Είναι πολυτέλεια για τους Έλληνες να τους εκπροσωπεί ο Τσιτσιπάς
Βρείτε μας στο

Στον επικό αγώνα για τη φάση των «16» με τον Σταν Βαβρίνκα στο «Ρολάν Γκαρός» ήταν καλύτερος, αλλά ηττήθηκε με 3-2 λόγω κάποιων λαθών σε κρίσιμα σημεία.

Το νέο ραντεβού με τον Ρότζερ Φέντερερ σε προημιτελικό Γκραν Σλαμ δεν έγινε πραγματικότητα, ο πήχης των προσδοκιών όμως είχε τεθεί πολύ ψηλά από τον Στέφανο Τσιτσιπά ενόψει της θερινής περιόδου με τις προκλήσεις του Wimbledon και του US Open. Και ξαφνικά black out… Η ήττα – σοκ από τον Ιταλό Τόμας Φαμπιάνο στον πρώτο γύρο του λονδρέζικου τουρνουά κλόνισε την αυτοπεποίθηση του και το πράγμα στράβωσε για τα καλά με τον αποκλεισμό από τον Ρώσο Αντρέι Ρούμπλεφ στη Νέα Υόρκη, επίσης στον πρώτο γύρο. Τι συνέβη; Ο Στέφανος δεν είχε έρθει τελικά για να μείνει;

Ναι, αυτό ήταν αναφανδόν το συμπέρασμα εκατοντάδων (αν όχι χιλιάδων) συμπατριωτών του στα social media, μετά το ξέσπασμα αυτοκριτικής του Έλληνα τενίστα, που ακολούθησε την αποτυχία στο US Open. «Έχω χάσει την έμπνευση και το κίνητρό μου. Δεν νιώθω πως κυνηγάω κάτι. Νιώθω ότι κάνω την ίδια ρουτίνα στο γήπεδο, εκτελώ τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, τις στρατηγικές μου και όλα. Και αισθάνομαι πως το μυαλό μου δεν εμπνέεται πια», είπε τότε ο Στέφανος και για τους αυτόκλητους τιμητές των πάντων αυτό εκλήφθηκε ως βούτυρο στο ψωμί τους.

Στα σχόλια κάτω από τις δηλώσεις του που δημοσιεύσαν οι ιστοσελίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούσες ξεκάθαρα να διακρίνεις τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει ο Έλληνας την κατσίκα του γείτονα. Τι παίκτη – «πυροτέχνημα» τον ανέβαζαν, τι ελαφρόμυαλο που ζαλίστηκε από τα δολάρια τον κατέβαζαν. Κάποιοι μάλιστα τον προέτρεπαν και να αλλάξει… άθλημα από τη στιγμή που δεν βρίσκει πια κίνητρο στο τένις! Εξηγώντας κιόλας ότι δεν έχει παραδειγματιστεί στο ελάχιστο από τον Φέντερερ που στα 38 του εξακολουθεί να κυνηγάει με την ίδια δίψα νίκες και τίτλους.

Ο Τσιτσιπάς βέβαια απλώς είχε περιγράψει με δικά του λόγια το πνευματικό μπλοκάρισμα που τον είχε εκτροχιάσει σε αυτή τη συγκεκριμένη φάση της καριέρας του. Ένα μπλοκάρισμα απόλυτα φυσιολογικό για έναν αθλητή που μέσα σε μια διετία βρέθηκε από το Νο. 200 στο No. 5 της παγκόσμιας κατάταξης και είναι διαρκώς με μια βαλίτσα στο χέρι, παίζοντας ασταμάτητα τένις χωρίς να αφήνει χρόνο στη ζωή του για οτιδήποτε άλλο.

