεις ακρίβεια σε όσα θα ακολουθήσουν από δω και πέρα, μπορεί να απογοητευτείς. Είναι περισσότερο μια προσπάθεια να μετατρέψω σε πιο αντιλήψιμα όσα διαβάζουμε σχετικά με τη μαύρη τρύπα. Όπως το βλέπω όμως, μάλλον θα με απορροφήσει και μένα.

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνόδευσαν τη φωτογραφία, η μαύρη τρύπα βρίσκεται 55 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα που συνέλεξαν τα τηλεσκόπια είναι από 55 εκατομμύρια έτη πριν; Αν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι οι μαύρες τρύπες λειτουργούν στη λογική των αστεριών, δηλαδή το φως τους είναι ο επιθανάτιος ρόγχος τους, τότε ναι. Όμως η μαύρη τρύπα είναι απείρως πιο πολύπλοκη.
  • Στην επιφάνεια της τρύπας υπάρχουν διάφορες περιοχές. Ο δίσκος προσαύξησης, ο ορίζοντας γεγονότων και οι εκτοξευόμενοι πίδακες.
  • Στην πρώτη περιοχή είναι η ύλη που περιστρέφεται γύρω από τη μαύρη τρύπα και η πιθανότερη κατάληξη της δεν είναι να απορροφηθεί, αλλά να επαναπροωθηθεί πίσω στο διάστημα. Στην δεύτερη περιοχή είναι το σημείο εισόδου κάθε ύλης μέσα στην τρύπα. Στην ουσία η τρύπα δεν είναι αυτό που βλέπουμε, αλλά αυτό που υπάρχει μέσα. Στον ορίζοντα γεγονότων δεν υπάρχει τίποτα που να γλυτώνει από την έλξη της τρύπας. Όσο για τους πίδακες, αυτοί είναι σαν κανόνια ύλης και ραδιενέργειας που εκτοξεύονται στο χάος.
  • Αυτό που βλέπουμε γύρω από τη μαύρη τρύπα μοιάζει με στεφάνι, με δαχτυλίδι, αλλά δεν είναι. Η βαρύτητα περιμετρικά της είναι τόσο ισχυρή που λυγίζει τις δέσμες φωτός και δημιουργεί ένα στεφάνι φωτεινό στη μία πλευρά και λιγότερο φωτεινό ή και σκούρο στην άλλη.
  • Στον ορίζοντα γεγονότων μάλιστα συμβαίνει κάτι εντυπωσιακό. Τα φωτόνια που κινούνται κυκλικά του, αποκτούν τέτοια ταχύτητα, ώστε αντανακλούν ένα οποιοδήποτε αντικείμενο στον ίδιο του τον εαυτό. Αν ένας άνθρωπος βρισκόταν εκεί, θα μπορούσε να δει τον εαυτό του από πίσω.

Τελικά, αυτό που ίσως είναι καλύτερο για να περιγράψει μια μαύρη τρύπα, έγκειται στην εξής αποδοχή. Κάποια πράγματα δεν είναι απαραίτητο να εγγραφούν ως κατανοητά, ως λέξεις στη μνήμη μας. Μπορούν να αποτελέσουν απλώς μια αισθητική, μια εικόνα που δημιουργεί ένα συναίσθημα. Εν προκειμένω ένα αίσθημα, αυτό της απεραντοσύνης που μας περιβάλλει, αλλά και του πολύπλοκου τρόπου που λειτουργεί ο χρόνος. 

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική