Ο Τζάστιν Τριντό είναι επονείδιστος γιατί βάφτηκε μαύρος πριν από 18 χρόνια
Βρείτε μας στο

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς τρομερή επαφή με την κοινωνική εξέλιξη και τους μετασχηματισμούς στις κραταιές απόψεις για να καταλάβει ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη προσοχή σε κάθε μας πράξη και κάθε μας έκφραση.

Αυτό είναι ως επί το πλείστον καλό. Ζούμε σε κόσμο που κάποτε έκανε κάτι χωρίς να γνωρίζει το πόσο αρνητικό αντίκτυπο έχει. Ας πούμε την Κυριακή του Πάσχα σφάζαμε αρνιά χωρίς να ξέρουμε πόσο τραγικό είναι αυτό το και καλά χριστιανικό έθιμο. Σήμερα το κάνουμε γνωρίζοντας ότι είμαστε εγκληματίες και προσθέτουμε ένα λιθαράκι καταστροφής στον πλανήτη.

Πριν μερικά χρόνια χρησιμοποιούσαμε εκφράσεις στην καθημερινότητα που δημιουργούσαν άσχημη εικόνα για άλλους ανθρώπους. Δεν το κάναμε επί σκοπού, κακόβουλα. Απλώς δεν είχαμε μπει ποτέ στην διαδικασία να αναλύσουμε μέσα μας τι είναι αυτό που λέμε.

Ο Τζάστιν Τριντό βρίσκεται από χθες υπόλογος για κάτι που έκανε το 2001, στα 29 του, και για κάτι που από καιρό έχει μετανιώσει και γι΄αυτό φρόντισε να το αποκρύψει, γιατί θεωρούσε ότι θα ήταν ένα στίγμα πάνω του.

Μια φωτογραφία του από ένα αποκριάτικο πάρτι με θέμα 1000+1 Νύχτες τον απεικονίζει ντυμένο Αλαντίν με μαύρη μπογιά στο πρόσωπό του. Αν και θεωρώ πως είναι λίγο τραβηγμένο να μας θίγει αυτό – και το ίδιο θα πω αν δω έναν μαύρο να έχει βαφτεί λευκός η κίτρινος – ας δεχτούμε ότι ως κίνηση είναι σήμερα κάτι που προσβάλλει ανθρώπους.

Σήμερα όμως. Πίσω στο 2001 κανείς απ΄όλους εμάς και αυτούς που κουνάνε το δάχτυλο στον Τριντό δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να του ζητήσει εξηγήσεις. Η φωτογραφία του βρήκε δίοδο προς τη δημοσιότητα από έναν που βρισκόταν τότε στο σχολείο που δίδασκε ο Τριντό, δημοσιεύτηκε από το Time και πάρα πολλοί έσπευσαν να στήσουν στον τοίχο τον Τριντό.

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά βγήκε και ζήτησε συγγνώμη γι΄αυτή του την πράξη πριν από 18 χρόνια, σε μια εποχή δηλαδή που η ευαισθητοποίηση και η γνώση ήταν στο ένα εκατοστό σε σχέση με σήμερα. Η μεταμέλεια του δεν έπεισε αρκετούς που ζητούσαν μέχρι και την παραίτησή του.

Το ελληνικό «Matrix»: Η cult βιντεοταινία των 80’s που ούτε ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της είδε ποτέ ολόκληρη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το ελληνικό «Matrix»: Η cult βιντεοταινία των 80’s που ούτε ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της είδε ποτέ ολόκληρη

Αυτό λοιπόν είναι το ανθρώπινο είδος. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να καταστρέφει εν γνώσει του τον πλανήτη, να σκοτώνει στον Καναδά, όπου βρίσκονται αρκετοί επικριτές του, τις αρκούδες και άλλα ειδη, αλλά νιώθει ότι είναι άμοιρος ευθυνών ώστε να επικρίνει τον Τριντό. Άγεται και φέρεται σε όλη την Ιστορία των τελευταίων 200 ετών ως ο περιούσιος λαός του κόσμου, όπως οι Άγγλοι κι οι Αμερικάνοι που επιτέθηκαν έντονα στον Τριντό, αλλά σε μια μεταμφίεση 18 ετών πίσω ξυπνά η ηθική τους.

Αυτή είναι η γραμμή τους. Οι άνθρωποι που δε μπορούν εδώ και δύο χρόνια να βρουν λύση στο Brexit γυρίζουν να κρίνουν τον Τριντό για ένα λάθος που έκανε πολύ πριν πάρει κάποιο αξίωμα.

Είμαστε το είδος που απαιτούμε από κάποιον να αλλάξει τις κακές του απόψεις, να δείξει μεταμέλεια, και μόλις το κάνει δεν αποδεχόμαστε τη συγγνώμη του. Θα συνεχίζουμε να του το χτυπάμε.

Σε αυτή την τόσο εύθικτη παγκόσμια κοινωνία, ο Τριντό είναι ο επονείδιστος και ο ρατσιστής, όπως τον χαρακτήρισαν, για μια πράξη σε μια παντελώς άλλη εποχή. Κι εμείς που διψάμε για να στήσουμε κάποιον στον τοίχο στο πλαίσιο μιας κίβδηλης αυτοπραγμάτωσης της ανύπαρκτης ανωτερότητάς μας, είμαστε πρότυπα ανθρώπων…