Πού το είδατε το παραλήρημα του Αλεξανδρή;
Επικαιρότητα

Πού το είδατε το παραλήρημα του Αλεξανδρή;

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής εξέφρασε πολύ ψύχραιμα τις απόψεις του και αυτό δεν αναιρείται επειδή αυτές τυχαίνει να είναι ανοιχτά φασιστικές.

Όπως γνωρίζουμε όλοι όσοι έχουμε την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα, στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 500.000 άνθρωποι που τα προηγούμενα χρόνια ένιωθαν πως ο πολιτικός φορέας που τους εκφράζει ήταν η Χρυσή Αυγή – τόσες ψήφους έπαιρνε στο περίπου η ναζιστική οργάνωση.

Στις τελευταίες εκλογές, βρέθηκε ο Βελόπουλος που δεν συμφωνούσε με τα πολύ ναζιστικά -λιγάκι μόνο- και έκλεψε τους λιγάκι ναζιστές ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής με αποτέλεσμα να την αφήσει εκτός Βουλής. Ο συνολικός αριθμός ωστόσο αυτών που ψήνονται με τις συγκεκριμένες ξενοφοβικές ιδέες και θα γούσταραν να δουν μαζικές απελάσεις μεταναστών και προσφύγων δεν άλλαξε.

Υπό αυτή την έννοια, αποτελεί ερωτηματικό για ποιο λόγο μας προκαλεί έκπληξη κάθε φορά που ένα δημόσιο πρόσωπο εκφράζει φασιστικές αντιλήψεις: ανάμεσά μας ζουν αυτοί οι τύποι. Για παράδειγμα, αυτή τη φορά πέφτουμε από τα σύννεφα με το γεγονός ότι ο Αλέκος Αλεξανδρής, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, αναπαρήγαγε στο προφίλ του στο Facebook έναν ξενοφοβικό εμετό υπό μορφή στάτους. Αλλά γιατί μας κάνει άραγε τόσο εντύπωση.

Μια πολύ κοινή διατύπωση αναφορικά με την τοποθέτηση του Αλεξανδρή, συσπειρώνεται στη λέξη «παραλήρημα». Όμως, ειλικρινά: που ακριβώς εντοπίζεται το παραλήρημα; Το να χαρακτηρίσουμε έτσι τα λόγια του Αλεξανδρή, είναι πάνω-κάτω σαν να λέμε πως αυτά τα λόγια στερούνται εσωτερικής λογικής και ψυχραιμίας, ότι πρόκειται με άλλα λόγια για μια εκτροπή σε επίπεδο αντιλήψεων για τον φορέα τους. Όμως κάτι τέτοιο όχι απλά δεν έχει καμία λογική να ισχύει αλλά αποτελεί και έναν άτυπο αθωωτικό ισχυρισμό για τον Αλεξανδρή.

Πού το είδατε το παραλήρημα του Αλεξανδρή;

Μάλλον όσοι μιλάνε για «παραλήρημα Αλεξανδρή» είναι εκείνοι που πρέπει να δουν με ρεαλισμό και ψυχραιμία την κατάσταση: ο Αλεξανδρής μια χαρά ψύχραιμος είναι και εκφράζεται απόλυτα συνειδητά όταν λέει τα όσα λέει. Στην τελική, θα μπορούσε αν πράγματι όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα παραληρήματος ή αν έστω ντράπηκε στη συνέχεια που τα εξέφρασε, να τα διέγραφε από το προφίλ του. Δεν το έκανε για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: πιστεύει 100% όλα όσα ανέβασε.

Είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια άλλωστε που ο Αλεξανδρής λέει συνειδητά κάτι ανοιχτά φασιστικό: την πρώτη φορά ελάχιστοι το χαρακτήρισαν έτσι, αλλά αυτό ήταν. Όταν ο Αλεξανδρής τόνισε σε μια συνέντευξή του ότι θα έκλεβε μέχρι και τον γιο του στο τάβλι αρκεί να νικάει ο ίδιος. Ελάχιστοι το παρατήρησαν αλλά πρόκειται για μια δήλωση με βαθιά φασιστικό χαρακτήρα.

Ο φασισμός άλλωστε αποτελεί την ιδεολογία που βασίζει ολόκληρη την ύπαρξή της στην επιβολή του ισχυρού πάνω στον ανίσχυρο. Προσοχή: όχι απλά στην εδραίωση του ίδιου του διπόλου ανάμεσα στους ισχυρούς και τους ανίσχυρους αλλά στην επιβολή των πρώτων πάνω στους δεύτερους. Ο Αλεξανδρής, με εκείνες τις δηλώσεις του, είχε χρησιμοποιήσει ένα πολύ απλό παράδειγμα για το πως μπορεί να εφαρμοστεί ο φασισμός στο μικροεπίπεδο της καθημερινότητάς μας.

Ναι, ο Αλεξανδρής δεν μιλάει με έλλειψη ψυχραιμίας, δεν παραληρεί. Λέει απλά αυτά που πιστεύει τόσο ο ίδιος όσο και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα. Ο Αλεξανδρής είναι απλά ένας από αυτούς. Δεν έχει κανένα νόημα να το πούμε ευγενικά ή να το στρογγυλέψουμε…