Το όποιο περίσσευμα χρόνου του το αφιέρωνε – κατά δική του μαρτυρία  – σε αναρτήσεις στα social media. Κάποιες ομολογουμένως αποτυχημένες, για τις οποίες ασφαλώς και πλήρωνε (αλίμονο…) το τίμημα της δημόσιας κριτικής. Αλλά ο Στέφανος το έβαλε και αυτό σε τάξη. Εκεί που άλλοι, θεωρητικά πολύ πιο ώριμοι από αυτόν, δεν μπορούν ούτε να φανταστούν τον εαυτό τους χωρίς το ψηφιακό alter ego τους, εκείνος πήρε την απόφαση της απεξάρτησης. Αρχές Σεπτεμβρίου έκλεισε τους λογαριασμούς του σε Facebook, Twitter και Instagram, προκειμένου να «ανανεωθώ, να έρθω πιο κοντά με ανθρώπους που μετράνε για μένα και όχι να είμαι συγκεντρωμένος σε ανθρώπους που δεν έχουμε κάποια σχέση».

Ο Τσιτσιπάς είναι χαρούμενος με τη νέα ζωή του και αυτό… βγαίνει προς τα έξω. Ευτυχώς όχι μέσω των social media, αλλά μέσω της υπόκλισης του Νόβακ Τζόκοβιτς στο αθλητικό μεγαλείο του. Προχθές δήλωσε ότι ο χρόνος του είναι πια πιο ποιοτικός και ότι περνάει πλέον περισσότερο χρόνο στο κορτ απ’ ότι στο κινητό του. Αυτά ήταν άσχημα… νέα για τον Σέρβο υπεραθλητή, που πριν από το ματς με τον Στέφανο δεν υστερούσε σε κανένα head-head με οποιονδήποτε παίκτη στον κόσμο. Τώρα είναι στο 1-2 κόντρα μόνο σε έναν Έλληνα!

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Το «κτήνος» από το Βελιγράδι μετρούσε εφτά διαδοχικές νίκες χωρίς να χάσει σετ, έχοντας υποστεί σε αυτές όλα κι όλα δύο break! Πήρε περπατώντας το 500αρι στο Τόκιο και ήταν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση και του Masters 1000 στη Σανγκάη, αγγίζοντας ξανά το τέλειο μετά την αποθεραπεία από τον τραυματισμό που του στοίχισε την απόσυρση στον προημιτελικό του US Open. O Τσιτσιπάς όμως απέδειξε ξανά ότι είναι φτιαγμένος από το μέταλλο που διακρίνει μόνο την αφρόκρεμα. Ένα φαινόμενο πνευματικής αντοχής – ικανό να τα βάλει με τα τρία «ιερά τέρατα» του σπορ, ακόμα και όταν όλα μοιάζουν υπέρ τους. Το Μαΐο είχε υπερισχύσει του Ναδάλ στο χώμα μέσα στην Μαδρίτη και τον περασμένο Γενάρη είχε πετάξει αξέχαστα εκτός του Australian Open τον Φέντερερ, αν και rookie σε προημιτελικό Gran Slam.

Στα 21 χρόνια του ο απίθανος αυτός τύπος θα ήταν ήδη ο μεγαλύτερος Έλληνας αθλητής όλων των εποχών σε ατομικό αγώνισμα αν δεν υπήρχαν ο Λευτέρης Πετρούνιας και η Κατερίνα Στεφανίδη. Πέραν όλων των άλλων, μετράει τέσσερις νίκες σε εννιά ματς απέναντι στους Φέντερερ, Ναδάλ και Νόλε. Κάποιοι όμως, πίσω στην πατρίδα, προφανέστατα πολύ πιο… επιτυχημένοι στο είδος τους, τον προτρέπουν να σταματήσει το τένις!

Αντ’ αυτού εκείνος κυνηγάει… χίμαιρες, τσεκάροντας ήδη το εισιτήριο για τα ATP Finals τον επόμενο μήνα στο Λονδίνο, εκεί όπου η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά στη «γιορτή» των οχτώ κορυφαίων παικτών του πλανήτη.

Ας είναι η χαμένη δική του… έμπνευση να εμπνεύσει απίστους και μη.