Τα 5 μέρη που δεν πρόκειται (δυστυχώς) να εφαρμοστεί ποτέ ο αντικαπνιστικός νόμος
Βρείτε μας στο

Χαρές και πανηγύρια για όλους εμάς τους μη καπνιστές/αντικαπνιστές μετά την εγκύκλιο που απέστειλε ο υπουργός Υγείας κύριος Κικίλιας σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου που, αν και ισχύει από το 2010, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ καθ΄ολοκληρία.

Για την ακρίβεια είναι πάρα πολλά τα μέρη όπου οι καπνιστές αρνούνται να υπακούσουν. Μέχρι και στα νοσοκομεία έχουμε γίνει όλοι μας μάρτυρες έντονου καπνίσματος. Κι όχι μόνο από ασθενείς ή συγγενείς τους, αλλά κι από νοσοκόμες και γιατρούς.

Ο τωρινός υπουργός στηρίζει θερμά την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε κάποιους δημόσιους όπως η παραλία. Μεταξύ μας όμως υπάρχουν 5 χώροι που όλοι ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος ΠΟΤΕ. Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά αν δεν το δούμε δεν θα το πιστέψουμε γι’ αυτά τα 5 μέρη:

Μπουζούκια

Τόσα χρόνια με την ανοχή των τραγουδιστών τα μπουζούκια ήταν ένας τεράστιος τεκές. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει και ειδικά για τους άπλες που κάθονται στα πρώτα τραπέζια και θα κάνουν ολόκληρο σαματά αν τους ζητήσει ο σερβιτόρος να σβήσουν το τσιγάρο τους ή τους υποδείξει να βγουν έξω.

Γήπεδα μπάσκετ

Σε κλειστά γήπεδα αθλημάτων με μεγάλη προσέλευση όπως το μπάσκετ, είναι και τουλάχιστον ουτοπικό να περιμένει κανείς να κοπεί το τσιγάρο, παρόλο που πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος χθες κιόλας. Ακόμα όμως κι αν κοπεί το τσιγάρο, θα υπάρχουν πάντα οι χούλιγκαν που θα ανάβουν καπνογόνα, πυρσούς, κροτίδες κι ό,τι άλλο φανταστεί ο νους. Αν είναι να διαλέξουμε ανάμεσα στη Σκύλλα που είναι τα καπνογόνα και στη Χάρυβδη που είναι τα τσιγάρα, μάλλον θα προτιμήσουμε το δεύτερο.

Παραλίες

«Τι λέτε ρε γελοίοι; Είναι δημόσιος χώρος» θα μας αντιτείνει κάποιος. Ναι, μόνο που δεν είναι ο οποιοσδήποτε δημόσιος χώρος. Είναι ένα μέρος που πρέπει να μένει άθικτο από ρύπους. Ακόμα και τασάκι να έχει κάποιος που καπνίζει, αρκεί ένα αεράκι για να πάρει τις στάχτες και να τις ρίξει στη θάλασσα. Σας έχουμε σοκαριστικά νέα, η θάλασσα δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Δεν μας δίνεται κανένα δικαίωμα να τη μολύνουμε. Θέλετε να καπνίσετε; Σηκώνεστε από την ξαπλώστρα και πάτε στο παρακείμενο καφέ ή κάπου μακριά από την παραλία. Το ότι θέλει ο καπνιστής να «χαλαρώσει» δε σημαίνει πως θα γίνει εις βάρος της φύσης αλλά και των υπόλοιπων λουόμενων.

Πάρκα

Πάλι με την αιτιολογία ότι πρόκειται για ανοιχτό χώρο, ο καπνιστής δεν θα πάψει να καπνίζει. Σκέφτεται όμως ο καπνιστής τα παιδιά που υπάρχουν εκεί; Σκέφτεται ότι βρίσκεται σε χώρου πράσινου; Σκέφτεται ότι αν τυχόν πετάξει το τσιγάρο του, μπορεί να ξεκινήσει φωτιά σε δευτερόλεπτα; Όχι δα. Είναι ανοιχτός χώρος αφού. Και το τραγικό είναι πως άνθρωποι με τα παιδιά τους πάνε σε πάρκα και πλατείες και ανάβουν το τσιγάρο στα μούτρα τους.

Γελούσε μπροστά στα μούτρα τους: Αυτός που το έκανε ανυπόφορο για την Μπάρτσα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Γελούσε μπροστά στα μούτρα τους: Αυτός που το έκανε ανυπόφορο για την Μπάρτσα

Κρήτη

Χωρίς να θέλουμε να στιγματίσουμε μια ολόκληρη περιοχή, δεν είναι παράλογο να υποστηριχθεί πως είναι η πρώτη περιοχή που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων για αντίσταση στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Απλώς, όπως συμβαίνει πάντα, είναι η μειοψηφία που φωνάζει και η πλειοψηφία που σιωπά. Λογικά θα ακούγεται η πρώτη κι όχι η δεύτερη.

Υ.Γ. Το τσιγάρο είναι μεγάλο θέμα και σε πολλές θεατρικές παραγωγές όπου στο όνομα της τέχνης και της σύλληψης του ρόλου, οι πρωταγωνιστές καπνίζουν κανονικά. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει.