Ντρέπεται κανείς για όσα ειπώθηκαν για την Ελληνίδα αεροσυνοδό του σεΐχη της Σαουδικής Αραβίας;

Το βράδυ της Τρίτης η Ελεονώρα Μελέτη είχε καλεσμένη την Κυριακή Κατσογρεσάκη, μια Κρητικιά που σήμερα εργάζεται ως αεροσυνοδός του σεΐχη της Σαουδικής Αραβίας. Ως το απόγευμα της Τετάρτης η εικόνα της έπαιζε παντού.

Δεν είναι παράλογο. Μια πολύ όμορφη κοπέλα που κάνει κάτι ιδιαίτερο. Και το ιδιαίτερο πάντα πουλάει. Και δεν το βρίσκω κακό που όλοι τη θεώρησαν ως πόλο έλξης για το κοινό ώστε να δώσει το κλικ.

Η Κυριακή είναι τω όντι μια υπερεντυπωσιακή γυναίκα. Και επίσης δεν είναι έγκλημα να στέκεται κανείς στην εξωτερική της ομορφιά και να την «θυσιάζει» στο όνομα μιας στόχευσης αποκλειστικά στην προσωπικότητα. Σίγουρα το πρώτο δεν καθορίζει τίποτα για τον άνθρωπο που έχει μια εμφάνιση, αλλά γιατί να μην το εκθειάσει κανείς;

Γιατί να μην το κάνει ακόμα περισσότερο και εις βάρος του χαρακτήρα; Όχι να αδιαφορήσει πλήρως για αυτόν. Αλλά να του αφιερώσει λιγότερο χώρο. Άλλωστε ένα κάλλος δεν αναζητούμε όλοι οι άνθρωποι να απολαμβάνουμε και να θαυμάζουμε; Όχι μόνο στους γύρω μας, αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό. Από τη στιγμή δε που μιλάμε για ένα τόσο εξόφθαλμο κάλλος, δημιουργείται και η συνθήκη της ευκολίας. Το έχουμε μπροστά μας.

Κι εμείς εδώ στο Menshouse ασχοληθήκαμε μαζί της και αναφερθήκαμε στην εξωτερική της εμφάνιση. Την διαχωρίσαμε όμως από τα επιτεύγματα της και σίγουρα δεν την προβάλλαμε ως εχέγγυο επιτυχίας που υπονοεί κρεβατικές διαδικασίες. Μια ομορφιά είναι απλώς μια ομορφιά. Δεν χρειάζεται ξεψάχνισμα για βαθύτερους λόγους.

Όλα καλά ως εδώ. Το κάλλος όμως από μόνο του δεν λέει τίποτα. Αν δεν συνοδεύεται από κάτι αρχίζει να ξεφτίζει. Χαμηλώνει στα μάτια μας. Η συγκεκριμένη κοπέλα, από αυτά που είπε για τη ζωή της και το ύφος της, δεν φάνηκε σκέτο κάλλος. Φάνηκε να έχει και στοιχεία που δικαιολογούν τη θέση και την επιτυχία της.

Γιατί δεν ξέρω πολλούς που θα έλεγαν όχι σε παχυλό μισθό, σε δωρεάν ταξίδια σε όλο τον κόσμο, σε διαμονή σε παλάτι με τρομερή πολυτέλεια που επίσης δεν κοστίζει τίποτα και όλα αυτά με δουλειά 6 μήνες το χρόνο. Ακόμα κι αν πρόκειται για τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας που είναι από τις πιο «εγκληματικές» στον υπανάπτυκτο κόσμο.

Στο μυαλό του Έλληνα όμως αυτό δεν είναι επαρκές. Όχι. Πρέπει κάτι να υπάρχει. Επειδή η Κυριακή αναρτά φωτογραφίες στο Instagram με μαγιό ή φορώντας ρούχα με βαθύ ντεκολτέ και δεν ξέρω και γω τι άλλο, η θέση της δεν ήρθε γι΄αυτό που είναι.

Πρέπει κάπου να έκατσε, να πούλησε το κορμί της, να συμμετείχε σε όργια και πολλά ακόμα άρρωστα που γράφτηκαν χωρίς ίχνος σκέψης και ψυχικής τοποθέτησης. Έτσι απλώς κατευθύνθηκαν από το μυαλό στα χέρια και στο πληκτρολόγιο.

