Μικρή Μαντλίν: 15 χρόνια μετά η αστυνομία πιστεύει ότι έλυσε το μυστήριο της εξαφάνισής της
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Μικρή Μαντλίν: 15 χρόνια μετά η αστυνομία πιστεύει ότι έλυσε το μυστήριο της εξαφάνισής της

Δώδεκα ολόκληρα χρόνια μετά, φαίνεται πως η άκρη του νήματος βρέθηκε! Χάρη (και) σε ένα ντοκιμαντέρ...

«Η πιο πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης στην σύγχρονη ιστορία». «Η μοναδική ιστορία στο Ηνωμένο Βασίλειο που μπορεί να “συγκριθεί”, από άποψη συλλογικού ενδιαφέροντος, με το θάνατο της Νταϊάνα». «Το απόλυτο μυστήριο».

Ή, απλούστερα, μια ιστορία καμωμένη από τα πιο σκληρά υλικά της σαδιστικής ανθρώπινης φύσης, που πιάνει την καρδιά σου και την σφίγγει μέχρις ότου να μην μπορείς ν’ αναπνεύσεις: πίσω στις 3 Μαΐου του 2007, η τετράχρονη Μαντλίν ΜακΚάν απολάμβανε τις διακοπές της με τους γονείς της και τα δύο μικρότερα (δίδυμα) αδερφάκια της σ’ ένα τουριστικό θέρετρο στην Πορτογαλία.

Εκείνο το βράδυ- και λίγο μετά το δείπνο των γονιών της με τους φίλους τους, μόλις 55 μέτρα μακριά από το δωμάτιο της μικρής-, το κοριτσάκι εξαφανίστηκε από προσώπου γης, βυθίζοντας σε πένθος τους οικείους της. Σχεδόν αυτοστιγμεί το θέμα «εξερράγη» και απέκτησε διεθνείς διαστάσεις, με σύσσωμη την αστυνομία να προσπαθεί να εντοπίσει την Μαντλίν.

Μικρή Μαντλίν: 15 χρόνια μετά η αστυνομία πιστεύει ότι έλυσε το μυστήριο της εξαφάνισής της

Αρχικά, οι πορτογαλικές Αρχές ερμήνευσαν λάθος μια γενετική ανάλυση DNA και θεώρησαν πως το κοριτσάκι είχε πεθάνει, «συνέπεια» ενός ατυχήματος,  εντός του διαμερίσματος και ότι οι γονείς της είχαν συγκαλύψει το τι πραγματικά συνέβη.

Σύντομα, ωστόσο, αυτή η θεωρία κατέρρευσε σαν βλακώδης χάρτινος πύργος και ξεκίνησε η «διαβόητη» επιχείρηση Grange– η έρευνα, δηλαδή, της Scotland Yard-, με τον επικεφαλής της να δηλώνει πως θεωρούσε την υπόθεση ως μια εγκληματική ενέργεια ενός αγνώστου. Μια απαγωγή που, δυστυχώς, είχε το χειρότερο δυνατό τέλος.

Λίγο αργότερα ο Ρόμπερτ Μουράτ, ένας Βρετανός σύμβουλος ακινήτων με πορτογαλικές ρίζες, χαρακτηρίστηκε ως ο «Ύποπτος νούμερο 1», καθώς τρεις αυτόπτες μάρτυρες είχαν δηλώσει πως τον είδαν λίγο πριν τις 22.00 έξω ακριβώς από το διαμέρισμα των ΜακΚάν.

Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovision (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovisio

Ωστόσο, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων κι αφού μεσολάβησε μια εξονυχιστική έρευνα στο σπίτι του Μουράτ και σε όλα του τα υπάρχοντα, η αστυνομία τον απάλλαξε από τις κατηγορίες και ο χαρακτηρισμός του ως υπόπτου ήρθη (το καλοκαίρι του 2008), με τον ίδιο να λαμβάνει και υψηλότατη αποζημίωση για ψυχική οδύνη.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι γονείς της μικρής συνέχισαν μόνοι τους τις έρευνες προσλαμβάνοντας δικούς τους ντεντέκτιβ, αλλά χωρίς να καταφέρουν να φτάσουν στο τέλος του αποκρουστικού δρόμου και να μάθουν τι ακριβώς συνέβη στην κόρη τους.

Μικρή Μαντλίν: 15 χρόνια μετά η αστυνομία πιστεύει ότι έλυσε το μυστήριο της εξαφάνισής της

Πάνω, όμως, που τα πάντα έμοιαζαν μάταια  και η υπόθεση έδειχνε να έχει κολλήσει σε μη αναστρέψιμο βαθμό, ήρθε ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε προσφάτως από το Netflix να ρίξει νέο, «ζείδωρο» φως στο ζήτημα: στο “The Disappearance of Madeleine McCann” αποκαλύπτεται πως την περίοδο που η οικογένεια έκανε διακοπές στο συγκεκριμένο θέρετρο, ένας γνωστός στις Αρχές παιδόφιλος βρισκόταν στο ίδιο μέρος ως τουρίστας.

Οι υποψίες τόσο της Scotland Yard όσο και της αστυνομίας της Πορτογαλίας πέφτουν πάνω στο συγκεκριμένο άτομο, μιας και τον Μάιο του 2007 υπήρξαν- πέραν της Μαντλίν- 28 αναφορές για παρενόχληση μικρών παιδιών.

Μάλιστα, έγινε γνωστό πως ο συγκεκριμένος παιδόφιλος συνήθιζε να φοράει μια μάσκα και να εισβάλλει από τις μπαλκονόπορτες των σπιτιών στα δωμάτια των θυμάτων του, κάτι που συνέβη και στην περίπτωση του 4χρονου κοριτσιού.

«Ο ύποπτος δεν είναι άγνωστος στις πορτογαλικές Αρχές. Ο ίδιος εξετάζεται και για άλλες περιπτώσεις παιδοφιλίας, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που μας έρχονται από την Αγγλία, διεξάγεται λεπτομερής έρευνα και για την υπόθεση του κοριτσιού από τη Βρετανία», αναφέρει μια ανώνυμη (για προφανείς λόγους) πηγή στην αστυνομία της Πορτογαλίας, ενώ έχει μαθευτεί ήδη ότι εγκρίθηκαν νέα κονδύλια ούτως ώστε αυτή τη φορά το οδυνηρό μυστήριο να λυθεί.

Επιπρόσθετα αναφέρεται πως χάρη στις νέες έρευνες- που, πρέπει να τονιστεί, ωθούνται και από την αδήριτη ανάγκη των γονιών να μάθουν τι ακριβώς συνέβη στην κορούλα τους- η Αστυνομία είναι αρκετά κοντά στο να εντοπίσει τον απαγωγέα, αν επαληθευτεί το σενάριο με τον ύποπτο παιδόφιλο. Τονίζεται, όμως, πως υπάρχουν πολύ μικρά περιθώρια αισιοδοξίας για το να βρεθεί το κορίτσι ζωντανό.

Και, κάπως έτσι, φτάνουμε στο τέλος. Η Μαντλίν, που σήμερα θα ήταν 19 ετών, συνεχίζει ν’ αγνοείται. Τουλάχιστον, αυτή τη φορά τα πράγματα δείχνουν αρκετά διαφορετικά. Η λύση του ερεβώδους μυστηρίου μοιάζει να είναι κοντά.

Το μόνο που μένει είναι η απάντηση στο βασανιστικότερο ερώτημα εξ όλων. Αυτό που, πια, βρίσκεται στα χείλη όλων όσων έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση:

«Ποιος κρύβεται πίσω από την μάσκα;».