120 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν την πατρίδα τους γιατί εμείς δεν αλλάζουμε τις κακές συνήθειες

Ο πλανήτης έχει εκπέμψει εκατομμύρια SOS κι εμείς κωφεύουμε.

Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε την κατηφόρα του πλανήτη που εμείς προκαλέσαμε, τότε αυτό είναι η φωνή μας κι η αλλαγή του εαυτού μας. Όσο γραφικοί κι αν γίνουμε, δεν θα πρέπει να πάψει ποτέ η προτροπή προς εαυτούς και αλλήλους.

Τώρα είναι η ώρα να αφήσουμε πίσω τα παλιά μας εγώ. Όχι τώρα, πριν. Είναι δύσκολο να ξεβολεύεται κανείς από αυτά που είχε συνηθίσει και είχαν ίσως συνδεθεί με ωραίες αναμνήσεις. Όμως είναι πιο δύσκολο να δολοφονούνται αβέρτα τα ζώα, είναι πιο δύσκολο να θυμάσαι αυτές τις αναμνήσεις όταν εσύ και τα παιδιά σου θα βρίσκεται με δυσκολία νερό και φαγητό, ενώ το δέρμα σας μπορεί να καίγεται ή το σπίτι σας να πνίγεται κάθε τρεις και λίγο.

Α, ξέχασα, το κακό δεν πρόκειται να πειράξει εμάς. Άρα γιατί να νοιαστούμε; Θα νοιαστείς και θα νοιαστώ φίλε αναγνώστη γιατί πριν από Έλληνες, είμαστε άνθρωποι. Αυτή είναι η ιδιότητα που μας ορίζει πάνω απ΄όλα. Θα νοιαστούμε γιατί αν έρθει κάποια στιγμή να νοιαστούν άλλοι για εμάς και δεν το κάνουν ως αντίποινα, θα αναρωτιόμαστε το γιατί.

Η κλιματική αλλαγή συνεχίζει στους ίδιους αμείωτους ρυθμούς και επιταχύνεται κάθε φορά από την παραμικρή παρέμβαση. Οι εξορύξεις στα θαλάσσια οικόπεδα απέναντι από την Ήπειρο, στην Κρήτη, η διαρκής κατανάλωση κρέατος αντί της απομείωσης, η αμείωτη χρήση πλαστικού, η αλόγιστη κατανάλωση του νερού, η υπερκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα αίτια της καταστροφικής αλλαγής.

Είναι όμως κι αυτά που αν αποφασίσει ο καθένας για τον εαυτό του να τα αλλάξει, να τα μειώσει, να τα κάνει πολύ πιο λελογισμένα, θα γίνει μια ανατροπή. Μικρή πιθανότατα, αλλά είναι καλύτερο να προσπαθήσουμε και να αποτύχουμε, παρά να το αφήσουμε στη μοίρα του.

Ιδίως εμείς που ζούμε στην ευημερία της δύσης. Γιατί την ίδια στιγμή, όσα και να αλλάξουμε, κάποια προβλήματα σε διάφορα μέρη του κόσμου δεν πρόκειται να αποφευχθούν σε αυτόν τον αιώνα.

Οι φτωχές περιοχές, οι φτωχές κοινωνίες, οι φτωχοί άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, τα εδάφη που κάποτε τα πότισαν με όνειρα επιβίωσης.

Το CNN κάνει λόγο για ένα κλιματικό απαρτχάιντ. Ως το 2030 περισσότεροι από 120 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε περιοχές κοντά στον ισημερινό ή σε ωκεανούς, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους που θα είναι πια διαρκώς ευάλωτα σε φωτιές, τυφώνες, τσουνάμι, παντός είδους φυσική καταστροφή.

Θα είναι πριν απ΄όλα μη κατοικήσιμες οι περιοχές. Με αδυναμία ηλεκτροδότησης, με αδυναμία παροχής καθαρού νερού, θα δημιουργηθούν άπειρες δυστοπίες, όπου οι πλούσιοι θα μπορούν να πληρώσουν για ιδιωτικές γεννήτριες και ή υποδομές απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Οι φτωχοί είτε θα φύγουν είτε θα πεθάνουν.

Αυτή θα είναι η εικόνα της Μαδρίτης ως το 2100

Ή θα κληθούν να ανορθώσουν τη ζωή τους χωρίς όμως τα οικονομικά μέσα για να το κάνουν. Άρα θα φτωχοποιηθεί πλήρως η περιοχή και θα τραβήξει αναμφίβολα προς τα κάτω και τους πλούσιους που θεωρούν ότι με κάποιο τρόπο θα την σκαπουλάρουν.

Αυτό δεν συμβαίνει εν ολίγοις μόνο ανάμεσα σε μια πλούσια χώρα και μια φτωχή. Συμβαίνει και θα συμβεί και στα εντός μιας πλούσιας χώρας. Τα φτωχά στρώματα θα καταφύγουν σε άλλες περιοχές δημιουργώντας ένα ντόμινο αναταραχών στις λεγόμενες ευημερούσες. Αυτές θα πρέπει να βρουν τρόπο να τους αφομοιώσουν φροντίζοντας να κατευνάσουν τις δυσχέρειες όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Προκύπτει επομένως και μια νέα ανάγκη. Το ύψος της μετανάστευσης 120 εκατομμυρίων ανθρώπων δεν θα μείνει στο πλαίσιο της εκάστοτε χώρας. Θα υπάρξει μετακίνηση πληθυσμών από κράτος σε κράτος. Αυτό καθιστά ακόμα πιο αναγκαίες και τις αλλαγές στην πολιτική υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Κι ενώ όλοι οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, οι χώρες που έχουν τον πλούτο δεν καταφέρνουν τίποτα. Οκ, από την Αμερική και την Αγγλία δεν περιμένει κανείς τίποτα, αφού δεν υπάρχουν μεγαλύτεροι «ατομιστές» λαοί απ΄αυτούς και θεωρούν ότι είναι οι περιούσιοι του πλανήτη. Αλλά και τα μέλη της Ε.Ε. απέτυχαν να συμφωνήσουν σε ένα χρονικό deadline για το πότε θα μηδενίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ οι Financial Times γράφουν πως οι χώρες των G20 θα άρουν κάποιες βασικές δεσμεύσεις τους για το κλίμα.