Επιτέλους γίνεται η αρχή! Η πρώτη ελληνική παραλία όπου απαγορεύεται το κάπνισμα
Βρείτε μας στο

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Για χρόνια αναρωτιόμασταν γιατί δεν υπάρχει μια αρχή που να επιβλέπει το κάπνισμα στις παραλίες και να το απαγορεύει. Όχι μόνο γιατί ο καπνός είναι ενοχλητικός για τους γύρω, αλλά κυρίως γιατί οι στάχτες κι οι γόπες κατέληγαν στην άμμο.

Είμαστε ευτυχώς στην εποχή που αυτοί που έχουν συνείδηση, δρουν. Και ποια καλύτερη αρχή από τα νησιά για να δούμε παραλίες όπου θα απαγορεύεται το κάπνισμα, παρά μόνο σε ειδική ζώνη καπνιστών, όπου τόσο η στάχτη όσο και τα αποτσίγαρα δεν θα μολύνουν την παραλία, αλλά θα καταλήγουν σε ειδικούς κάδους.

Το πρόγραμμα SeaChange Greek Islands που χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη εφαρμόζει από φέτος το καλοκαίρι μαζί με τον δήμο Σερίφου ένα πιλοτικό πρόγραμμα κάθαρσης των παραλιών από τους πιο συχνούς ρύπους τους.

Τα τελευταία δύο καλοκαίρια αποδείχτηκε από τη δράση καθαρισμού ότι οι γόπες ήταν το πιο συχνό σκουπίδι και ειδικά οι παραλίες της Σερίφου αντιμετώπιζαν μεγάλο πρόβλημα. Πρόβλημα που μεταφερόταν και στα ύδατα.  Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως τα αποτσίγαρα δεν μεταφέρονται από μια ακτή σε κάποια άλλη. Δεν εναποτίθενται από τα κύματα. Κάνουν ένα διαρκές «ταξίδι» στο νερό.

Η παραλία της Βάγιας που ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές Natura θα γίνει η πρώτη ελληνική παραλία smoke-free με όσους επιθυμούν να καπνίζουν, να πρέπει να το κάνουν εντός συγκεκριμένης ζώνης. Μάλιστα, για την ενημέρωση και την προσπάθεια δημιουργίας κατανόησης στους καπνιστές, θα υπάρξει άνοιγμα θέσης εργασίας.

Παράλληλα, θα τοποθετηθούν σταχτοδοχεία με smoke-free μηνύματα και σημάνσεις ενημέρωσης. Το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή από την 31η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Η Βάγια θα είναι μόνο η αρχή, αφού στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί δέκα νησιά των Κυκλάδων,  και μια μεγάλη ευκαιρία να γεννηθεί η ενσυναίσθηση στους καπνιστές ώστε να σκέφτονται πρώτα το περιβάλλον γύρω τους και να αντιλαμβάνονται ότι ο περιορισμός της συνήθειας τους δεν γίνεται από κάποια κακία ή πόλεμο απέναντι τους. Γίνεται για να προστατευτεί ο κόσμος που ζούνε και οι ίδιοι, αλλά θα ζήσουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Κάποιος θα αντιταχθεί «πάνε να μας κόψουν μια συνήθεια». Καιρός είναι οι κακές συνήθειες να κοπούν. Κακή συνήθεια δεν είναι το να θέλει κάποιος να καπνίσει. Δικαίωμα του. Κακή συνήθεια όμως είναι να μολύνει τόπους που δεν του ανήκουν και θα τους κληροδοτήσει στους επόμενους. Αυτό λοιπόν δεν είναι συνήθεια. Όπως και πολλές ακόμα που σιγά σιγά θα πρέπει να περιορίζονται και να εντάσσονται σε ένα πλαίσιο σύνεσης, κατανόησης και σεβασμού!