Με τον ίδιο ρηχό τρόπο που μιλάμε με τους οικείους μας σχολιάσαμε την πορεία μιας κοπέλας. Γιατί; Γιατί έχουμε μάθει στον εύκολο φθόνο. Αυτό το χαρακτηριστικό συναντάται σίγουρα και σε άλλους λαούς. Αλλά με τον καιρό οι άλλοι έμαθαν να κρύβονται ή να ντρέπονται να κάνουν σχόλια όπως τα δικά μας φιντάνια. Εμείς συνεχίζουμε απτόητοι.

Συγγνώμη που θα σας σοκάρω, αλλά είναι εξαιρετικά πιθανό μια πολύ ωραία κοπέλα όπως η Κυριακή, να βρεθεί σε ένα αξιοζήλευτο πόστο και χωρίς να στηθεί σε κάποιον. Παίζει έντονα και το ενδεχόμενο να το πέτυχε γιατί είχε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία. Ικανότητα, τύχη, timing ως συνακόλουθο της τύχης, δεξιότητες.

Για παράδειγμα η Κυριακή έχει πτυχίο ΑΕΙ, ξέρει 3 ξένες γλώσσες συν τα ελληνικά, άρα 4 ξένες γλώσσες για τη Σαουδική Αραβία, είχε και προϋπηρεσία στην Emirates, μια εταιρεία πολύ αυστηρή στις απαιτήσεις της. Είναι μια κοπέλα πρόσχαρη και εντυπωσιακή. Κάτι που είναι απαιτούμενο στον χώρο της. Για ποιον άρρωστο κι αναξιοπρεπή λόγο αποκλείουμε αυτή την πιθανότητα, ενώ θα έπρεπε να είναι η κυρίαρχη σκέψη στο μυαλό μας;

Το πιο τραγικό απ΄όλα είναι ότι απ΄όσους προέβησαν σε αυτά τα σχόλια, σχεδόν κανείς δεν μπήκε στον κόπο να την ακούσει να μιλάει. Αν για παράδειγμα ήταν μια αφελής κοπέλα, να δεχτώ ότι έχει κάποια βάση κάποιος ισχυρισμός. Που και πάλι δεν δικαιολογείται. Αλλά έστω να πούμε ότι κάποιος αποκρυστάλλωσε μια άποψη βασισμένος κάπου.

Να τον ρωτήσεις και να σου πει «την άκουσα πως μιλούσε, πολύ στόκος». Όχι. Ούτε αυτό. Ο μοναδικός αντίλογος που θα βρεθεί είναι το «έλα μωρέ δεν τη βλέπεις με το στήθος της έξω…προφανώς και έχει κάτσει σε πολλούς».

Περισσό δε να πω ότι αυτή η τρισάθλια νοοτροπία εκφράστηκε κι από τα δύο φύλα. Αυτό με σόκαρε περισσότερο. Ειδικά κάποια σχόλια ήταν σκέτος οχετός. Πράγματα που ένας άνθρωπος με νορμάλ κοινωνική συνείδηση, αυτόν τον ρημαδοκόφτη του μυαλού που θα έπρεπε να λειτουργεί, δεν τα γράφεις δημόσια. Τα λες στις συζητήσεις με τις παρέες σου, αλλά και τότε τα λες δειλά, όχι με τόσο στόμφο.

Για να μην μπερδεύεται λοιπόν το μυαλό αρκετών απ΄αυτούς που έγραψαν τέτοιες αθλιότητες. Δεν υπάρχει κανένα έγκλημα στο να αποτελεί η ομορφιά κι η εξωτερική εμφάνιση ένα αίτιο για μια τέτοια επαγγελματική θέση.

Δεν σημαίνει επίσης ότι συνοδεύεται από σεξουαλικές παραχωρήσεις. Το οποίο και να συνέβαινε, σίγουρα δεν θα αποτελούσε τίτλο ντροπής ή ανηθικότητα για την κοπέλα που το αποδέχεται. Για αυτόν που το θέτει ως απαράβατο όρο πρόσληψης θα ήταν η ντροπή.

Αν σου άρεσε πάτα