Αν είχε λιώσει το 40% των πάγων της Γροιλανδίας θα κολυμπούσαμε στα σπίτια μας

Fake news από λάθος κατανόηση απλών αγγλικών.

Για να καταλάβει κανείς πόσο υπολειτουργούν οι ενημερωτικές ιστοσελίδες, ακόμα και αυτές με το μεγάλο brand name, αρκεί αυτό που συμβαίνει από χθες και αναφέρεται στους πάγους της Γροιλανδίας που σύμφωνα με τα ελληνικά media έλιωσαν κατά 40%.

Χρειάζεται να αντιλαμβάνεστε κι εσείς οι αναγνώστες ότι οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων δεν προσλαμβάνουν σώνει και ντε καταρτισμένα άτομα, ούτε τους δίνουν μισθούς 1000 ευρώ, ώστε αυτά να έχουν το κίνητρο να κάνουν πάντα τη σωστή δουλειά.

Το 70% των απλών συντακτών αμείβεται με 500 ευρώ και κάτω για 6ήμερη δουλειά 8 ωρών. Ενίοτε και παραπάνω κάποιες μέρες. Αυτό μπορεί να δικαιολογήσει εν μέρει την τεράστια γκάφα που υπέπεσαν τα διαδικτυακά κυρίως media.

Διάβασε κάποιος σε ιστοσελίδα του εξωτερικού την είδηση «Greenland faces ice melting in 40% of its region». Απλά αγγλικά και θεωρητικά πολύ απλή μετάφραση. Η Γροιλανδία αντιμετωπίζει λιώσιμο των πάγων στο 40% της επικράτειας της. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το 40% της Γροιλανδίας βλέπει μέρος των πάγων της να λιώνει. 

Στην Ελλάδα αυτό βρήκε διαφορετική μετάφραση. Στη Γροιλανδία έλιωσε σε μία μέρα το 40% των πάγων. Κάτι που δεν είναι απίθανο να συμβεί κάποια στιγμή ως το τέλος του αιώνα, αλλά σίγουρα δεν έχει συμβεί ακόμα. Αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί θα ήταν πρώτο θέμα στα κανάλια ότι όλη η ανατολική ακτή των ΗΠΑ θα είχε βυθιστεί και θα είχαν βγει καρχαρίες και γοργόνες στην κάποτε στεριά για να στήσουν πανηγύρι.

Βλέπετε, κάθε λιώσιμο πάγων ισοδυναμεί με αύξηση του νερού, της στάθμης δηλαδή των ωκεανών. Αυτό  εντοπίζεται άμεσα στον Αρκτικό και τον Ανταρκτικό ωκεανό, αλλά επειδή όλοι οι ωκεανοί συνδέονται, το νερό ρέει και αναδιανέμεται αναλόγως σε όλους τους ωκεανούς. Επομένως, η στάθμη της θάλασσας θα είχε ανέβει 3 μέτρα αν είχε συμβεί τέτοιο λιώσιμο και δεν θα ήταν μόνο οι ΗΠΑ που θα βίωναν τον κατακλυσμό. Θα ήταν και όλη η δυτική Ευρώπη.

Περίπου 1.000.000 παραθαλάσσιες περιοχές θα είχαν βουλιάξει, θα είχαν καταστραφεί δίκτυα, περιουσίες, θα είχαν πνιγεί άνθρωποι, οπότε σίγουρα δεν θα ήμασταν σε μια χαλαρή κατάσταση ως παγκόσμια κοινότητα. Θα υπήρχε πανικός, θα είχαμε ακούσει μέχρι και τον Τραμπ να λέει «ίσως να υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή τελικά».

Αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα είναι μια απώλεια πάγου στους 2 γιγατόνους, δηλαδή 2 δισεκατομμύρια τόνους. Εξίσου τεράστιος αριθμός. Απλώς σε ποσοστό αντιστοιχεί το πολύ στο 0,001% των πάγων της Γροιλανδίας. Κι αυτό το λιώσιμο δεν συνέβη σε μια μέρα, αλλά σε μια βδομάδα.

Δεν σημαίνει βέβαια ότι μιλάμε για μια αμελητέα ποσότητα. Αντιθέτως. Το πρόβλημα είναι πολύ επίφοβο μιας και φέτος το λιώσιμο ξεκίνησε πολύ νωρίτερα και ήδη η Γροιλανδία έχει μέρες με 20 βαθμούς πάνω από το σύνηθες των προηγούμενων ετών. Αυτό μεταφράζεται σε ταχεία αύξηση της επίδρασης της ακτινοβολίας. Παράλληλα, εκτιμάται ότι για κάθε 2 γιγατόνους που χάνονται το καλοκαίρι, το χειμώνα επανορθώνεται ένα ποσοστό χαμηλότερο από το 80% της απώλειας.

Και μη νομίζει κανείς πως το χειμώνα είναι ανθηρός ο πάγος. Τις περιόδους πριν και μετά τον βαρύ χειμώνα, δηλαδή κάπου στις αρχές Οκτωβρίου και στα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου, η Γροιλανδία έχει βροχές που επίσης λιώνουν μέρος των πάγων.

Τελικά, ίσως αυτή τη φορά η λανθασμένη τρομολαγνεία να είχε μια βάση αν ακολουθείτο από μια περαιτέρω επαγρύπνηση και εφαρμογή δράσης και αλλαγής στις επιζήμιες συνήθειες μας.