Γκρέτα Τούνμπεργκ: Ακόμα κι αν την προωθούν δισεκατομμυριούχοι, είναι ο δικός της λόγος που αφύπνισε τον κόσμο
Βρείτε μας στο

Ένα παιδί δεν θα έπρεπε να έχει τέτοιο άγχος. Ένα παιδί δεν θα έπρεπε να στερείται την παιδικότητά του και να ασχολείται με ζητήματα των μεγάλων. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ πάει για Όσκαρ ερμηνείας με τόσο δακρύβρεχτο ύφος.

Όλα αυτά είναι σχόλια μετά την ομιλία της στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα τη Δευτέρα. Πριν απ΄αυτή την ομιλία είχαν αναπτυχθεί πολλές θεωρίες συνωμοσίας, ενώ αρκετοί στέκονταν στους ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται πίσω από τη Γκρέτα και το κέρδος που θα έχουν από τη δική της παρακίνηση προς τον κόσμο.

Ο κόσμος είχε πάντα μια ροπή να αποδομεί το καθολικό, να αναζητά τα μειονεκτήματα, γιατί δε μπορεί να αντέξει το όμορφο. Κι είναι όμορφο να βλέπεις ένα κορίτσι 16 ετών να έχει πολύ μεγαλύτερη συνείδηση και ευαισθησία από τους μεγάλους. Μας υπενθυμίζει ότι εμείς είμαστε λίγοι, ότι εμείς δεν έχουμε τα κότσια να αφήσουμε το βόλεμα της ζωής και να κάνουμε αυτό τον αγώνα.

Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Ποιος πρέπει να έχει το άγχος αν όχι η Γκρέτα; Ποιος πρέπει να ασχοληθεί με τον πλανήτη αν όχι αυτή και η γενιά της; Αφού έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι οι προγενέστεροί της είμαστε λιπόψυχοι και φυγόπονοι, αν όχι αδιάφοροι και αρνητές της πραγματικότητας.

Ποιος υποκίνησε την περασμένη Παρασκευή κοντά στα 30 εκατομμυρία ανθρώπων να βγουν σε πλατείες ανά τον κόσμο και να διαδηλώσουν για το κλίμα; Μια φορά δεν ήταν ενήλικες. Ήταν η Γκρέτα. Ποιος θα συνεχίσει να το κάνει; Η Γκρέτα σίγουρα. Έχει καμία σημασία αν από πίσω της βρίσκονται funds; Στο τέλος της μεγαλύτερης μάχης του πλανήτη μας, αν τον έχουμε σώσει κι έχουμε σώσει και τα απειλούμενα είδη, ας μην δώσει κανείς σας συγχαρητήρια στην Γκρέτα. Ας το δώσει όπου επιθυμεί.

Η ουσία είναι όμως ότι η Γκρέτα δεν μιλάει, δε φωνάζει, δεν ρητορεύει με δραματισμό για κάτι κακό. Δεν προάγει τον ρατσισμό, την παιδοφιλία, το μίσος, τον βιασμό, τα ναρκωτικά, τα τσιγάρα. Προάγει τη σωτηρία του πλανήτη. Προσπαθεί να μας κάνει να καταλάβουμε ότι αν συνεχίσουμε στις ίδιες ταχύτητες και συνήθειες, πρώτα θα καταστρέψουμε οικοσυστήματα κι αυτό θα φτάσει αργά ή γρήγορα στην πόρτα μας.

Μας πείραξε ο συναισθηματισμός της Γκρέτα και τον βγάλαμε κίβδηλο. Η μισή πολιτική ιστορία έχει πατήσει πάνω σε δακρύβρεχτη δημηγορία. Πόσες και πόσες τακτικές προπαγάνδας έχουν κάνει επίκληση στις ευαίσθητες χορδές του ακροατηρίου; Και τώρα που το κάνει ένα 16χρονο κορίτσι μας ενόχλησε; Αυτή είναι η γραμμή που τραβάμε;

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Παρεπιμπτόντως, η Γκρέτα πάσχει από Ασπέργκερ και διαταραχή προσοχής, ενώ απηύθυνε έναν λόγο στα αγγλικά που δεν είναι η γλώσσα της. Κι οι Σκανδιναβοί γενικά κάπως έτσι εκφέρουν τα αγγλικά, αν δεν είναι frequent speakers. Άρα το ύφος της πιθανότατα δεν ήταν καν επιτηδευμένα δραματικό.

Δεν θέλεις λοιπόν να σε πρήζουν με τη Γκρέτα; Λάβε δράση, κάνε αυτά που μπορείς και πρέπει από τη μεριά σου για να συνεισφέρεις στη σωτηρία του πλανήτη και θα δεις πως θα εξαφανιστεί η κάθε Γκρέτα.

Όσο συνεχίζεις όμως να στερείς το μέλλον της, να της στερείς την ευκαιρία να απολαμβάνει ένα καλό κλίμα που απόλαυσες εσύ, να βλέπει κάποια είδη του ζωικού βασιλείου που είδες εσύ, να αναπνέει έναν καθαρό αέρα όπως εσύ, να μην πνίγεται από τη θάλασσα όπως εσύ, τότε θα την έχεις μες στα μούτρα σου να φωνάζει και θα έχεις κι όλους εμάς που βλέπουμε το δάσος κι όχι το δέντρο.