Ελληνίδα celebrity είναι αυτή που θίγεται με τις προσωπικές ερωτήσεις και μετά αυτοπροωθείται στα «κίτρινα έντυπα»
Βρείτε μας στο

Θα την ακούσεις να λέει σε συνέντευξη της ότι έχει κουραστεί να τη ρωτάνε για τα προσωπικά της. Θα την δεις να στέλνει μέχρι και εξώδικα σε κάποιες περιπτώσεις. Είναι όμως η ίδια που θα τρέξει να ποστάρει στα social media θετικό κείμενο από τέρμα κουτσομπολίστικη ιστοσελίδα.

Η Ελληνίδα celebrity είναι ένα είδος που, δυστυχώς, δεν τελεί υπό εξαφάνιση. Δεν χρήζει επίσης ούτε προστασίας. Αντιθέτως, χρήζει περιορισμού.

Το παρόν κείμενο δεν γράφεται τυχαία μια Τετάρτη πρωί επειδή ο υπογράφων δεν είχε τι να γράψει. Καλά, μπορεί να είναι κι έτσι σε ένα μικρό ποσοστό. Γράφεται όμως κυρίως κατόπιν τριών τρανταχτών παραδειγμάτων.

Τρεις Ελληνίδες celebrities που δεν βρίσκω λόγο να κατονομάσω. Θα τις περιγράψω όμως σε βαθμό που δε θα είναι δύσκολο να τις καταλάβετε.

Η πρώτη βρέθηκε προσφάτως μπλεγμένη σε μια ιστορία ερωτικής φύσεως με ποδοσφαιριστή και κατηγορήθηκε ως τρίτο πρόσωπο. Είναι ηθοποιός, αν τη γνωρίσει κανείς θα καταλάβει ότι δεν είναι μια χαζή κοπέλα. Εκείνο το διάστημα που την παρουσίαζαν ως τρίτο πρόσωπο είχε θιχτεί έντονα και κατηγορούσε τα μέσα που κιτρινίζουν και επιδίδονται σε κατινιές.

Αυτό το έκανε δίνοντας συνέντευξη σε δημοσιογράφους που εκπροσωπούν τέτοιες εκπομπές και όλη τους η ζωή είναι η ερώτηση «πότε θα παντρευτείς με τον σύντροφό σου;». Η ίδια κοπέλα κάνει κατά καιρούς αναρτήσεις στο Instagram στα stories με ενεργό link, το γνωστό swipe up, άρθρα από ιστοσελίδες κάκιστης ποιότητας.

Ένα τέτοιο έκανε και πρόσφατα επειδή το κείμενο παρέπεμπε στον τίτλο το κοινό να αντιγράψει το hairstyle της. Ο τίτλος μάλιστα έλεγε «Αντέγραψε» κι όχι «Αντίγραψε». Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα βιάζουν στεγνά την ελληνική γλώσσα καθημερινά, καθώς και την αξιοπρέπεια, τη λογική και πλείστες όσες θετικές έννοιες. Η εν λόγω celebrity προώθησε στην ουσία ένα κάκιστο κείμενο από μια ιστοσελίδα που παλιότερα έχει κράξει τις πρακτικές της και θα το κάνει σίγουρα και στο μέλλον.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Το έτερο παράδειγμα είναι μια γυναίκα, μια παρουσιάστρια που έχει αποφασίσει από χρόνια να πορευτεί μακριά από τη συναναστροφή με τους δημοσιογράφους της τηλεόρασης, γιατί ξέρει πως οι ερωτήσεις θα πάνε μόνο στα προσωπικά της. Τη συγκεκριμένη την έχουμε ζητήσει για συνέντευξη με επίκεντρο τα θεατρικά της βήματα αυτή την περίοδο τουλάχιστον δύο φορές. Αρνήθηκε και τις δύο.

Μόλις χθες όμως την είδαμε να δίνει συνέντευξη σε εκπομπή που οι παρουσιαστές της πορεύονται για χρόνια στις παρυφές του κιτρινισμού και δεν διστάζουν να κάνουν το άλμα για να μπουν εντός του. Είναι άλλωστε η εκπομπή και σε ένα κανάλι που έχει μια τέτοια στροφή από την αρχή του. 

