Για κάποιο λόγο που ακόμα δεν τον έχω αναλύσει, έβρισκα χωρίς νόημα την πολιτικοποίηση διοργανώσεων όπως η Eurovision. Ειδικά σε εποχές όπου δεν είναι επιτακτική ανάγκη για να γίνει κάτι τέτοιο. Άλλωστε μιλάμε και για έναν διαγωνισμό που ελάχιστοι παίρνουν στα σοβαρά.
Χθες βράδυ όμως συνέβη κάτι που κίνησε το ενδιαφέρον σε πολλούς. Κάποια στιγμή η κάμερα εστίασε στο κοινό και προέτρεπε ζευγάρια να φιληθούν στο στόμα. Τα περισσότερα εξ αυτών ήταν του ιδίου φύλο και πιο συγκεκριμένα άντρας με άντρα. Υπήρξε και στρέιτ απεικόνιση. Δεν είδα ολόκληρο το στιγμιότυπο και δεν ξέρω αν υπήρξαν και δύο κοπέλες που φιλήθηκαν.
Κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι λόγος για να εστιάσει κανείς σε αυτό. Είναι απ΄αυτά τα πράγματα που κάνουν οι σκηνοθέτες για να καλύψουν πολλές φορές τον τηλεοπτικό χρόνο. Στη φετινή Eurovision κάτι τέτοιο έγινε γιατί το μήνυμα που θέλει να δώσει φέτος η διοργάνωση αφορά το όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Dare to Dream.
Μου προξένησε πολύ περίεργο συναίσθημα η αντίδραση πολλών χρηστών του Twitter, Ελλήνων προφανώς. Εγκαλούσαν αρκετοί την EBU επειδή έδειχνε το θέαμα αντρών να φιλιούνται. Τους γινόταν πιο αποτρόπαιο γιατί έχουν μουστάκι κι επειδή δεν θα ήξεραν τι να πουν στα παιδιά τους. Το σχολίαζαν με τέτοιο τρόπο λες και είναι το κακό παράδειγμα.
Δεν έκαναν προφανώς το ίδιο για τα ετερόφυλα φιλιά. Δέχομαι και ακούω κάποιον άνθρωπο που θα μου πει ότι θεωρεί μη σωστό να φιλιούνται δύο οποιοιδήποτε άνθρωποι δημόσια. Δεν συμφωνώ, αλλά τον ακούω. Δεν μπορώ να ακούσω όμως αυτούς που κάνουν διαχωρισμό. Δηλαδή αν αποδέχεσαι τους στρέιτ να φιλιούνται και να τους βλέπει το παιδί σου, γιατί να μην αποδεχτείς οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό; Τι το κακό υπάρχει στο θέαμα;
Δεν είναι μήπως το φιλί μια αγνή δήλωση αγάπης; Δεν είναι μια ένδειξη επιθυμίας για τον άλλο και τη συμπόρευση μαζί του; Άρα γιατί να προστατευτούν τα παιδιά από αυτό το θέαμα; Αν αναρωτιέστε τι να πείτε στα παιδιά σας, να μια καλή απάντηση.
«Αγάπη μου βλέπεις δύο άντρες/γυναίκες να φιλιούνται στο στόμα γιατί αγαπιούνται. Ο συνδυασμός αγοράκι με κοριτσάκι δεν έπαψε να ισχύει, απλώς ισχύουν και άλλοι. Δεν χρειάζεται να πάρεις τίποτα ως παράδειγμα και δεν σημαίνει ότι θα πας να φιλάς τον οποιονδήποτε στο στόμα εφόσον δεν το θέλετε και οι δύο.
Εσύ δεν είσαι υποχρεωμένος να φιλήσεις σώνει και ντε κοριτσάκι αν δε σου βγαίνει, αλλά δεν είσαι κι υποχρεωμένος να αποφασίσεις τώρα. Όταν θα έρθει η ώρα το σκέφτεσαι. Προς το παρόν να ξέρεις ότι όλοι είναι άνθρωποι και έχουν όλοι το δικαίωμα να εκδηλώνουν δημόσια το συναίσθημα τους τηρώντας τους κανόνες και σεβόμενοι τους γύρω τους. Είτε είναι στρέιτ είτε γκέι κτλ».
Προφανώς και δεν είμαι αρμόδιος για συμβουλές συζήτησης με το παιδί του καθενός, αλλά νομίζω μπορούμε να συμφωνήσουμε πως αν εγώ μπορώ να φιλάω την κοπέλα μου δημόσια, μπορεί και ένας άλλος ΑΝΘΡΩΠΟΣ να το κάνει με αυτό που έχει επιλέξει και τον έχει επιλέξει. Είναι άντρας με άντρα; Είναι γυναίκα με γυναίκα; Οτιδήποτε.
Για το φύλο που φέρουμε και τις σεξουαλικές μας προτιμήσεις δεν κάναμε καμία προσπάθεια, δεν αγωνιστήκαμε. Έτσι γεννηθήκαμε. Άρα δε βρίσκω λόγο να τοποθετείται κάποιος ως ανώτερος του άλλου. Είμαι εντελώς τυχαία ένας άντρας που του αρέσουν οι γυναίκες, κάποιος είναι εντελώς τυχαία ένας άντρας που του αρέσουν οι άντρες.