Οι ερωτήσεις που κλήθηκε να απαντήσει η παρουσιάστρια αυτή ήταν δύο. Η μία αφορούσε το πως νιώθει που μπορεί να βρεθεί στην ίδια δουλειά με τον σύντροφό της και αν συζητάνε μαζί τα επαγγελματικά και η έτερη αν έχουν σκοπό να παντρευτούν. Το γενικότερο πνεύμα της απάντησης της ήταν «έχω κουραστεί να μου κάνουν αυτή την ερώτηση». Τι περίμενε άραγε όταν στεκόταν μπροστά στο μικρόφωνο και την κάμερα αυτής της εκπομπής άραγε;

Το τρίτο παράδειγμα αφορά μια τραγουδίστρια, νεαρή που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία φέτος. Η συγκεκριμένη έκανε μια σειρά από stories όπου τραγουδούσε με πάθος ένα hip hop/trap κομμάτι που ένας στίχος λέει χαρακτηριστικά κάτι του στυλ «σκορπάω τα λεφτά μου σε πουτ…». Ένας στίχος που είναι σαφώς με υποτιμητική διάθεση.

Η συγκεκριμένη κοπέλα δεν έχει κανέναν ιδιαίτερο ενδοιασμό να λέει με μια κάποια πόρωση την τελευταία λέξη. Αν λεγόταν κάτι τέτοιο από στόμα άντρα, θα είχε γίνει ο κακός χαμός.

Αυτά τα τρία παραδείγματα που αναφέραμε είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε αυτό που χαρακτηρίζει την, ως επί το πλείστον, αφελέστατη ελληνική σοουμπίζ. Ή αυτό που ονομάζουμε σχηματικά έτσι, γιατί στην πράξη μιλάμε για μια λάμψη-φενάκη. 

Κι όχι μόνο οι Ελληνίδες celebrities, αλλά και οι Έλληνες. Δεν υπάρχει διαφορά. Στο πλαίσιο της υποταγής στο pr, προωθούν δίχως κρίση την κακή δημοσιογραφία. Και στο εξωτερικό έχουν Daily Mail για παράδειγμα. Εδώ όμως έχουμε μόνο Daily Mail σε επίπεδο καλλιτεχνικού-lifestyle ρεπορτάζ κι αρθρογραφίας.

Αυτό δεν ξεκινάει με τίποτα από αυτούς που γράφουν. Να είστε βέβαιο γι΄αυτό. Ξεκινάει από την χαμηλότατη ποιότητα που διακρίνει την ελληνική σοουμπίζ. Το μόνο που τους νοιάζει πλέον είναι τα giveaway και οι διαγωνισμοί στο Instagram.

Στηρίζουν την κακή δημοσιογραφία, την ανορθόγραφη, την ασύντακτη γιατί ούτε αυτοί δεν ξέρουν συντακτικό και γραμματική, αν κρίνουμε από τα όσα γράφουν συνήθως χωρίς τόνους. Αρέσκονται επίσης να έχουν τη θέση του γλείφτη για να συντηρούν το όνομα τους σε περίπτωση που έρθουν εποχές χωρίς προτάσεις.

Την ίδια στιγμή, η Κιμ Καρντάσιαν, ναι αυτή που εμείς επιμένουμε να αποκαλούμε «πουτ@ν@» και ανήθικη, εδώ και δύο χρόνια παλεύει για την αλλαγή του συστήματος δικαιοσύνης και πάει να κάνει το σύστημα των ΗΠΑ σωφρονιστικό, με μια δόση κατανόησης προς ανθρώπους που παρανόμησαν και υπέστησαν μια πολύ σκληρή ποινή, αναντίστοιχη του αδικήματος.

Αλλά εμείς θα μένουμε προσκολλημένοι στο πως διεκδίκησε τη διασημότητα και τη δόξα, όχι πως τη χρησιμοποιεί. Θα βρίζουμε την Κιμ και θα τρέχουμε να πούμε στις δικές μας ανθυποcelebrities πόσο ωραίες είναι στο Instagram για να τσιμπήσουμε κανένα τσάμπα κραγιόν ή μαγιό…